Színház

A Katona József Színház színpadán élednek újjá a Rákosi-korszak ikonikus tárgyai

2022.02.03. 09:10
Ajánlom
A színház a közönséget is bevonja az előadás előkészületeibe – az ’50-es évek tárgyait keresik.

A most készülő, Főtitkárok című előadás a Rajk-per idejét idézi meg, a korszak illusztrálásakor pedig szeretnének olyan kellékekkel dolgozni, melyek abból az időből származnak.

„Ha szívesen a színház rendelkezésére bocsátanának ilyen tárgyakat (Lenin, Sztálin, Rákosi műveit, zászlókat, címereket, dekorációs képeket, portrékat, plakátokat, feliratokat, lóden- és viharkabátokat, szobrokat, plaketteket, termelési naplókat, nagyméretű fotókat, stb), amelyeket a színház a készülő előadás díszletében szabadon, akár eredeti rendeltetésétől eltérően is felhasználhat, kérjük, hogy február 23-ig juttassák el ezeket a Katona József Színház portáján elhelyezett gyűjtőpontra” – áll a rövid közleményben.

Spiró György drámája valós élményeken alapul: a szerző - saját bevallása szerint - gyerekkorában a szüleivel együtt esténként a Rajk-per közvetítését hallgatta, majd tíz éves korában osztálytársaival együtt névre szóló meghívót kapott az újratemetésre. Akkor az iskolaigazgató megtiltotta nekik, hogy elmenjenek, de az élmény, valamint az ’50-es évek eseményei végül egy drámában öltöttek testet.

A dráma másik érdekessége, hogy Spiró György nem kitalált szövegekkel dolgozott, saját, eredeti mondataikat adja a szereplők szájába.

Zsámbéki Gábor rendezésének szereplői Elek Ferenc, Fekete Ernő, Mészáros Béla, Rajkai Zoltán, Vajdai Vilmos, Vizi Dávid, Gloviczki Bernát és Jakab Balázs.

Fejléckép: ikonikus képek az ’50-es évekből (forrás: Magyar Rendőr / Fortepan)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.