Színház

A Katona igazgatója a Gothár-ügyről: Nem igaz, hogy mindenki tudott mindent

2019.11.27. 13:35
Ajánlom
Máté Gábor a múlt héten kirobbanó zaklatási botrány kapcsán interjút adott a 24.hu-nak, amelyből kicsit többet megtudunk arról, mi történt a Katona József Színházban.

A múlt héten robbant a legújabb zaklatási botrány híre: november 19-én a Katona József Színház kitiltotta egy dolgozóját, miután az kéretlenül közeledett a kollégáihoz. Másnap a kitiltott munkatárs a nyilvánosság elé lépett, és bocsánatot kért egy áldozattól. Gothár Péter azt írta: „nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.” November 21-én a Gothár rendezte Hóhérok lekerült a műsorról.

A 24.hu interjújából kiderül, hogy Máté az abúzusról egy éve, rögtön az eset után hallott, és akkor beszélt mindkét féllel. Az áldozat maga szerette volna tisztázni az ügyet Gothárral, később mindkét oldalról az az információ érkezett, hogy a bocsánatkérés megtörtént. Az ügy részleteibe a színigazgató nem bocsátkozhatott az interjúban, így fogalmazott: „Mondjuk úgy, hogy itt egy kéretlen közeledés történt.” A sértett 11 hónappal később fordult az üzemi tanácshoz, 72 órával később már bizottság foglalkozott a kérdéssel.

„Ekkor már – szerencsére – azonnal be is indultak a belső szabályzatunkban lefektetett automatizmusok, melyeket két éve, a Marton-ügy kirobbanása után vezettünk be.

Éppen azért, hogy a hasonló esetek, ha a sértett szeretné, kiderüljenek és következménnyel járjanak.”

Gothárt nem lehetett megnevezni az első közleményben, mivel őt is megilleti az ártatlanság vélelme, mondja Máté Gábor. A kitiltott rendező másnap juttatta el nyilatkozatát a színházhoz.

A legérdekesebb kérdés nyilván az, hogy Máté miért nem hallott a Gothárral kapcsolatos szóbeszédről. Bizonyos körökben a Marton-ügy után ugyanis nyílt titok volt, hogy róla is kiderülhet hasonló. Máté Gábor viszont állítja: 41 éve ismeri a rendezőt, konkrét esetekről viszont nem hallott. „Az »évek óta mindenki mindent tudott« fordulat jól hangzik, de nem igaz.”

Hogy milyen érzés szembesülni azzal, hogy az évtizedes barát ilyen erkölcsileg helytelen dolgokat tesz, az Máté szerint „feldolgozhatatlan”.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.