Színház

A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be a FACT fesztiválon

2019.01.24. 10:10
Ajánlom
A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be egymásnak és a közönségnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi művészeti fesztiválján, a FACT-on január 31. és február 3. között, az Ódry Színpadon.

Február első hétvégéjén kortárs színházi előadások, filmvetítések, beszélgetések, kiállítások, workshopok kínálnak izgalmas és sűrű napokat a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi színházi fesztiválján. A harmadik alkalommal megvalósuló FACT (Festival Arts Cinema Theatre) különlegessége, hogy két nagy művészeti ág, a film és a színház fiatal alkotói együttesen mutakoznak be. A fesztiválon látható 12 produkció négy külföldi és két hazai színművészeti egyetemről érkezik, a program kiegészül a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáival. Közös kiállításon szerepelnek az SZFE, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem látványtervező szakosainak alkotásai.

FACT_felelemesfogcsikor2-161350.jpg

Félelem és fogcsikor (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

A színház, a film és a társművészetek összekapcsolásán alapuló fesztiválra a budapesti, a prágai, a belgrádi, a gießeni, a versciói és a kaposvári színművészeti egyetemről érkeznek fiatal alkotók, az előadások mellett művészeti, oktatási módszerekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.

A fesztiválon idén tovább gazdagodik a filmes kínálat, valamint a nyitó és a záró ünnepség mellett négy színházi előadást is közvetíteni fognak élő streamen. Mint Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője elmondta, a dokumentum- és kisjátékfilm-vetítés mellett a televíziós műsorkészítők munkáit külön program keretében mutatják be. Kitért arra is, hogy a filmes programok között szerepel egy televíziós stúdiógyakorlat is, amelyen Örkény István egyik egypercesét veszik fel több kamerával. Emellett 24 órás filmversenyt is hirdetnek, amelyre bárki jelentkezhet, és amelyre a műveket egy nap alatt kell elkészíteni.

FACT_Utopia_Dystopia19_WeertzAnnika-161343.jpg

Levélváltások (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője a Fidelionak elmondta, hogy kortárs, kísérleti és friss szellemű előadásokat hívtak meg a fesztiválra:

Nálunk az Ódry Színpadon hagyományosan az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be, ez válik most nemzetközivé.

„Egy ilyen fesztivál atmoszférája, a sok fiatal, művészetet tanuló ember összetalálkozása mindenféleképpen kuriózum a közönség számára is. Azt reméljük, hogy minél több hallgatónk bevonódik majd a munkába, ezért is fontos a „student lead” kezdeményezés, vagyis amikor a diákok nem a tanároktól, hanem saját maguktól fogalmazzák meg elképzeléseiket és hoznak létre olyan programokat, eseményeket, amikre vágynak."

Mindenre kíváncsi vagyok. Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy ha valaki sok mindent látni szeretne, akkor erre lehetősége legyen.”

A fesztiválon idén első alkalommal tartanak az Off-program keretében olyan nemzetközi workshopokat, amelyeket az SZFE hallgatói szerveznek. A résztvevő országok színész vagy rendező szakos növendékei foglalkozásokat tartanak egymásnak, a négy nap során kilenc különböző tematikájú műhelymunka valósul meg, többek között bábos, tévés, színházi és táncos projektek.

FACT_meaculpa3-161344.jpg

Mea Culpa (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Trömböczky Napsugár már a harmadik FACT fesztiválon vesz részt, idén az SZFE hallgatóiból alakult szervező bizottság tagjaként szervezi az off programokat. A közös műhelymunkák, kísérőprogramok, workshopok kialakítását hatalmas lehetőségnek tartja:

Az egyetemen ritkán van lehetőség külföldi egyetemekkel, előadásokkal találkozni, és az, hogy a legfiatalabb alkotók, a legfrissebb gondolkodással és kérdésekkel véleményeket ütköztethetnek és közösen gondolkodhatnak, az nagyon ritka.

„A legtöbb workshopunk egy problémafeltevés köré épül, az egyik például az online intimitás generálásáról, az online platformokról fog szólni, élő performansz lesz egy társkereső oldalon keresztül. A mi rendezőink, Antal Bálinték kétszer 3 óra alatt a tökéletes színházi egypercesek létrehozásán dolgoznak majd a résztvevőkkel, szóval nagyon kísérleti, frappáns ötleteink vannak.”

A FACT fesztivált annak a közönségrétegnek ajánlja, akiket érdekel, hogy hol tart és merre felé halad a művészeti oktatás: „Egyrészt fontos azoknak, akik művészeti pályára készülnek, vagy alkotók bármilyen kreatív művészeti, előadóművészeti területen, másrészt jó kitekintési lehetőség arra, hogy megismerjük a más egyetemeken zajló munkát, akár későbbi együttműködés, vagy Erasmus szempontjából, harmadrészt, azoknak is fontos lehet, akik arra kíváncsiak, hogy mi alakul mostanában ezekben a biztonságos, kis buborékokban. Hiszen 10 év múlva ezek a fiatal emberek fognak alkotni már mindenhol az országban és Európa-szerte."

Azt hiszem, hogy aki most aktív, itt van, és nézi ezeket a válogatott előadásokat, az tudni fogja, hogy hol tart jelenleg a művészeti oktatás és gondolkodás.”   

 

Fejléckép: jelenet a Hogyan találtak egymásra a nők és a férfiak c. előadásból (FACT fesztivál, SZFE)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Költészet, valóság, Édes Anna a Városmajorban

Az Édes Annát hozza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Szabadtéri Szemle versenyprogramjába. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díján a legjobb előadásnak járó elismerést.
Színház ajánló

A Kádár-kor legszenzációsabb bűncselekménye a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei saját bemutatójaként készül el Fejes Endre nagysikerű regényének színpadi adaptációja, a Jó estét nyár, jó estét szerelem. A július 18-i bemutatót követően még egy alkalommal, július 19-én láthatja a közönség az új adaptációt.
Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.
Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.