Színház

A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be a FACT fesztiválon

2019.01.24. 10:10
Ajánlom
A jövő színházi és filmes alkotói mutatkoznak be egymásnak és a közönségnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi művészeti fesztiválján, a FACT-on január 31. és február 3. között, az Ódry Színpadon.

Február első hétvégéjén kortárs színházi előadások, filmvetítések, beszélgetések, kiállítások, workshopok kínálnak izgalmas és sűrű napokat a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemzetközi színházi fesztiválján. A harmadik alkalommal megvalósuló FACT (Festival Arts Cinema Theatre) különlegessége, hogy két nagy művészeti ág, a film és a színház fiatal alkotói együttesen mutakoznak be. A fesztiválon látható 12 produkció négy külföldi és két hazai színművészeti egyetemről érkezik, a program kiegészül a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáival. Közös kiállításon szerepelnek az SZFE, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem látványtervező szakosainak alkotásai.

FACT_felelemesfogcsikor2-161350.jpg

Félelem és fogcsikor (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

A színház, a film és a társművészetek összekapcsolásán alapuló fesztiválra a budapesti, a prágai, a belgrádi, a gießeni, a versciói és a kaposvári színművészeti egyetemről érkeznek fiatal alkotók, az előadások mellett művészeti, oktatási módszerekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.

A fesztiválon idén tovább gazdagodik a filmes kínálat, valamint a nyitó és a záró ünnepség mellett négy színházi előadást is közvetíteni fognak élő streamen. Mint Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője elmondta, a dokumentum- és kisjátékfilm-vetítés mellett a televíziós műsorkészítők munkáit külön program keretében mutatják be. Kitért arra is, hogy a filmes programok között szerepel egy televíziós stúdiógyakorlat is, amelyen Örkény István egyik egypercesét veszik fel több kamerával. Emellett 24 órás filmversenyt is hirdetnek, amelyre bárki jelentkezhet, és amelyre a műveket egy nap alatt kell elkészíteni.

FACT_Utopia_Dystopia19_WeertzAnnika-161343.jpg

Levélváltások (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője a Fidelionak elmondta, hogy kortárs, kísérleti és friss szellemű előadásokat hívtak meg a fesztiválra:

Nálunk az Ódry Színpadon hagyományosan az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be, ez válik most nemzetközivé.

„Egy ilyen fesztivál atmoszférája, a sok fiatal, művészetet tanuló ember összetalálkozása mindenféleképpen kuriózum a közönség számára is. Azt reméljük, hogy minél több hallgatónk bevonódik majd a munkába, ezért is fontos a „student lead” kezdeményezés, vagyis amikor a diákok nem a tanároktól, hanem saját maguktól fogalmazzák meg elképzeléseiket és hoznak létre olyan programokat, eseményeket, amikre vágynak."

Mindenre kíváncsi vagyok. Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy ha valaki sok mindent látni szeretne, akkor erre lehetősége legyen.”

A fesztiválon idén első alkalommal tartanak az Off-program keretében olyan nemzetközi workshopokat, amelyeket az SZFE hallgatói szerveznek. A résztvevő országok színész vagy rendező szakos növendékei foglalkozásokat tartanak egymásnak, a négy nap során kilenc különböző tematikájú műhelymunka valósul meg, többek között bábos, tévés, színházi és táncos projektek.

FACT_meaculpa3-161344.jpg

Mea Culpa (Fotó/Forrás: FACT fesztivál, SZFE)

Trömböczky Napsugár már a harmadik FACT fesztiválon vesz részt, idén az SZFE hallgatóiból alakult szervező bizottság tagjaként szervezi az off programokat. A közös műhelymunkák, kísérőprogramok, workshopok kialakítását hatalmas lehetőségnek tartja:

Az egyetemen ritkán van lehetőség külföldi egyetemekkel, előadásokkal találkozni, és az, hogy a legfiatalabb alkotók, a legfrissebb gondolkodással és kérdésekkel véleményeket ütköztethetnek és közösen gondolkodhatnak, az nagyon ritka.

„A legtöbb workshopunk egy problémafeltevés köré épül, az egyik például az online intimitás generálásáról, az online platformokról fog szólni, élő performansz lesz egy társkereső oldalon keresztül. A mi rendezőink, Antal Bálinték kétszer 3 óra alatt a tökéletes színházi egypercesek létrehozásán dolgoznak majd a résztvevőkkel, szóval nagyon kísérleti, frappáns ötleteink vannak.”

A FACT fesztivált annak a közönségrétegnek ajánlja, akiket érdekel, hogy hol tart és merre felé halad a művészeti oktatás: „Egyrészt fontos azoknak, akik művészeti pályára készülnek, vagy alkotók bármilyen kreatív művészeti, előadóművészeti területen, másrészt jó kitekintési lehetőség arra, hogy megismerjük a más egyetemeken zajló munkát, akár későbbi együttműködés, vagy Erasmus szempontjából, harmadrészt, azoknak is fontos lehet, akik arra kíváncsiak, hogy mi alakul mostanában ezekben a biztonságos, kis buborékokban. Hiszen 10 év múlva ezek a fiatal emberek fognak alkotni már mindenhol az országban és Európa-szerte."

Azt hiszem, hogy aki most aktív, itt van, és nézi ezeket a válogatott előadásokat, az tudni fogja, hogy hol tart jelenleg a művészeti oktatás és gondolkodás.”   

 

Fejléckép: jelenet a Hogyan találtak egymásra a nők és a férfiak c. előadásból (FACT fesztivál, SZFE)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.