Színház

A Kennedy-klán mocskos titkai

2010.03.28. 16:23
Ajánlom
…a végére határozott meggyőződésünkké válik, hogy a lehetséges jelöltek közül (úgy mint: maffia, CIA, Fidel Castro, Lyndon Johnson) John Fitzgerald Kennedyt az alelnöke gyilkoltatta meg, s hogy az elnökkel és igazságügy miniszter öccsével is kapcsolatot ápoló szex szimbólum, Marilyn Monroe halála a családfő előéletét idézi, aki céljai elérése érdekében… nőket tett tönkre, gyilkoltatott meg a gyanú szerint.

"Szerette, ha beleszeretnek."

A forgószínpad állandó mozgása, a színészek folyamatos jövésmenése jelzi, hogy itt aztán izzik a levegő, folyamatosan valami nagy horderejű, életbevágó történik. Ezen kívül a színpad hátulját betöltő, égig érő irathalmaz játszik, előbb a képek, később a video bejátszások háttereként. A hamburgi Thalia Theater Nemzetiben vendégeskedő produkciója előtt elhangzott beszélgetésben a rendező Luk Perceval azt mondta, nem akarta a színészekre bízni, hogy közvetlenül jelenítsenek meg egy-egy valóságos figurát. Nyilvánvalóan ezért választotta a színészek által interpretált, ám epikusabb formát. Ezzel, magunk közt szólva, nagyjából kiiktatta a színészet lényegét, a szokásosnál többet bízva a maga írta (szerkesztette) szövegre. Az ember ily módon kénytelen elgondolkodni, hogy e precízen kidolgozott "fölolvasószínházi" élmény helyett elég lenne talán egyszerűen elolvasni az egykori dokumentumok alapján létrehozott szöveget.

A történet a 19. században, az éhező Írországból áttelepülő, katolikus családalapító amerikai szárnypróbálgatásaival kezdődik. Joe, az unoka, a későbbi erőskezű családfő meséli, mutatva azt is, amit az egész történet sugall. A Kennedy-klán soha nem látott hatalmi törekvéseinek és ebből eredő sikereinek az Egyesült Államokban a leghíresebb Kennedyk apja, Joe Kennedy volt a kezdete és alapjában a vége is. Joseph Patrick, a nőfaló üzletember és diplomata, Roosevelt tanácsadója, második világháború előtti londoni nagykövet, Hitler bizonyos eszméinek az elfogadója, aki a családban hagyományt teremtő hatalmi praktikákat épp a Roosevelt elnökkel való, zsarolásig fajuló összecsapásokban csiszolgatta. Történetéből antik sorstragédia bontakozik ki. Egy zsarnoki jellem hatalmi extázisának gátlástalansága, egy olyan emberé, aki egy személyben volt az amerikai történelemben egyedülálló sikertörténet vezéralakja és véres családi tragédiák okozója. Az előadás ezzel együtt óvatosan fogalmaz, hisz a valóságos történetnek még vannak élő szereplői. Nem kimond, inkább csak terelget. De azt olyan határozottan, mintha a szájunkba rágná, hogy mi legyen a véleményünk. Így a végére határozott meggyőződésünkké válik, hogy a lehetséges jelöltek közül (úgy mint: maffia, CIA, Fidel Castro, Lyndon Johnson) John Fitzgerald Kennedyt az utóbbi, vagyis az alelnöke gyilkoltatta meg, s hogy az elnökkel és igazságügy-miniszter öccsével is kapcsolatot ápoló szexszimbólum, Marilyn Monroe halála a családfő előéletét idézi, aki céljai elérése érdekében nem csak, hogy ellenfeleit juttatta börtönbe koholt vádakkal, de nőket tett tönkre, gyilkoltatott meg a gyanú szerint.  

JFK alakja (akit leginkább az elnöksége előtt használt becenevén Jack-ként emlegetnek) ebben a történetben értelemszerűen az apja árnyékában marad. Azt, hogy épp ő jutott a csúcsra, a véletlennek köszönheti. A legtehetségesebbnek tartott Kennedy-fiú, az elsőszülött Joe gépét lelövik a második világháborúban. Így terelődik apja figyelme Jackre, mint legvérmesebb vágyai megvalósítójára. Sokkal többet nem is tudunk meg róla, mint amit már eddig tudtunk. Legföljebb ha annyit, hogy többet akart a nőktől, mint szexet. Szerette, ha beleszeretnek...

A történetnek egyébként alig akad szerethető figurája. A nem túl éles felfogású, ám igazából csupán diszlexiás Kennedy-lány, a már csak szánalomból is szerethető Rosemary mellett, akit apja egy indokolatlanul elvégeztetett agyműtéttel egész hátralévő életére cselekvőképtelenné tesz, Jacklin Kennedy, az elnökfeleség az egyetlen, aki bekerülve a hírhedten híres családba, aránylag rokonszenvesen érvényesíti a saját érdekeit. Talán azért jut neki ez a kitüntetett szerep, mert ha elbánni nem is, de valamennyire bánni tudott apósával, a még súlyos betegen is tekintélyt parancsoló Joe-val...

Hogy mit mond ez a sztori 2010 Európájában? Ebből a fejlett történelmi elemzőkészséggel megírt, hosszúra nyúlt "újságcikkből" nagyjából megtudjuk, hogy minél nagyobb a hatalom, annál nagyobb a bűn. Bizonyítják a történelem legkülönfélébb korokban lejátszódott királydrámái is. Ma sincs ez másképp. És gyaníthatóan soha nem is lesz.

Videók az előadásból

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.