Színház

„A jó színház friss, egyszeri és megismételhetetlen” – Szabó Sebestyén László

Junior Prima Díj
2019.10.03. 10:30
Ajánlom
A színházban az itt és most varázsa izgatja a legjobban a Junior Prima Díjjal frissen kitüntetett, sokoldalú színművészt, aki hangszereken is szívesen játszik: hol gitárt, hol hegedűt, hol pedig kobozt vesz kézbe, amelyekre zenét és dalszöveget is ír.
szabo_sebestyen_laszlo-091739.jpg

Szabó Sebestyén László (Fotó/Forrás: Takarékbank / Fidelio)

1991-ben született Debrecenben. A kultúraszerető város markánsan alakította Szabó Sebestyén László művészet iránti elköteleződését. Édesanyja társulatával már fiatalon belekóstolhatott a színpadi életbe. „Ötéves voltam, amikor megalakult a Kuckó Művésztanya amatőr színitársulat, ahol mindenki a színházért létezhet a hétköznapi munkája mellett. Itt tapasztaltam meg először, milyen egy összetartó közösségben létezni, máig ezt jelenti számomra Debrecen.”

A diákéveket követően egyenes út vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2016-ban végzett Bagossy László, Pelsőczy Réka és Rába Roland osztályában. „Bagossy Lászlótól az elméleti tudást kaptuk meg, azt a fajta igényességet, hogy egy szerep soha nem lehet teljesen készen, mindig mélyebbre kell ásni benne, és megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, amikkel azonosulni tudunk. Így válik egy karakter organikussá a színész számára. Pelsőczy Réka és Rába Roland mindezt a gyakorlati tudással egészítette ki: számos olyan módszert, technikát elleshettünk, amelyeknek folyamatosan hasznát vesszük a színpadon.”

Gyakorlati éveit az Örkény István Színházban és a Nemzeti Színházban töltötte, az egyetem után szerződött a Vidnyánszky Attila vezette teátrumhoz. „Szeretem, hogy sokféle emberrel találkozom, izgalmas feladatok találnak meg, és bízom benne, hogy még sok lehetőség áll előttem a színházban.

Azt érzem, hogy jó helyen vagyok.

A színházban az itt és most varázsa izgatja a legjobban. „Többféle helyzetben kipróbálhattam már magam a vásári színjátszástól kezdve a nagyszínpadi jelenlétig, de a legfontosabb mindig az, hogy ráhangolódjunk a közönség rezdüléseire, és ebből az energiából építkezzünk. A színjátszás az én felfogásomban semmiképp sem valami rutin vagy technikából megoldott dolog, hanem friss, egyszeri és megismételhetetlen. Én ezt szeretem a színházban. Attól élvezem, hogy igazából sosem lehet tudni, mi fog történni.”

63347387_10156328289853359_2183515060654047232_o-092644.jpg

Szabó Sebestyén László a Woyzeck c. előadásban (Fotó/Forrás: Bea Bar Kallos / Nemzeti Színház)

Ifj. Vidnyánszky Attilával még az egyetemen kezdődött a közös munka, amely mára népszerű és fontos előadások sorát eredményezte a Sztalker Csoport zászlaja alatt. „Attila szerette volna megrendezni Shakespeare Athéni Timonját, ehhez verbuvált fiúkat az egyetemen, ekkor dolgoztunk először együtt, azóta pedig folyamatosan, amikor csak lehetőségünk van rá, összehozunk egy új előadást. Egy generáció vagyunk, hasonlóan gondolkodunk a világról, ugyanazok a problémák foglalkoztatnak minket, és mozgatják meg az alkotói fantáziánkat.” A mai napig sikerrel futó Liliomfi volt az első közös munkájuk az egyetem falain kívül, a Budaörsi Latinovits Színházban, azóta definiálják magunkat Sztalker Csoportként.

Ebben az előadásban éreztem azt, hogy sikerült megugranom egy lécet, és túlléptem magamon.

A Nemzeti Színház Egri csillagok-előadásában Tinódiként egyszerre van benne a cselekményben és meséli a nézőknek a történetet kívülről. Ugyancsak itt látható a Sztalker Csoporttal közösen 2018-ban bemutatott Woyzeck, amiben a Doktort alakítja. Legutóbbi bemutatója idén szeptemberben a Vidnyánszky Attila rendezésében készült Rocco és fivérei volt, amelyben Rossit formálja meg. „A tavalyi évad során a próbákkal párhuzamosan bokszedzésekre is jártunk, ami nagyon sokat adott hozzá a felkészüléshez. Noha az én karakterem nem bokszol a darabban, de az állóképességemnek és a kondíciómnak mindenképpen jót tett, ami az előadás robosztus díszletének mozgatásánál remekül jön.”

A figyelemreméltó zenei tehetséggel is megáldott színész több hangszeren játszik. Hol gitárt, hol hegedűt, hol pedig kobozt vesz kézbe, amelyekre zenét és dalszöveget is ír, ezen alkotások megismerésére azonban még várnia kell a szélesebb publikumnak.

Október közepén a David Doiasvili rendezte Tartuffe-fel bővül a repertoárja: ebben Orgon fiát, Damis-t alakítja. Januárban a Tizenhárom almafa munkacímen futó Trianon-előadásban szerepel majd, Vidnyánszky Attila rendezésében, végül pedig a Sztalker Csoporttal közösen készül majd a Kodály-módszer című előadásra.

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Kapcsolódó

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Idén is öt harminc év alatti tehetséget jutalmaztak színház- és filmművészet kategóriában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.
Színház szemle

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Színház ajánló

Az Orlai Produkciónál (ló)kolbászból van a kerítés

Göttinger Pál belevetette magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe, majd megállt a csemegepultnál, hogy az eladó felől érdeklődjön. Vagy levette Gerlóczy Márton regényét a polcról, hogy a Jurányi Ház színpadára varázsolhassa a lejárt májasokat és kolozsvárikat. Akármelyik is a helyes megfejtés, a SzínházTV most házhoz hozza a piac hangulatát.
Színház hír

Gálvölgyi Dorka az Eötvös 10 új vezetője

Miyazaki Jun, Terézváros humánügyekért felelős alpolgármestere számolt be arról, hogy a csütörtöki döntéselőkészítő tanácson Gálvölgyi Dorkát találták a legalkalmasabbnak az Eötvös 10 vezetői posztjára.