Színház

A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be a FACT fesztiválon

2019.01.24. 10:10
Ajánlom
A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be egymásnak és a közönségnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi művészeti fesztiválján, a FACT-on január 31. és február 3. között, az Ódry Színpadon.

Február első hétvégéjén kortárs színházi előadások, filmvetítések, beszélgetések, kiállítások, workshopok kínálnak izgalmas és sűrű napokat a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi színházi fesztiválján. A harmadik alkalommal megvalósuló FACT (Festival Arts Cinema Theatre) különlegessége, hogy két nagy művészeti ág, a film és a színház fiatal alkotói együttesen mutakoznak be. A fesztiválon látható 12 produkció négy külföldi és két hazai színművészeti egyetemről érkezik, a program kiegészül a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáival. Közös kiállításon szerepelnek az SZFE, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem látványtervező szakosainak alkotásai.

FACT_felelemesfogcsikor2-161350.jpg

Félelem és fogcsikor (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

A színház, a film és a társművészetek összekapcsolásán alapuló fesztiválra a budapesti, a prágai, a belgrádi, a gießeni, a versciói és a kaposvári színművészeti egyetemről érkeznek fiatal alkotók, az előadások mellett művészeti, oktatási módszerekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.

A fesztiválon idén tovább gazdagodik a filmes kínálat, valamint a nyitó és a záró ünnepség mellett négy színházi előadást is közvetíteni fognak élő streamen. Mint Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője elmondta, a dokumentum- és kisjátékfilm-vetítés mellett a televíziós műsorkészítők munkáit külön program keretében mutatják be. Kitért arra is, hogy a filmes programok között szerepel egy televíziós stúdiógyakorlat is, amelyen Örkény István egyik egypercesét veszik fel több kamerával. Emellett 24 órás filmversenyt is hirdetnek, amelyre bárki jelentkezhet, és amelyre a műveket egy nap alatt kell elkészíteni.

FACT_Utopia_Dystopia19_WeertzAnnika-161343.jpg

Levélváltások (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője a Fidelionak elmondta, hogy kortárs, kísérleti és friss szellemű előadásokat hívtak meg a fesztiválra:

Nálunk az Ódry Színpadon hagyományosan az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be, ez válik most nemzetközivé.

„Egy ilyen fesztivál atmoszférája, a sok fiatal, művészetet tanuló ember összetalálkozása mindenféleképpen kuriózum a közönség számára is. Azt reméljük, hogy minél több hallgatónk bevonódik majd a munkába, ezért is fontos a „student lead” kezdeményezés, vagyis amikor a diákok nem a tanároktól, hanem saját maguktól fogalmazzák meg elképzeléseiket és hoznak létre olyan programokat, eseményeket, amikre vágynak."

Mindenre kíváncsi vagyok. Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy ha valaki sok mindent látni szeretne, akkor erre lehetősége legyen.”

A fesztiválon idén első alkalommal tartanak az Off-program keretében olyan nemzetközi workshopokat, amelyeket az SZFE hallgatói szerveznek. A résztvevő országok színész vagy rendező szakos növendékei foglalkozásokat tartanak egymásnak, a négy nap során kilenc különböző tematikájú műhelymunka valósul meg, többek között bábos, tévés, színházi és táncos projektek.

FACT_meaculpa3-161344.jpg

Mea Culpa (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Trömböczky Napsugár már a harmadik FACT fesztiválon vesz részt, idén az SZFE hallgatóiból alakult szervező bizottság tagjaként szervezi az off programokat. A közös műhelymunkák, kísérőprogramok, workshopok kialakítását hatalmas lehetőségnek tartja:

Az egyetemen ritkán van lehetőség külföldi egyetemekkel, előadásokkal találkozni, és az, hogy a legfiatalabb alkotók, a legfrissebb gondolkodással és kérdésekkel véleményeket ütköztethetnek és közösen gondolkodhatnak, az nagyon ritka.

„A legtöbb workshopunk egy problémafeltevés köré épül, az egyik például az online intimitás generálásáról, az online platformokról fog szólni, élő performansz lesz egy társkereső oldalon keresztül. A mi rendezőink, Antal Bálinték kétszer 3 óra alatt a tökéletes színházi egypercesek létrehozásán dolgoznak majd a résztvevőkkel, szóval nagyon kísérleti, frappáns ötleteink vannak.”

A FACT fesztivált annak a közönségrétegnek ajánlja, akiket érdekel, hogy hol tart és merre felé halad a művészeti oktatás: „Egyrészt fontos azoknak, akik művészeti pályára készülnek, vagy alkotók bármilyen kreatív művészeti, előadóművészeti területen, másrészt jó kitekintési lehetőség arra, hogy megismerjük a más egyetemeken zajló munkát, akár későbbi együttműködés, vagy Erasmus szempontjából, harmadrészt, azoknak is fontos lehet, akik arra kíváncsiak, hogy mi alakul mostanában ezekben a biztonságos, kis buborékokban. Hiszen 10 év múlva ezek a fiatal emberek fognak alkotni már mindenhol az országban és Európa-szerte."

Azt hiszem, hogy aki most aktív, itt van, és nézi ezeket a válogatott előadásokat, az tudni fogja, hogy hol tart jelenleg a művészeti oktatás és gondolkodás.”   

 

Fejléckép: jelenet a Hogyan találtak egymásra a nők és a férfiak c. előadásból (FACT fesztivál, SZFE)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Könyv

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.
Klasszikus

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Könyv

Könyveket halmoznak fel az otthonmaradáshoz a britek

Regények, egyéni tanulást lehetővé tévő kézikönyvek és más olvasnivalók betárazásával készülnek a szigetország lakói arra, hogy hosszabb időt kell otthonukban elszigetelődve eltölteniük a jelenlegi járványügyi helyzetben - erre következtet a könyvszakma a múlt heti nagy-britanniai eladási statisztikából.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház ajánló

Ősbemutató és vastaps

Óriási sikert könyvelhet el ismét a Vörösmarty Színház: március 7-én a Nagyszínházban megtartották a Trianon ősbemutatóját, amit vastapssal ünnepelt a közönség. Sárosi István drámája diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával készült.
Színház ajánló

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.