Színház

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

2021.10.13. 14:50
Ajánlom
A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.

Horváth Kristóf, Kovács Dániel Ambrus, Pass Andrea, Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely, Szabó Borbála, Tasnádi István és Vinnai András tizenegy helyszínre álmodtak előadást, melyek 15 percben mesélnek a múltról és jelenről, olykor fellebbentve egy-egy ismert vagy kevésbé ismert történelmi eseményt is.

A helyszínekre érdemes egyedül érkezni, hiszen a jeleneteknek pont az a célja, hogy a néző – illetve hallgató – elmerülhessen a történetekben. Ehhez pedig ki kell zárnia a külvilágot, más értelmezéseket, illetve a környezete visszajelzéseit.

A képzeletbeli túrákat néhány instrukció is segíti, ezekkel maguk a drámaírók látják el a résztvevőket,

így aki betartja a napszakra és mozgásra vonatkozó ajánlásokat, egészen biztosan másképpen látja majd például a Margitszigeti Vadasparkot, vagy éppen az őrségváltást az Országház előtt.

Budapest felfedezését térkép segíti, amely elérhető a Jurányi Ház oldaláról, az élményhez pedig nincs szükség másra, csak egy telefonra, internetkapcsolatra és egy fülhallgatóra.

A szerzők körbevezetnek a Margitszigeten, mesélnek a Szent Lukács Gyógyfürdő két platánfájáról, sétára hívnak a Városmajorban és bevezetnek a Központi Vásárcsarnok forgatagába.

_DSC9138-131608.jpg

A hangjátékokat a teljes élmény érdekében érdemes egyedül hallgatni (Fotó/Forrás: Vollmuth Krisztián / Jurányi Ház)

Bár jelenleg tizenegy hangjáték érhető el, a szervezők bíznak benne, hogy évad végéig ez a szám megháromszorozódik, és nyárra a legjelentősebb találkozási pontokhoz, eseményekhez és alkotásokhoz kapcsolódhat majd egy-egy minidráma.

A jelenleg elérhető előadások:

  • Pass Andrea: Hangjáték két platánfára, Frankel Leó u. 25–29.
  • Pass Andrea: Az Operaház őrzői, Andrássy út 22.
  • Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely: Daráló, Központi Vásárcsarnok
  • Vinnai András: Álomőrség, Kossuth tér 1–3.
  • Szabó Borbála: Csoportterápia, Filozófusok kertje
  • Kovács Dániel Ambrus: Gólya, Margitszigeti Vadaspark
  • Kovács Dániel Ambrus: Szökőkút, Mechwart liget
  • Tasnádi István: Vérmező/Városmajor, a helyszín megegyezik az előadás címével

Fejléckép: Tasnádi István is kilátogatott a hangjátéka helyszínére (fotó: Vollmuth Krisztián / Jurányi Ház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.