Színház

A jelenlegi igazgató, Barnák László nyerte a társulati szavazást Szegeden

2023.03.01. 13:10
Ajánlom
A Szegedi Nemzeti Színház társulata azután szavazott, hogy zárt ülésen meghallgatták mindhárom pályázót – számolt be róla a szeged.hu a Rádió 88-ra hivatkozva.

Ahogy arról a Fidelio is hírt adott, hároman jelentkeztek a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírtt pályázatra: a jelenlegi igazgató, Barnák László színművész-rendező mellett Peller Károly színművész-rendező és Tóth Péter zeneszerző adott be pályázatot. Mindhármuk pályázata megjelent az oldalunkon (Barnák Lászlóé itt, Peller Károlyé itt, Tóth Péteré pedig itt olvasható).

A színház társulata most zárt ülésen hallgatta meg a három pályázót elképzeléseikről, amely után arról szavaztak, szerintük kinek kellene vezetnie a következő öt évben az intézményt.

Információink szerint az alábbi végeredmény alakult ki:

  • Barnák László: 150 szavazat
  • Peller Károly: 83 szavazat
  • Tóth Péter: 13 szavazat

A társulati szavazás után Szeged közgyűlésének szakmai bizottsága előtt mutatkoznak be a jelöltek, majd a bizottság dönt arról, kit javasolnak Szeged közgyűlésének, amely ezután szavaz a színházigazgató személyéről.

Mivel a Szegedi Nemzeti Színház állami fenntartású intézmény is, ezért a közgyűlési döntést a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kijelölt szakbizottságnak is jóvá kell hagynia. Mint a lap írja, eddig még nem fordult elő olyan, hogy a mindenkori minisztériumi bizottság ne értett volna egyet a közgyűlési döntéssel.

Forrás: szeged.hu

Fejléckép: Barnák László (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

„Operakultúrát felépíteni Szegeden nem hóbort, hanem kötelesség”

Kapcsolódó

„Operakultúrát felépíteni Szegeden nem hóbort, hanem kötelesség”

Tóth Péter zeneszerző a színház, Hamar Zsolt karmester pedig a szimfonikus zenekar élére pályázik Szegeden. A két intézmény szoros együttműködéséről, egy nemzetközi vonzerővel bíró operastúdió létrehozásáról és a teátrum közüggyé tételéről is beszéltek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.