Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

2023.02.07. 18:05
Ajánlom
Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett: Peller Károlyé, akit elsősorban zenés színházi produkciókból ismerhetünk, és Tóth Péter zeneszerzőé, aki a Szegedi Tudományegyetemen tanszékvezető.

A Nagyszínházon és a Kisszínházon kívül a főigazgatóhoz tartozik az Újszegedi Szabadtéri Színpad, a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Dóm téri Szabadtéri Színpad, valamint a REÖK szakmai és gazdasági irányítása is.

A Szegedi Nemzeti Színház és a vele 2021-ben összevont Szabadtéri Játékok vezetésére kiírt pályázat beadási határideje február 6. volt. Erre az időre három pályázat érkezett be. A színház jelenlegi vezetője, Barnák László már korábban sejtetni engedte, majd tavaly szeptemberben hivatalosan is bejelentette, hogy ismét pályázni fog a mandátumra. Rajta kívül ketten szállnak versenybe a főigazgatói posztért: Peller Károly operettszínész, aki egy nappal a beadási határidő előtt egy szegedi operettgálán jelentette be a szándékát, illetve Tóth Péter zeneszerző, egyetemi tanár.

Az érvényes pályázatot benyújtó aspiránsokat a munkáltatói jogkör gyakorlója által felkért szakmai bizottság hallgatja meg, és formál véleményt a pályázatokról március 8-ig.

A döntést végül kizárólagos jogkörrel Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése hozza meg, tekintetbe véve, vagy akár figyelmen kívül hagyva a szakbizottság ajánlásait.

A pályázatot a kiírás szerint a szakmai bizottság ülését követő Közgyűlés napján kell elbírálni.

Barnák László (44) színész, rendező, látványtervező, művészeti menedzser, színházigazgató. 2006-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a diplomaszerzést követően a szolnoki Szigligeti Színház társulatában játszott Balázs Péter igazgatói kinevezéséig, amikor a fél társulattal együtt távozott. Egy évadnyi szabadúszás után 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol színészként és rendezőként azóta is tevékenykedik. 2007–2008-ban elvégezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Menedzserképző Intézetének művészetmenedzsment szakát. 2008 tavaszán másfél hónapot töltött Hollandiában és Belgiumban, ahol tanulmányút keretében az adott országok színházi rendszerét vizsgálta. 2008. december 1-től a MASZK Országos Színészegyesület vezetőségi tagja. Deme Lászlóval közösen íróként és rendezőként is jegyzi a Hal a zacskóban és A rejtőzők című drámákat. 2010 és 2012 között a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány mesterképzési szakának hallgatója, 2014-től a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán stratégiai marketinget tanult. 2018. óta igazgatja a szegedi teátrumot.

Peller Károlyt (43) elsősorban zenés színházi produkciókból ismerhetjük: operettekben és musicalekben szerepel, de játszik prózai szerepeket is, és rendezőként is jegyez néhány zenés előadást. A Budapesti Operettszínház Zenés-színészképző Stúdiójában végzett 1998-ban, azóta a színház szólistája. Ezzel párhuzamosan marketing- és reklámmenedzseri képesítést szerezett. 2002-ben részt vett Oleg Tabakov mesterkurzusán, 2003-ban pedig Daniel Mesguich mesterkurzusán. 2006 és 2009 között a Bécsi Volksoper vendégszólistája volt. 2016-ban végezett a Kodolányi János Főiskola Kommunikáció és médiatudomány szakán, Kommunikátor (üzleti kommunikáció specializáció) képesítéssel. A diplomamunkáját A Budapesti Operettszínház marketing kommunikációjának elemzése – különös figyelemmel az online felületre témájában írta. 2016-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem Drámainstruktor szak színjátékos szakirányán. Primadonnának születni kell? címet viselő szakdolgozatában az operett műfajáról, annak tanítható és nem tanítható részeiről, képzési intézményeiről írt. Mesterdiplomáját 2018-ban a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudomány szakán szerezte és vált ezzel okleveles bölcsésszé, egyetemi évei zárásaként a János vitéz, nemzeti operettünk múltját és jelenét kutatva. 2001 és 2018 között a Budapesti Operettszínház Közalkalmazotti Tanácsának elnöke volt. 2014-től a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja.

Tóth Péter (57) zeneszerző, egyetemi tanár. 1985-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát. A kilencvenes években számos kísérőzenét írt vidéki és budapesti színházak produkcióihoz, több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen óraadó tanárként. 2011 óta a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet Tanszékének tanszékvezetője, 2013-tól 2019-ig a Kar dékánja, jelenleg dékánhelyettese. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken, Örkény István Tóték című drámája alapján egyfelvonásos operát komponált.

A pályázat nyertese 2023. július 1. és 2028. június 31. között igazgatja a Szegedi Nemzeti Színházat, és szervezi, illetve bonyolítja le a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára az együttest jelenleg vezető, Gyüdi Sándor mellett Hamar Zsolt karmester, a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Filharmonikusok egykori zeneigazgatója pályázott.

Fejléckép: Barnák László, Peller Károly, Tóth Péter (fotó/forrás: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház, Szkárossy Zsuzsa / 6SZÍN, Tóth Péter Facebook-oldala)

Hamarosan kiírják a pályázatokat a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára

Kapcsolódó

Hamarosan kiírják a pályázatokat a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára

Barnák László és Gyüdi Sándor megbízatása június 30-án jár le, és a vonatkozó törvény szerint a pályázatokat legkésőbb hat hónappal korábban kell kiírni. A kérdésben a december 16-i közgyűlés dönt majd.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.