Színház

A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be a FACT fesztiválon

2019.01.24. 10:10
Ajánlom
A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be egymásnak és a közönségnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi művészeti fesztiválján, a FACT-on január 31. és február 3. között, az Ódry Színpadon.

Február első hétvégéjén kortárs színházi előadások, filmvetítések, beszélgetések, kiállítások, workshopok kínálnak izgalmas és sűrű napokat a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi színházi fesztiválján. A harmadik alkalommal megvalósuló FACT (Festival Arts Cinema Theatre) különlegessége, hogy két nagy művészeti ág, a film és a színház fiatal alkotói együttesen mutakoznak be. A fesztiválon látható 12 produkció négy külföldi és két hazai színművészeti egyetemről érkezik, a program kiegészül a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáival. Közös kiállításon szerepelnek az SZFE, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem látványtervező szakosainak alkotásai.

FACT_felelemesfogcsikor2-161350.jpg

Félelem és fogcsikor (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

A színház, a film és a társművészetek összekapcsolásán alapuló fesztiválra a budapesti, a prágai, a belgrádi, a gießeni, a versciói és a kaposvári színművészeti egyetemről érkeznek fiatal alkotók, az előadások mellett művészeti, oktatási módszerekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.

A fesztiválon idén tovább gazdagodik a filmes kínálat, valamint a nyitó és a záró ünnepség mellett négy színházi előadást is közvetíteni fognak élő streamen. Mint Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője elmondta, a dokumentum- és kisjátékfilm-vetítés mellett a televíziós műsorkészítők munkáit külön program keretében mutatják be. Kitért arra is, hogy a filmes programok között szerepel egy televíziós stúdiógyakorlat is, amelyen Örkény István egyik egypercesét veszik fel több kamerával. Emellett 24 órás filmversenyt is hirdetnek, amelyre bárki jelentkezhet, és amelyre a műveket egy nap alatt kell elkészíteni.

FACT_Utopia_Dystopia19_WeertzAnnika-161343.jpg

Levélváltások (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője a Fidelionak elmondta, hogy kortárs, kísérleti és friss szellemű előadásokat hívtak meg a fesztiválra:

Nálunk az Ódry Színpadon hagyományosan az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be, ez válik most nemzetközivé.

„Egy ilyen fesztivál atmoszférája, a sok fiatal, művészetet tanuló ember összetalálkozása mindenféleképpen kuriózum a közönség számára is. Azt reméljük, hogy minél több hallgatónk bevonódik majd a munkába, ezért is fontos a „student lead” kezdeményezés, vagyis amikor a diákok nem a tanároktól, hanem saját maguktól fogalmazzák meg elképzeléseiket és hoznak létre olyan programokat, eseményeket, amikre vágynak."

Mindenre kíváncsi vagyok. Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy ha valaki sok mindent látni szeretne, akkor erre lehetősége legyen.”

A fesztiválon idén első alkalommal tartanak az Off-program keretében olyan nemzetközi workshopokat, amelyeket az SZFE hallgatói szerveznek. A résztvevő országok színész vagy rendező szakos növendékei foglalkozásokat tartanak egymásnak, a négy nap során kilenc különböző tematikájú műhelymunka valósul meg, többek között bábos, tévés, színházi és táncos projektek.

FACT_meaculpa3-161344.jpg

Mea Culpa (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Trömböczky Napsugár már a harmadik FACT fesztiválon vesz részt, idén az SZFE hallgatóiból alakult szervező bizottság tagjaként szervezi az off programokat. A közös műhelymunkák, kísérőprogramok, workshopok kialakítását hatalmas lehetőségnek tartja:

Az egyetemen ritkán van lehetőség külföldi egyetemekkel, előadásokkal találkozni, és az, hogy a legfiatalabb alkotók, a legfrissebb gondolkodással és kérdésekkel véleményeket ütköztethetnek és közösen gondolkodhatnak, az nagyon ritka.

„A legtöbb workshopunk egy problémafeltevés köré épül, az egyik például az online intimitás generálásáról, az online platformokról fog szólni, élő performansz lesz egy társkereső oldalon keresztül. A mi rendezőink, Antal Bálinték kétszer 3 óra alatt a tökéletes színházi egypercesek létrehozásán dolgoznak majd a résztvevőkkel, szóval nagyon kísérleti, frappáns ötleteink vannak.”

A FACT fesztivált annak a közönségrétegnek ajánlja, akiket érdekel, hogy hol tart és merre felé halad a művészeti oktatás: „Egyrészt fontos azoknak, akik művészeti pályára készülnek, vagy alkotók bármilyen kreatív művészeti, előadóművészeti területen, másrészt jó kitekintési lehetőség arra, hogy megismerjük a más egyetemeken zajló munkát, akár későbbi együttműködés, vagy Erasmus szempontjából, harmadrészt, azoknak is fontos lehet, akik arra kíváncsiak, hogy mi alakul mostanában ezekben a biztonságos, kis buborékokban. Hiszen 10 év múlva ezek a fiatal emberek fognak alkotni már mindenhol az országban és Európa-szerte."

Azt hiszem, hogy aki most aktív, itt van, és nézi ezeket a válogatott előadásokat, az tudni fogja, hogy hol tart jelenleg a művészeti oktatás és gondolkodás.”   

 

Fejléckép: jelenet a Hogyan találtak egymásra a nők és a férfiak c. előadásból (FACT fesztivál, SZFE)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.