Színház

A Katona igazgatója a Gothár-ügyről: Nem igaz, hogy mindenki tudott mindent

2019.11.27. 13:35
Ajánlom
Máté Gábor a múlt héten kirobbanó zaklatási botrány kapcsán interjút adott a 24.hu-nak, amelyből kicsit többet megtudunk arról, mi történt a Katona József Színházban.

A múlt héten robbant a legújabb zaklatási botrány híre: november 19-én a Katona József Színház kitiltotta egy dolgozóját, miután az kéretlenül közeledett a kollégáihoz. Másnap a kitiltott munkatárs a nyilvánosság elé lépett, és bocsánatot kért egy áldozattól. Gothár Péter azt írta: „nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.” November 21-én a Gothár rendezte Hóhérok lekerült a műsorról.

A 24.hu interjújából kiderül, hogy Máté az abúzusról egy éve, rögtön az eset után hallott, és akkor beszélt mindkét féllel. Az áldozat maga szerette volna tisztázni az ügyet Gothárral, később mindkét oldalról az az információ érkezett, hogy a bocsánatkérés megtörtént. Az ügy részleteibe a színigazgató nem bocsátkozhatott az interjúban, így fogalmazott: „Mondjuk úgy, hogy itt egy kéretlen közeledés történt.” A sértett 11 hónappal később fordult az üzemi tanácshoz, 72 órával később már bizottság foglalkozott a kérdéssel.

„Ekkor már – szerencsére – azonnal be is indultak a belső szabályzatunkban lefektetett automatizmusok, melyeket két éve, a Marton-ügy kirobbanása után vezettünk be.

Éppen azért, hogy a hasonló esetek, ha a sértett szeretné, kiderüljenek és következménnyel járjanak.”

Gothárt nem lehetett megnevezni az első közleményben, mivel őt is megilleti az ártatlanság vélelme, mondja Máté Gábor. A kitiltott rendező másnap juttatta el nyilatkozatát a színházhoz.

A legérdekesebb kérdés nyilván az, hogy Máté miért nem hallott a Gothárral kapcsolatos szóbeszédről. Bizonyos körökben a Marton-ügy után ugyanis nyílt titok volt, hogy róla is kiderülhet hasonló. Máté Gábor viszont állítja: 41 éve ismeri a rendezőt, konkrét esetekről viszont nem hallott. „Az »évek óta mindenki mindent tudott« fordulat jól hangzik, de nem igaz.”

Hogy milyen érzés szembesülni azzal, hogy az évtizedes barát ilyen erkölcsileg helytelen dolgokat tesz, az Máté szerint „feldolgozhatatlan”.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.
Színház hír

Tizenegy naposra bővül idén a Vidor Fesztivál

A hagyományos Kossuth téri koncertek nélkül, de a megszokott színházi versenyprogrammal és utcai forgataggal rendezik meg az idén a nyíregyházi fesztivált augusztus 19. és 29. között.
Színház felhívás

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.
Színház hír

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.