Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

2022.09.25. 14:00
Ajánlom
„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Soha nem termett minden bokorban bonviván, ifjú hősszerelmes. Ráadásul ma már a bokor is sokkal kevesebb. Érthető az öröm, ha az ember operettben, musicalben vagy a Rómeó és Júliában olyan fiatal színészt lát, mint amilyen Koltai-Nagy Balázs.

A Nemzeti Színház Galilei élete-előadásában lehetett először észrevenni. Egy sportos alkatú, szőke fiatalember magasodott ki a válogatott csapatból, amelyet Zsótér Sándor budapesti és kaposvári egyetemistákból állított ki Törőcsik Mari köré.

Ők képviselték a fiatalságot, a jövőt, a fizikai erőt, a szellemi távlatot, a tudásvágyat.

Jöttek, bújtak, másztak a díszlet emeletein, tornásztak, mint egy akrobatacsoport, s közben eljátszottak kis szerepeket, Koltai-Nagy Balázs például az öreg bíborost. Mivel gyerekkorától kezdve sportolt – először úszás, aztán szertorna, atlétika, kosárlabda, végül jégkorong –, nem jelentett gondot számára ez a fajta fizikai színjátszás.

Kaposváron nőtt fel, ahol a színművészeti egyetemet házhoz hozták neki. Uray Péter osztályába került, s másodévben osztályzenekart alapított. Megvolt a múltja, a gyakorlata ehhez, hiszen gimnazistaként énekese és dalszövegírója volt egy metálzenekarnak. Nem csoda, ha annak a nemzeti színházi Galilei életének zeneszerzőként is részese volt.

295717608_5608321065897607_545684614374900253_n-135707.jpg

Koltai-Nagy Balázs az Elisabeth című produkcióban (Fotó/Forrás: ifj. Háry Péter / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)

Vidnyánszky Attila igazgató bizonyára elégedett volt avval, amit a színinövendék a Nemzetiben nyújtott, mert szerződést és főszerepet ajánlott neki Az ember tragédiája következő évadban esedékes bemutatójában. Koltai-Nagy Balázs ekkoriban a kecskeméti színházban töltötte a gyakorlatos évét, és arra készült, hogy diplomázás után Budapesten, a Nemzetiben kezdi el pályáját. Azonban megsérült a kecskeméti Csárdáskirálynő bonvivánja, s neki kellett beugrania Edvin szerepébe.

Ez volt az a pillanat, amikor rájött, hogy itt olyan színészi lehetőségekhez juthat, amikhez a fővárosban aligha.

Hogy Koltai-Nagy Balázs jól döntött, amikor Kecskemétet választotta, azt igazolja az elmúlt négy évad. Nem egyszerre zúdultak rá a nagy feladatok, hanem fokozatosan jutott el odáig, hogy vezető fiatal színésszé, egyben sztárrá avanzsált. A Cirkuszhercegnőben jó kiállású, titokzatos, vonzó Mister X., az Elisabethben elegáns, világító szemű, delejes Halál, majd focizó, vívó, táncoló Rómeó. Az évad színésze díjat idén neki ítélte a közönség. Elkezdődött.

Fejléckép: Koltai-Nagy Balázs (forrás: Takarékbank / Fidelio)

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Kapcsolódó

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Öt fiatal művésznek ítélték oda a pénzjutalommal is járó Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet kategóriában. Az elismeréseket a hattagú zsűri adta át ünnepélyes keretek között szeptember 20-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Színház ajánló

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház hír

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.
Színház hír

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnöki tisztségében

Az újraválasztott vezető folytatni kívánja a korábban elkezdett munkát: nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az Unió fesztiváljának rendszeressé tételét, valamint az Európai Színházi Unió bővítését.
Színház ajánló

Jótékonysági előadáson látta vendégül a Vörösmarty Színház a beregszászi társulatot

A kárpátaljai művészek a Tóték után ezúttal A helység kalapácsát hozták el Székesfehérvárra december 2-án. Az előadás az Alba Regia Teátrum Alapítvány a Vörösmarty Színházért szervezésében érkezett a Kozák András Stúdióba, az est bevételét a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház művészei számára ajánlották fel.