Színház

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

2021.10.13. 14:50
Ajánlom
A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.

Horváth Kristóf, Kovács Dániel Ambrus, Pass Andrea, Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely, Szabó Borbála, Tasnádi István és Vinnai András tizenegy helyszínre álmodtak előadást, melyek 15 percben mesélnek a múltról és jelenről, olykor fellebbentve egy-egy ismert vagy kevésbé ismert történelmi eseményt is.

A helyszínekre érdemes egyedül érkezni, hiszen a jeleneteknek pont az a célja, hogy a néző – illetve hallgató – elmerülhessen a történetekben. Ehhez pedig ki kell zárnia a külvilágot, más értelmezéseket, illetve a környezete visszajelzéseit.

A képzeletbeli túrákat néhány instrukció is segíti, ezekkel maguk a drámaírók látják el a résztvevőket,

így aki betartja a napszakra és mozgásra vonatkozó ajánlásokat, egészen biztosan másképpen látja majd például a Margitszigeti Vadasparkot, vagy éppen az őrségváltást az Országház előtt.

Budapest felfedezését térkép segíti, amely elérhető a Jurányi Ház oldaláról, az élményhez pedig nincs szükség másra, csak egy telefonra, internetkapcsolatra és egy fülhallgatóra.

A szerzők körbevezetnek a Margitszigeten, mesélnek a Szent Lukács Gyógyfürdő két platánfájáról, sétára hívnak a Városmajorban és bevezetnek a Központi Vásárcsarnok forgatagába.

_DSC9138-131608.jpg

A hangjátékokat a teljes élmény érdekében érdemes egyedül hallgatni (Fotó/Forrás: Vollmuth Krisztián / Jurányi Ház)

Bár jelenleg tizenegy hangjáték érhető el, a szervezők bíznak benne, hogy évad végéig ez a szám megháromszorozódik, és nyárra a legjelentősebb találkozási pontokhoz, eseményekhez és alkotásokhoz kapcsolódhat majd egy-egy minidráma.

A jelenleg elérhető előadások:

  • Pass Andrea: Hangjáték két platánfára, Frankel Leó u. 25–29.
  • Pass Andrea: Az Operaház őrzői, Andrássy út 22.
  • Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely: Daráló, Központi Vásárcsarnok
  • Vinnai András: Álomőrség, Kossuth tér 1–3.
  • Szabó Borbála: Csoportterápia, Filozófusok kertje
  • Kovács Dániel Ambrus: Gólya, Margitszigeti Vadaspark
  • Kovács Dániel Ambrus: Szökőkút, Mechwart liget
  • Tasnádi István: Vérmező/Városmajor, a helyszín megegyezik az előadás címével

Fejléckép: Tasnádi István is kilátogatott a hangjátéka helyszínére (fotó: Vollmuth Krisztián / Jurányi Ház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Színház hír

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.