Színház

A Katona József Színház színpadán élednek újjá a Rákosi-korszak ikonikus tárgyai

2022.02.03. 09:10
Ajánlom
A színház a közönséget is bevonja az előadás előkészületeibe – az ’50-es évek tárgyait keresik.

A most készülő, Főtitkárok című előadás a Rajk-per idejét idézi meg, a korszak illusztrálásakor pedig szeretnének olyan kellékekkel dolgozni, melyek abból az időből származnak.

„Ha szívesen a színház rendelkezésére bocsátanának ilyen tárgyakat (Lenin, Sztálin, Rákosi műveit, zászlókat, címereket, dekorációs képeket, portrékat, plakátokat, feliratokat, lóden- és viharkabátokat, szobrokat, plaketteket, termelési naplókat, nagyméretű fotókat, stb), amelyeket a színház a készülő előadás díszletében szabadon, akár eredeti rendeltetésétől eltérően is felhasználhat, kérjük, hogy február 23-ig juttassák el ezeket a Katona József Színház portáján elhelyezett gyűjtőpontra” – áll a rövid közleményben.

Spiró György drámája valós élményeken alapul: a szerző - saját bevallása szerint - gyerekkorában a szüleivel együtt esténként a Rajk-per közvetítését hallgatta, majd tíz éves korában osztálytársaival együtt névre szóló meghívót kapott az újratemetésre. Akkor az iskolaigazgató megtiltotta nekik, hogy elmenjenek, de az élmény, valamint az ’50-es évek eseményei végül egy drámában öltöttek testet.

A dráma másik érdekessége, hogy Spiró György nem kitalált szövegekkel dolgozott, saját, eredeti mondataikat adja a szereplők szájába.

Zsámbéki Gábor rendezésének szereplői Elek Ferenc, Fekete Ernő, Mészáros Béla, Rajkai Zoltán, Vajdai Vilmos, Vizi Dávid, Gloviczki Bernát és Jakab Balázs.

Fejléckép: ikonikus képek az ’50-es évekből (forrás: Magyar Rendőr / Fortepan)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mint mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.