Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

2023.02.07. 18:05
Ajánlom
Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett: Peller Károlyé, akit elsősorban zenés színházi produkciókból ismerhetünk, és Tóth Péter zeneszerzőé, aki a Szegedi Tudományegyetemen tanszékvezető.

A Nagyszínházon és a Kisszínházon kívül a főigazgatóhoz tartozik az Újszegedi Szabadtéri Színpad, a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Dóm téri Szabadtéri Színpad, valamint a REÖK szakmai és gazdasági irányítása is.

A Szegedi Nemzeti Színház és a vele 2021-ben összevont Szabadtéri Játékok vezetésére kiírt pályázat beadási határideje február 6. volt. Erre az időre három pályázat érkezett be. A színház jelenlegi vezetője, Barnák László már korábban sejtetni engedte, majd tavaly szeptemberben hivatalosan is bejelentette, hogy ismét pályázni fog a mandátumra. Rajta kívül ketten szállnak versenybe a főigazgatói posztért: Peller Károly operettszínész, aki egy nappal a beadási határidő előtt egy szegedi operettgálán jelentette be a szándékát, illetve Tóth Péter zeneszerző, egyetemi tanár.

Az érvényes pályázatot benyújtó aspiránsokat a munkáltatói jogkör gyakorlója által felkért szakmai bizottság hallgatja meg, és formál véleményt a pályázatokról március 8-ig.

A döntést végül kizárólagos jogkörrel Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése hozza meg, tekintetbe véve, vagy akár figyelmen kívül hagyva a szakbizottság ajánlásait.

A pályázatot a kiírás szerint a szakmai bizottság ülését követő Közgyűlés napján kell elbírálni.

Barnák László (44) színész, rendező, látványtervező, művészeti menedzser, színházigazgató. 2006-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a diplomaszerzést követően a szolnoki Szigligeti Színház társulatában játszott Balázs Péter igazgatói kinevezéséig, amikor a fél társulattal együtt távozott. Egy évadnyi szabadúszás után 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol színészként és rendezőként azóta is tevékenykedik. 2007–2008-ban elvégezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Menedzserképző Intézetének művészetmenedzsment szakát. 2008 tavaszán másfél hónapot töltött Hollandiában és Belgiumban, ahol tanulmányút keretében az adott országok színházi rendszerét vizsgálta. 2008. december 1-től a MASZK Országos Színészegyesület vezetőségi tagja. Deme Lászlóval közösen íróként és rendezőként is jegyzi a Hal a zacskóban és A rejtőzők című drámákat. 2010 és 2012 között a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány mesterképzési szakának hallgatója, 2014-től a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán stratégiai marketinget tanult. 2018. óta igazgatja a szegedi teátrumot.

Peller Károlyt (43) elsősorban zenés színházi produkciókból ismerhetjük: operettekben és musicalekben szerepel, de játszik prózai szerepeket is, és rendezőként is jegyez néhány zenés előadást. A Budapesti Operettszínház Zenés-színészképző Stúdiójában végzett 1998-ban, azóta a színház szólistája. Ezzel párhuzamosan marketing- és reklámmenedzseri képesítést szerezett. 2002-ben részt vett Oleg Tabakov mesterkurzusán, 2003-ban pedig Daniel Mesguich mesterkurzusán. 2006 és 2009 között a Bécsi Volksoper vendégszólistája volt. 2016-ban végezett a Kodolányi János Főiskola Kommunikáció és médiatudomány szakán, Kommunikátor (üzleti kommunikáció specializáció) képesítéssel. A diplomamunkáját A Budapesti Operettszínház marketing kommunikációjának elemzése – különös figyelemmel az online felületre témájában írta. 2016-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem Drámainstruktor szak színjátékos szakirányán. Primadonnának születni kell? címet viselő szakdolgozatában az operett műfajáról, annak tanítható és nem tanítható részeiről, képzési intézményeiről írt. Mesterdiplomáját 2018-ban a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudomány szakán szerezte és vált ezzel okleveles bölcsésszé, egyetemi évei zárásaként a János vitéz, nemzeti operettünk múltját és jelenét kutatva. 2001 és 2018 között a Budapesti Operettszínház Közalkalmazotti Tanácsának elnöke volt. 2014-től a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja.

Tóth Péter (57) zeneszerző, egyetemi tanár. 1985-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát. A kilencvenes években számos kísérőzenét írt vidéki és budapesti színházak produkcióihoz, több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen óraadó tanárként. 2011 óta a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet Tanszékének tanszékvezetője, 2013-tól 2019-ig a Kar dékánja, jelenleg dékánhelyettese. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken, Örkény István Tóték című drámája alapján egyfelvonásos operát komponált.

A pályázat nyertese 2023. július 1. és 2028. június 31. között igazgatja a Szegedi Nemzeti Színházat, és szervezi, illetve bonyolítja le a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára az együttest jelenleg vezető, Gyüdi Sándor mellett Hamar Zsolt karmester, a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Filharmonikusok egykori zeneigazgatója pályázott.

Fejléckép: Barnák László, Peller Károly, Tóth Péter (fotó/forrás: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház, Szkárossy Zsuzsa / 6SZÍN, Tóth Péter Facebook-oldala)

Hamarosan kiírják a pályázatokat a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára

Kapcsolódó

Hamarosan kiírják a pályázatokat a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára

Barnák László és Gyüdi Sándor megbízatása június 30-án jár le, és a vonatkozó törvény szerint a pályázatokat legkésőbb hat hónappal korábban kell kiírni. A kérdésben a december 16-i közgyűlés dönt majd.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.