Színház

A Katona igazgatója a Gothár-ügyről: Nem igaz, hogy mindenki tudott mindent

2019.11.27. 13:35
Ajánlom
Máté Gábor a múlt héten kirobbanó zaklatási botrány kapcsán interjút adott a 24.hu-nak, amelyből kicsit többet megtudunk arról, mi történt a Katona József Színházban.

A múlt héten robbant a legújabb zaklatási botrány híre: november 19-én a Katona József Színház kitiltotta egy dolgozóját, miután az kéretlenül közeledett a kollégáihoz. Másnap a kitiltott munkatárs a nyilvánosság elé lépett, és bocsánatot kért egy áldozattól. Gothár Péter azt írta: „nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.” November 21-én a Gothár rendezte Hóhérok lekerült a műsorról.

A 24.hu interjújából kiderül, hogy Máté az abúzusról egy éve, rögtön az eset után hallott, és akkor beszélt mindkét féllel. Az áldozat maga szerette volna tisztázni az ügyet Gothárral, később mindkét oldalról az az információ érkezett, hogy a bocsánatkérés megtörtént. Az ügy részleteibe a színigazgató nem bocsátkozhatott az interjúban, így fogalmazott: „Mondjuk úgy, hogy itt egy kéretlen közeledés történt.” A sértett 11 hónappal később fordult az üzemi tanácshoz, 72 órával később már bizottság foglalkozott a kérdéssel.

„Ekkor már – szerencsére – azonnal be is indultak a belső szabályzatunkban lefektetett automatizmusok, melyeket két éve, a Marton-ügy kirobbanása után vezettünk be.

Éppen azért, hogy a hasonló esetek, ha a sértett szeretné, kiderüljenek és következménnyel járjanak.”

Gothárt nem lehetett megnevezni az első közleményben, mivel őt is megilleti az ártatlanság vélelme, mondja Máté Gábor. A kitiltott rendező másnap juttatta el nyilatkozatát a színházhoz.

A legérdekesebb kérdés nyilván az, hogy Máté miért nem hallott a Gothárral kapcsolatos szóbeszédről. Bizonyos körökben a Marton-ügy után ugyanis nyílt titok volt, hogy róla is kiderülhet hasonló. Máté Gábor viszont állítja: 41 éve ismeri a rendezőt, konkrét esetekről viszont nem hallott. „Az »évek óta mindenki mindent tudott« fordulat jól hangzik, de nem igaz.”

Hogy milyen érzés szembesülni azzal, hogy az évtizedes barát ilyen erkölcsileg helytelen dolgokat tesz, az Máté szerint „feldolgozhatatlan”.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Jazz/World

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Plusz

Fáy Miklós: Hány CD elegendő egy életre?

Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között a Philharmonia Orchestra válogatásalbumával, a Honvéd Férfikar születésnapi koncertjével, Michael Chabon új kötetével és a Szentendrei Képtár A nagy könyvlopás című tárlatával foglalkozik.
Vizuál

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Színház hír

Tom Stoppard utolsó színművét díjazza a PEN

Tom Stoppard brit színműírót is kitünteti márciusban a PEN America irodalmi és emberi jogi szervezet.
Színház hír

Benkő Nóra a Szabad Tér Színház harmadik pályázója

A Pesti Magyar Színház színművésze is beadta pályázatát a Szabad Tér Színház vezetésére.
Színház kritika

A vágy titokzatos trágya

Sötét. Sötét. Még mindig sötét. Alföldi Róbert rendező ilyen abszurdan mulatságosan még nem kezdett előadást. (Megjegyzés: A címben nincs elírás!)
Színház hír

Eszenyi Enikőnek két kihívója is akadt

Hárman pályáznak a Vígszínház élére: a jelenlegi igazgató mellett Rudolf Péter és Csányi János is ringbe száll – írta meg a Népszava.