Színház

A képzelet magyar valósága – 10 érdekesség a Macskajátékról

2022.04.05. 10:50
Ajánlom
1912. április 5-én született Örkény István, aki 1969-ben megírta a Macskajátékot, a 20. század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiáját.

Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a 110 éve született drámaíró művéről:

1. Örkény István 1969-ben, a Tóték sikerét látva, a szolnoki Szigligeti Színháznak ígérte következő művét, ennek ellenére a Macskajátékot valószínűleg eredetileg mégsem oda, hanem a 25. Színház színpadára szánta.

2. A Tótékhoz hasonlóan a dráma alapja Örkény István kisregénye, amely önálló könyvként csak a színpadi bemutató után, 1972-ben jelent meg, a Magvető Kiadó gondozásában. Előtte a Jeruzsálem hercegnője című kötetben találkozhattak vele az olvasók.

OrkenyesRadnotiZsuzsa-095528.jpg

Örkény István és Radnóti Zsuzsa (Fotó/Forrás: petőfi irodalmi múzeum)

3. A mű első színpadi átiratát Örkény „oratorikus jellegűnek” minősítette, és végül nem engedte, hogy műsorra tűzzék. Később felesége, Radnóti Zsuzsa dramaturg segített az átdolgozásban.

4. Az ősbemutatón Székely Gábor rendezésében volt látható a mű, és a nemzetközi színpadokon is nagy sikert aratott.

Örkény a brüsszeli vendégjátékot szerette a legjobban.

5. A Pesti Színházban Sulyok Mária, Simor Erzsi és Halász Judit vitte sikerre, 1977-ben Székely Gábor az ő főszereplésükkel készített a drámából tévéjátékot.

6. A történetet Makk Károly is feldolgozta 1972-ben, ő a kisregényt vette alapul a film készítésekor.

macska_ka9080_5-105625.jpg

jelenet a Pesti Színház Macskajátékából (Fotó/Forrás: orkenyistvan.hu)

7. A darab egyben történelmi korkép is, az 1910-es évektől mutatja be a magyarországi viszonyokat, egészen az 1960-as évekig. A két idős nő alakjában a szerző két világrendet ütköztet: a szabad nyugatit és a kelet szocialista diktatúráját.

8. A tragikus hős „tejcsarnoki mérete” a korabeli magyar valóság abszurd világára utal.

9. Más Örkény-művekhez hasonlóan a szerző a Macskajátékban is mottóként használ egy vezérgondolatot, amely egyúttal a fiatalok és idősek életszemléletének ellentmondásaira is rávilágít: „Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.”

10. Arra a kérdésre, hogy milyen élményből született a Macskajáték, Örkény azt felelte:

Hogy milyen élményből? Semmilyenből. Kitaláltam. A képzeletemből.

Fejléckép: Örkény István (fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

Kapcsolódó

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

1971. január 15-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Örkény István Macskajáték című színművét. A darab, amely azóta is töretlen sikerrel fut a magyar színpadokon, a 20. Század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiájává vált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.