Színház

A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be a FACT fesztiválon

2019.01.24. 10:10
Ajánlom
A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be egymásnak és a közönségnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi művészeti fesztiválján, a FACT-on január 31. és február 3. között, az Ódry Színpadon.

Február első hétvégéjén kortárs színházi előadások, filmvetítések, beszélgetések, kiállítások, workshopok kínálnak izgalmas és sűrű napokat a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi színházi fesztiválján. A harmadik alkalommal megvalósuló FACT (Festival Arts Cinema Theatre) különlegessége, hogy két nagy művészeti ág, a film és a színház fiatal alkotói együttesen mutakoznak be. A fesztiválon látható 12 produkció négy külföldi és két hazai színművészeti egyetemről érkezik, a program kiegészül a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáival. Közös kiállításon szerepelnek az SZFE, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem látványtervező szakosainak alkotásai.

FACT_felelemesfogcsikor2-161350.jpg

Félelem és fogcsikor (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

A színház, a film és a társművészetek összekapcsolásán alapuló fesztiválra a budapesti, a prágai, a belgrádi, a gießeni, a versciói és a kaposvári színművészeti egyetemről érkeznek fiatal alkotók, az előadások mellett művészeti, oktatási módszerekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.

A fesztiválon idén tovább gazdagodik a filmes kínálat, valamint a nyitó és a záró ünnepség mellett négy színházi előadást is közvetíteni fognak élő streamen. Mint Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője elmondta, a dokumentum- és kisjátékfilm-vetítés mellett a televíziós műsorkészítők munkáit külön program keretében mutatják be. Kitért arra is, hogy a filmes programok között szerepel egy televíziós stúdiógyakorlat is, amelyen Örkény István egyik egypercesét veszik fel több kamerával. Emellett 24 órás filmversenyt is hirdetnek, amelyre bárki jelentkezhet, és amelyre a műveket egy nap alatt kell elkészíteni.

FACT_Utopia_Dystopia19_WeertzAnnika-161343.jpg

Levélváltások (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője a Fidelionak elmondta, hogy kortárs, kísérleti és friss szellemű előadásokat hívtak meg a fesztiválra:

Nálunk az Ódry Színpadon hagyományosan az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be, ez válik most nemzetközivé.

„Egy ilyen fesztivál atmoszférája, a sok fiatal, művészetet tanuló ember összetalálkozása mindenféleképpen kuriózum a közönség számára is. Azt reméljük, hogy minél több hallgatónk bevonódik majd a munkába, ezért is fontos a „student lead” kezdeményezés, vagyis amikor a diákok nem a tanároktól, hanem saját maguktól fogalmazzák meg elképzeléseiket és hoznak létre olyan programokat, eseményeket, amikre vágynak."

Mindenre kíváncsi vagyok. Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy ha valaki sok mindent látni szeretne, akkor erre lehetősége legyen.”

A fesztiválon idén első alkalommal tartanak az Off-program keretében olyan nemzetközi workshopokat, amelyeket az SZFE hallgatói szerveznek. A résztvevő országok színész vagy rendező szakos növendékei foglalkozásokat tartanak egymásnak, a négy nap során kilenc különböző tematikájú műhelymunka valósul meg, többek között bábos, tévés, színházi és táncos projektek.

FACT_meaculpa3-161344.jpg

Mea Culpa (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Trömböczky Napsugár már a harmadik FACT fesztiválon vesz részt, idén az SZFE hallgatóiból alakult szervező bizottság tagjaként szervezi az off programokat. A közös műhelymunkák, kísérőprogramok, workshopok kialakítását hatalmas lehetőségnek tartja:

Az egyetemen ritkán van lehetőség külföldi egyetemekkel, előadásokkal találkozni, és az, hogy a legfiatalabb alkotók, a legfrissebb gondolkodással és kérdésekkel véleményeket ütköztethetnek és közösen gondolkodhatnak, az nagyon ritka.

„A legtöbb workshopunk egy problémafeltevés köré épül, az egyik például az online intimitás generálásáról, az online platformokról fog szólni, élő performansz lesz egy társkereső oldalon keresztül. A mi rendezőink, Antal Bálinték kétszer 3 óra alatt a tökéletes színházi egypercesek létrehozásán dolgoznak majd a résztvevőkkel, szóval nagyon kísérleti, frappáns ötleteink vannak.”

A FACT fesztivált annak a közönségrétegnek ajánlja, akiket érdekel, hogy hol tart és merre felé halad a művészeti oktatás: „Egyrészt fontos azoknak, akik művészeti pályára készülnek, vagy alkotók bármilyen kreatív művészeti, előadóművészeti területen, másrészt jó kitekintési lehetőség arra, hogy megismerjük a más egyetemeken zajló munkát, akár későbbi együttműködés, vagy Erasmus szempontjából, harmadrészt, azoknak is fontos lehet, akik arra kíváncsiak, hogy mi alakul mostanában ezekben a biztonságos, kis buborékokban. Hiszen 10 év múlva ezek a fiatal emberek fognak alkotni már mindenhol az országban és Európa-szerte."

Azt hiszem, hogy aki most aktív, itt van, és nézi ezeket a válogatott előadásokat, az tudni fogja, hogy hol tart jelenleg a művészeti oktatás és gondolkodás.”   

 

Fejléckép: jelenet a Hogyan találtak egymásra a nők és a férfiak c. előadásból (FACT fesztivál, SZFE)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.