Színház

A királyasszony lovagja

2010.03.18. 00:48
Ajánlom
Victor Hugo legköltőibb drámájának története Spanyolországban játszódik, középpontjában a magányos királyné, akit egy ádáz cselszövő tőrbe akar csalni. Az 1838-ban íródott melodramatikus történetben cselszövés, intrika és beteljesületlen szerelem drámáját éljük át egy színészt próbáló, lebilincselő mesterműben.

Victor Hugo romantikus drámájában az árva Ruy Blas tanulmányai befejeztével, megélhetési kényszerből elszegődik lakájnak a spanyol királyi titkosrendőrség főnökéhez, Don Salluste-höz. Ekkor a férfi sorsa eldől: beleszeret a királynőbe. Neuburgi Mária, az uralkodásra alkalmatlan árnyékkirály, II. Károly feleségeként fiatalon került az udvarba. Férjének csak két hétig élvezhette társaságát, aztán a férfi vadászni ment, ő pedig ott maradt egyedül a palotában, szigorú szabályok és figyelő szemek között. Az udvari viszonyokban járatlan lévén hamar ellenséget is szerez magának: száműzi Don Salluste-öt, mert elcsábította az egyik komornáját, de nem volt hajlandó feleségül venni. Ezért Don Salluste ördögi bosszút forral: lakáját, Ruy Blas-t Don César álnéven az udvarba küldi azzal a feladattal, hogy csábítsa el a királynőt. Saját rokonát, a vagyonát eltékozló valódi Don Césart pedig, biztos, ami biztos, eladja kalózoknak Afrikába. A sötét tervről mit sem sejtő Ruy Blas elvállalja a küldetést, hogy szerelme közelében lehessen. Karrierje gyorsan ível fölfelé: a királynő sem közömbös iránta. Fél éven belül hercegi rangot szerez, és egy uralkodó felelősségtudatával küzd az országot szipolyozó spanyol grandokkal. De eljön a perc, amikor Don Salluste benyújtja a számlát: az ábrándoknak vége, a királynővel való leszámolás órája közeleg. A végkifejletet késlelteti ugyan Don César váratlan visszatérése Afrikából, de Ruy Blas-nak szembe kell néznie azzal, hogy mindvégig Don Salluste bosszújának eszköze volt. Amikor végre átlátja a cselszövényt a titkos találkán, ahová minden igyekezete ellenére eljön a tőrbecsalt királynő, lemond a beígért jutalomról, felfedi lakáj-voltát, és végez Don Salluste-tel. Majd, mivel a királynő nem bocsátja meg az árulását, megmérgezi magát.

 "A romantika, melyet annyiszor határoztak meg rosszul, voltaképpen, és ha ebből a harcos szempontból nézzük, igazi meghatározása szerint nem más, mint a liberalizmus az irodalomban. [...] Szabadság a művészetben, szabadság a társadalomban: íme a kettős cél, amelyre minden következetes és logikus szellemnek egyaránt törekednie kell. [...] Az irodalmi szabadság nem más, mint a politikai szabadság leánya. Századunk elve ez, és diadalra fog jutni." (Victor Hugo: Hernani - Előszó, 1830; fordította: Rónay György)

"Ruy Blas legszebb kitöréseit szerelméért, hazájáért [...] mennyi korbeli körülmény, hányféle indulat fűti! A harmincas évek Franciaországának (a darabot először 1838-ban adták), »a bankárok Franciaországának« forradalmi és napóleoni emlékei; Párizsnak és a vidéknek egyre forrósodó hangulata; Victor Hugo növekvő politikai becsvágya; s talán nem utolsósorban a szép, német származású, de franciás műveltségű trónörökösné iránt érzett s nem is nagyon titkolt vonzalma - s századok drámairodalmának ősi figurái közül kikerülve így válik a szerelmes lakáj Hugo és a romantikus színpad egyik legmegrendítőbb és legrokonszenvesebb hősévé." (Gyergyai Albert)

Március 19./24. 19:00 - Thália Színház - Nagyszínpad

Victor Hugo: Ruy Blas (A királyasszony lovagja) - bemutató

Ruy Blas: Kolovratnik Krisztián

Don Salluste de Bazan: Méhes László

Don César de Bazan: Hujber Ferenc

Don Guritan: Kocsó Gábor

Santa-Cruz márki: Lázár Balázs

Del Basto márki: Valkay Pál

Alba grófja, a Pénzügyi Kancellária tanácsnoka: Bakos-Kiss Gábor

Don Manuel Arias, Kasztília kormányzója / Tiszt: Bozsó Péter

Montazgo, India Kormányszékének tanácsosa / Lakáj: Szűcs Péter Pál

Covadenga, a Kanári- és Baleári-szigetek főtitkára / Rendőr: Bank Tamás

Neuburgi Mária, Spanyolország királynéja: Horváth Lili

Albuquerque főhercegnő: Tímár Éva

Casilda: Trokán Anna

Duenna: Esztergályos Cecília

Fordította: Forgách András

Díszlet: Ignjatovic Kristina

Jelmez: Kovács Yvette

Zene: Gyöngyösi Levente

Koreográfus: Horváth Csaba

Dramaturg: Rákóczy Anita

Rendező: Léner András

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Önazonos művész és önazonos ember – Székely Gábor 75

Major Tamás rendezőszakos tanítványaként végzett, a szolnoki színház, a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Új Színház előadásai kapcsán fűződnek nevéhez jelentős színházi teljesítmények. Május 26-án ünnepli 75. születésnapját Székely Gábor.
Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.