Színház

„A jó színház friss, egyszeri és megismételhetetlen” – Szabó Sebestyén László

Junior Prima Díj
2019.10.03. 10:30
Ajánlom
A színházban az itt és most varázsa izgatja a legjobban a Junior Prima Díjjal frissen kitüntetett, sokoldalú színművészt, aki hangszereken is szívesen játszik: hol gitárt, hol hegedűt, hol pedig kobozt vesz kézbe, amelyekre zenét és dalszöveget is ír.
szabo_sebestyen_laszlo-091739.jpg

Szabó Sebestyén László (Fotó/Forrás: Takarékbank / Fidelio)

1991-ben született Debrecenben. A kultúraszerető város markánsan alakította Szabó Sebestyén László művészet iránti elköteleződését. Édesanyja társulatával már fiatalon belekóstolhatott a színpadi életbe. „Ötéves voltam, amikor megalakult a Kuckó Művésztanya amatőr színitársulat, ahol mindenki a színházért létezhet a hétköznapi munkája mellett. Itt tapasztaltam meg először, milyen egy összetartó közösségben létezni, máig ezt jelenti számomra Debrecen.”

A diákéveket követően egyenes út vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2016-ban végzett Bagossy László, Pelsőczy Réka és Rába Roland osztályában. „Bagossy Lászlótól az elméleti tudást kaptuk meg, azt a fajta igényességet, hogy egy szerep soha nem lehet teljesen készen, mindig mélyebbre kell ásni benne, és megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, amikkel azonosulni tudunk. Így válik egy karakter organikussá a színész számára. Pelsőczy Réka és Rába Roland mindezt a gyakorlati tudással egészítette ki: számos olyan módszert, technikát elleshettünk, amelyeknek folyamatosan hasznát vesszük a színpadon.”

Gyakorlati éveit az Örkény István Színházban és a Nemzeti Színházban töltötte, az egyetem után szerződött a Vidnyánszky Attila vezette teátrumhoz. „Szeretem, hogy sokféle emberrel találkozom, izgalmas feladatok találnak meg, és bízom benne, hogy még sok lehetőség áll előttem a színházban.

Azt érzem, hogy jó helyen vagyok.

A színházban az itt és most varázsa izgatja a legjobban. „Többféle helyzetben kipróbálhattam már magam a vásári színjátszástól kezdve a nagyszínpadi jelenlétig, de a legfontosabb mindig az, hogy ráhangolódjunk a közönség rezdüléseire, és ebből az energiából építkezzünk. A színjátszás az én felfogásomban semmiképp sem valami rutin vagy technikából megoldott dolog, hanem friss, egyszeri és megismételhetetlen. Én ezt szeretem a színházban. Attól élvezem, hogy igazából sosem lehet tudni, mi fog történni.”

63347387_10156328289853359_2183515060654047232_o-092644.jpg

Szabó Sebestyén László a Woyzeck c. előadásban (Fotó/Forrás: Bea Bar Kallos / Nemzeti Színház)

Ifj. Vidnyánszky Attilával még az egyetemen kezdődött a közös munka, amely mára népszerű és fontos előadások sorát eredményezte a Sztalker Csoport zászlaja alatt. „Attila szerette volna megrendezni Shakespeare Athéni Timonját, ehhez verbuvált fiúkat az egyetemen, ekkor dolgoztunk először együtt, azóta pedig folyamatosan, amikor csak lehetőségünk van rá, összehozunk egy új előadást. Egy generáció vagyunk, hasonlóan gondolkodunk a világról, ugyanazok a problémák foglalkoztatnak minket, és mozgatják meg az alkotói fantáziánkat.” A mai napig sikerrel futó Liliomfi volt az első közös munkájuk az egyetem falain kívül, a Budaörsi Latinovits Színházban, azóta definiálják magunkat Sztalker Csoportként.

Ebben az előadásban éreztem azt, hogy sikerült megugranom egy lécet, és túlléptem magamon.

A Nemzeti Színház Egri csillagok-előadásában Tinódiként egyszerre van benne a cselekményben és meséli a nézőknek a történetet kívülről. Ugyancsak itt látható a Sztalker Csoporttal közösen 2018-ban bemutatott Woyzeck, amiben a Doktort alakítja. Legutóbbi bemutatója idén szeptemberben a Vidnyánszky Attila rendezésében készült Rocco és fivérei volt, amelyben Rossit formálja meg. „A tavalyi évad során a próbákkal párhuzamosan bokszedzésekre is jártunk, ami nagyon sokat adott hozzá a felkészüléshez. Noha az én karakterem nem bokszol a darabban, de az állóképességemnek és a kondíciómnak mindenképpen jót tett, ami az előadás robosztus díszletének mozgatásánál remekül jön.”

A figyelemreméltó zenei tehetséggel is megáldott színész több hangszeren játszik. Hol gitárt, hol hegedűt, hol pedig kobozt vesz kézbe, amelyekre zenét és dalszöveget is ír, ezen alkotások megismerésére azonban még várnia kell a szélesebb publikumnak.

Október közepén a David Doiasvili rendezte Tartuffe-fel bővül a repertoárja: ebben Orgon fiát, Damis-t alakítja. Januárban a Tizenhárom almafa munkacímen futó Trianon-előadásban szerepel majd, Vidnyánszky Attila rendezésében, végül pedig a Sztalker Csoporttal közösen készül majd a Kodály-módszer című előadásra.

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Kapcsolódó

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Idén is öt harminc év alatti tehetséget jutalmaztak színház- és filmművészet kategóriában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.
Színház hír

Színes gálaműsorral mutatja meg magát a szakmai összefogás a Városmajorban

Két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett a Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett Összefogás Gála augusztus 16-i nyitóeseményére.
Színház magazin

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Színház hír

A koronavírus árnyékában készül Az ember tragédiája 2. Székesfehérváron

A székesfehérvári Vörösmarty Színház online próbatermében megtartották Az ember tragédiája 2. rendhagyó olvasópróbáját. Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál olvasta fel a színház felkérésére írt új színeket, amelyeket a színház négy rendezője: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János visz színre, a teljes társulat szereplésével.   
Színház hír

Bontják az albán Nemzeti Színházat, a tiltakozások összecsapásba fordultak át Tiranában

Az 1939-ben emelt épület helyére modern színházkomplexumot terveztek, ám a bontással több aktivista és színész sem ért egyet.