Színház

A Kicsi nyuszi újra a KINO-ban

2010.04.18. 19:12
Ajánlom
Újra a KINO műsorán a Kicsi nyuszi hopp hopp. Az alkotók mesélnek a darab születéséről.

Arra a kérdésre, honnan jött a Kicsi nyuszi hopp hopp című előadást ötlete, Réti Adrienn és Csémy Balázs annyit válaszol csak lakonikus tömörséggel: hogy dolgozzunk. Aztán persze kiderül, ennél azért jóval többről van szó.

Az ötlet jó egy éve fogalmazódott meg, amikor kecskeméti elfoglaltságaik miatt - a Holdvilág és utasát próbálták - az osztályuk Asztalizene-vizsgájában nem tudtak részt venni, ám mindenképpen meg akarták mutatni magukat egy közös produkcióban. Darabokat kerestek, elolvasták, amit tanáraik és dramaturg ismerőseik a kezükbe adtak, de valahogy az egyik sem volt az igazi. Később egy teljesen más módszerhez folyamodtak. Kitalálták: újsághírekből készítenek előadást.

Az interneten olyan megtörtént bűnügyi eseteket kerestek, amelynek szereplői fiatalok voltak. Több történet motívumainak összegyúrásából, a színészek rögzített improvizációiból és egy-egy, az éjszakai élethez kötődő irodalmi vagy filmes alapanyagból született meg az előadás végleges szövegkönyve. Rendezőjüknek, Pelsőczy Rékának köszönhetően a két fiatal színész kiváló alkotótársakkal találkozott és dolgozhatott együtt, többek között Bodor Johannával és Tengely Gáborral. Aki elmegy a Kinoba, nem szociodrámát fog látni, hanem egy valóban eklektikus - Balázs műfaji meghatározása szerint - Hungarian Road Movie-t, amiben táncolnak, énekelnek, báboznak, és azt is megmutatják, amit kőszínházban még nem láthattak belőlük.

Egy év alatt jött létre a produkció, időtől függően, változó intenzitással, amennyire Adrienn Bárka-beli és Balázs kecskeméti bemutatói, illetve amennyire a felkérésre nemet mondani nem tudó Pelsőczy Réka elfoglaltságai engedték. Úgyhogy a bemutató előtt fáradtabbak voltak, mint az anyaszínházi premierek előtt, de nem kérdés, hogy alkalomadtán újra partizánkodnának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!