Színház

„A jó színház friss, egyszeri és megismételhetetlen” – Szabó Sebestyén László

Junior Prima Díj
2019.10.03. 10:30
Ajánlom
A színházban az itt és most varázsa izgatja a legjobban a Junior Prima Díjjal frissen kitüntetett, sokoldalú színművészt, aki hangszereken is szívesen játszik: hol gitárt, hol hegedűt, hol pedig kobozt vesz kézbe, amelyekre zenét és dalszöveget is ír.
szabo_sebestyen_laszlo-091739.jpg

Szabó Sebestyén László (Fotó/Forrás: Takarékbank / Fidelio)

1991-ben született Debrecenben. A kultúraszerető város markánsan alakította Szabó Sebestyén László művészet iránti elköteleződését. Édesanyja társulatával már fiatalon belekóstolhatott a színpadi életbe. „Ötéves voltam, amikor megalakult a Kuckó Művésztanya amatőr színitársulat, ahol mindenki a színházért létezhet a hétköznapi munkája mellett. Itt tapasztaltam meg először, milyen egy összetartó közösségben létezni, máig ezt jelenti számomra Debrecen.”

A diákéveket követően egyenes út vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2016-ban végzett Bagossy László, Pelsőczy Réka és Rába Roland osztályában. „Bagossy Lászlótól az elméleti tudást kaptuk meg, azt a fajta igényességet, hogy egy szerep soha nem lehet teljesen készen, mindig mélyebbre kell ásni benne, és megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, amikkel azonosulni tudunk. Így válik egy karakter organikussá a színész számára. Pelsőczy Réka és Rába Roland mindezt a gyakorlati tudással egészítette ki: számos olyan módszert, technikát elleshettünk, amelyeknek folyamatosan hasznát vesszük a színpadon.”

Gyakorlati éveit az Örkény István Színházban és a Nemzeti Színházban töltötte, az egyetem után szerződött a Vidnyánszky Attila vezette teátrumhoz. „Szeretem, hogy sokféle emberrel találkozom, izgalmas feladatok találnak meg, és bízom benne, hogy még sok lehetőség áll előttem a színházban.

Azt érzem, hogy jó helyen vagyok.

A színházban az itt és most varázsa izgatja a legjobban. „Többféle helyzetben kipróbálhattam már magam a vásári színjátszástól kezdve a nagyszínpadi jelenlétig, de a legfontosabb mindig az, hogy ráhangolódjunk a közönség rezdüléseire, és ebből az energiából építkezzünk. A színjátszás az én felfogásomban semmiképp sem valami rutin vagy technikából megoldott dolog, hanem friss, egyszeri és megismételhetetlen. Én ezt szeretem a színházban. Attól élvezem, hogy igazából sosem lehet tudni, mi fog történni.”

63347387_10156328289853359_2183515060654047232_o-092644.jpg

Szabó Sebestyén László a Woyzeck c. előadásban (Fotó/Forrás: Bea Bar Kallos / Nemzeti Színház)

Ifj. Vidnyánszky Attilával még az egyetemen kezdődött a közös munka, amely mára népszerű és fontos előadások sorát eredményezte a Sztalker Csoport zászlaja alatt. „Attila szerette volna megrendezni Shakespeare Athéni Timonját, ehhez verbuvált fiúkat az egyetemen, ekkor dolgoztunk először együtt, azóta pedig folyamatosan, amikor csak lehetőségünk van rá, összehozunk egy új előadást. Egy generáció vagyunk, hasonlóan gondolkodunk a világról, ugyanazok a problémák foglalkoztatnak minket, és mozgatják meg az alkotói fantáziánkat.” A mai napig sikerrel futó Liliomfi volt az első közös munkájuk az egyetem falain kívül, a Budaörsi Latinovits Színházban, azóta definiálják magunkat Sztalker Csoportként.

Ebben az előadásban éreztem azt, hogy sikerült megugranom egy lécet, és túlléptem magamon.

A Nemzeti Színház Egri csillagok-előadásában Tinódiként egyszerre van benne a cselekményben és meséli a nézőknek a történetet kívülről. Ugyancsak itt látható a Sztalker Csoporttal közösen 2018-ban bemutatott Woyzeck, amiben a Doktort alakítja. Legutóbbi bemutatója idén szeptemberben a Vidnyánszky Attila rendezésében készült Rocco és fivérei volt, amelyben Rossit formálja meg. „A tavalyi évad során a próbákkal párhuzamosan bokszedzésekre is jártunk, ami nagyon sokat adott hozzá a felkészüléshez. Noha az én karakterem nem bokszol a darabban, de az állóképességemnek és a kondíciómnak mindenképpen jót tett, ami az előadás robosztus díszletének mozgatásánál remekül jön.”

A figyelemreméltó zenei tehetséggel is megáldott színész több hangszeren játszik. Hol gitárt, hol hegedűt, hol pedig kobozt vesz kézbe, amelyekre zenét és dalszöveget is ír, ezen alkotások megismerésére azonban még várnia kell a szélesebb publikumnak.

Október közepén a David Doiasvili rendezte Tartuffe-fel bővül a repertoárja: ebben Orgon fiát, Damis-t alakítja. Januárban a Tizenhárom almafa munkacímen futó Trianon-előadásban szerepel majd, Vidnyánszky Attila rendezésében, végül pedig a Sztalker Csoporttal közösen készül majd a Kodály-módszer című előadásra.

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Kapcsolódó

Fiatal művészek vehettek át Junior Prima Díjat

Idén is öt harminc év alatti tehetséget jutalmaztak színház- és filmművészet kategóriában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Színház ajánló

Egy lebilincselő óra Dragomán Györggyel

Beszélgetni jó. Főleg, ha érdekel is minket a másik. A gondolatai. Az élete. Ő maga. Huszárik Katát pedig nemcsak érdekelte Dragomán György, hanem egyenesen lebilincselte. Ahogy a JaSZalon közönségét is.
Színház ajánló

Novák Eszter rendezésével indult az évad a megújuló Pelikán Fészekben

Magyarországi ősbemutatóval és új névvel indult az évad a Vörösmarty Színház nagy múltú kamaraszínházában: Novák Eszter rendezésében Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező Az én kis hűtőkamrám című előadás látható az október 11-i premiert követően a játszóhelyen.
Színház interjú

Mi történt Gina Lollobrigida és Fidel Castro között? – Interjú Pozsgai Zsolttal, a Gina és Fidel szerzőjével

Különleges találkozásnak állít emléket a Spirit Színház legújabb darabja: 1974-ben Gina Lollobrigida Kubába utazik, hogy interjút készítsen az ország diktátorával, Fidel Castróval. A találkozás mindkettejükben mély nyomot hagyott. Pozsgai Zsolttal, a mű szerzőjével beszélgettünk.
Színház ajánló

„Pusztító szenvedély, érzelmekkel teli háború” – A Feketeszárú cseresznyét mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház

A Feketeszárú cseresznyét először 1930-ban mutatták be. Az 1920-as trianoni diktátum után játszódó mű hozta meg a szerző számára az igazi sikert és tette ünnepelt drámaíróvá. Október 11-én Szőcs Artur rendezésében mutatjuk be Hunyady Sándor színjátékát a Kamaraszínházban.