Színház

A Katona igazgatója a Gothár-ügyről: Nem igaz, hogy mindenki tudott mindent

2019.11.27. 13:35
Ajánlom
Máté Gábor a múlt héten kirobbanó zaklatási botrány kapcsán interjút adott a 24.hu-nak, amelyből kicsit többet megtudunk arról, mi történt a Katona József Színházban.

A múlt héten robbant a legújabb zaklatási botrány híre: november 19-én a Katona József Színház kitiltotta egy dolgozóját, miután az kéretlenül közeledett a kollégáihoz. Másnap a kitiltott munkatárs a nyilvánosság elé lépett, és bocsánatot kért egy áldozattól. Gothár Péter azt írta: „nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.” November 21-én a Gothár rendezte Hóhérok lekerült a műsorról.

A 24.hu interjújából kiderül, hogy Máté az abúzusról egy éve, rögtön az eset után hallott, és akkor beszélt mindkét féllel. Az áldozat maga szerette volna tisztázni az ügyet Gothárral, később mindkét oldalról az az információ érkezett, hogy a bocsánatkérés megtörtént. Az ügy részleteibe a színigazgató nem bocsátkozhatott az interjúban, így fogalmazott: „Mondjuk úgy, hogy itt egy kéretlen közeledés történt.” A sértett 11 hónappal később fordult az üzemi tanácshoz, 72 órával később már bizottság foglalkozott a kérdéssel.

„Ekkor már – szerencsére – azonnal be is indultak a belső szabályzatunkban lefektetett automatizmusok, melyeket két éve, a Marton-ügy kirobbanása után vezettünk be.

Éppen azért, hogy a hasonló esetek, ha a sértett szeretné, kiderüljenek és következménnyel járjanak.”

Gothárt nem lehetett megnevezni az első közleményben, mivel őt is megilleti az ártatlanság vélelme, mondja Máté Gábor. A kitiltott rendező másnap juttatta el nyilatkozatát a színházhoz.

A legérdekesebb kérdés nyilván az, hogy Máté miért nem hallott a Gothárral kapcsolatos szóbeszédről. Bizonyos körökben a Marton-ügy után ugyanis nyílt titok volt, hogy róla is kiderülhet hasonló. Máté Gábor viszont állítja: 41 éve ismeri a rendezőt, konkrét esetekről viszont nem hallott. „Az »évek óta mindenki mindent tudott« fordulat jól hangzik, de nem igaz.”

Hogy milyen érzés szembesülni azzal, hogy az évtizedes barát ilyen erkölcsileg helytelen dolgokat tesz, az Máté szerint „feldolgozhatatlan”.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Színház szfe

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház advent

A pályakezdő függetlenekért akciózik az Örkény Színház

A társulatról készült, limitált példányszámú, dedikált fotósorozat megvásárlásával a pályakezdő független színházi alkotókat támogathatjuk.
Színház advent

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Színház átrium

150. előadásánál tart az Igenis, miniszterelnök úr! az Átriumban

December 3-án este százötvenedik alkalommal volt látható az Igenis, miniszterelnök úr!, Antony Jay és Jonathan Lynn válságkomédiája az Átriumban. Az előadás jubileumi alkalommal köszönti ötvenezredik nézőjét.