Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

2022.09.25. 14:00
Ajánlom
„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Soha nem termett minden bokorban bonviván, ifjú hősszerelmes. Ráadásul ma már a bokor is sokkal kevesebb. Érthető az öröm, ha az ember operettben, musicalben vagy a Rómeó és Júliában olyan fiatal színészt lát, mint amilyen Koltai-Nagy Balázs.

A Nemzeti Színház Galilei élete-előadásában lehetett először észrevenni. Egy sportos alkatú, szőke fiatalember magasodott ki a válogatott csapatból, amelyet Zsótér Sándor budapesti és kaposvári egyetemistákból állított ki Törőcsik Mari köré.

Ők képviselték a fiatalságot, a jövőt, a fizikai erőt, a szellemi távlatot, a tudásvágyat.

Jöttek, bújtak, másztak a díszlet emeletein, tornásztak, mint egy akrobatacsoport, s közben eljátszottak kis szerepeket, Koltai-Nagy Balázs például az öreg bíborost. Mivel gyerekkorától kezdve sportolt – először úszás, aztán szertorna, atlétika, kosárlabda, végül jégkorong –, nem jelentett gondot számára ez a fajta fizikai színjátszás.

Kaposváron nőtt fel, ahol a színművészeti egyetemet házhoz hozták neki. Uray Péter osztályába került, s másodévben osztályzenekart alapított. Megvolt a múltja, a gyakorlata ehhez, hiszen gimnazistaként énekese és dalszövegírója volt egy metálzenekarnak. Nem csoda, ha annak a nemzeti színházi Galilei életének zeneszerzőként is részese volt.

295717608_5608321065897607_545684614374900253_n-135707.jpg

Koltai-Nagy Balázs az Elisabeth című produkcióban (Fotó/Forrás: ifj. Háry Péter / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)

Vidnyánszky Attila igazgató bizonyára elégedett volt avval, amit a színinövendék a Nemzetiben nyújtott, mert szerződést és főszerepet ajánlott neki Az ember tragédiája következő évadban esedékes bemutatójában. Koltai-Nagy Balázs ekkoriban a kecskeméti színházban töltötte a gyakorlatos évét, és arra készült, hogy diplomázás után Budapesten, a Nemzetiben kezdi el pályáját. Azonban megsérült a kecskeméti Csárdáskirálynő bonvivánja, s neki kellett beugrania Edvin szerepébe.

Ez volt az a pillanat, amikor rájött, hogy itt olyan színészi lehetőségekhez juthat, amikhez a fővárosban aligha.

Hogy Koltai-Nagy Balázs jól döntött, amikor Kecskemétet választotta, azt igazolja az elmúlt négy évad. Nem egyszerre zúdultak rá a nagy feladatok, hanem fokozatosan jutott el odáig, hogy vezető fiatal színésszé, egyben sztárrá avanzsált. A Cirkuszhercegnőben jó kiállású, titokzatos, vonzó Mister X., az Elisabethben elegáns, világító szemű, delejes Halál, majd focizó, vívó, táncoló Rómeó. Az évad színésze díjat idén neki ítélte a közönség. Elkezdődött.

Fejléckép: Koltai-Nagy Balázs (forrás: Takarékbank / Fidelio)

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Kapcsolódó

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Öt fiatal művésznek ítélték oda a pénzjutalommal is járó Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet kategóriában. Az elismeréseket a hattagú zsűri adta át ünnepélyes keretek között szeptember 20-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.