Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

2022.09.25. 14:00
Ajánlom
„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Soha nem termett minden bokorban bonviván, ifjú hősszerelmes. Ráadásul ma már a bokor is sokkal kevesebb. Érthető az öröm, ha az ember operettben, musicalben vagy a Rómeó és Júliában olyan fiatal színészt lát, mint amilyen Koltai-Nagy Balázs.

A Nemzeti Színház Galilei élete-előadásában lehetett először észrevenni. Egy sportos alkatú, szőke fiatalember magasodott ki a válogatott csapatból, amelyet Zsótér Sándor budapesti és kaposvári egyetemistákból állított ki Törőcsik Mari köré.

Ők képviselték a fiatalságot, a jövőt, a fizikai erőt, a szellemi távlatot, a tudásvágyat.

Jöttek, bújtak, másztak a díszlet emeletein, tornásztak, mint egy akrobatacsoport, s közben eljátszottak kis szerepeket, Koltai-Nagy Balázs például az öreg bíborost. Mivel gyerekkorától kezdve sportolt – először úszás, aztán szertorna, atlétika, kosárlabda, végül jégkorong –, nem jelentett gondot számára ez a fajta fizikai színjátszás.

Kaposváron nőtt fel, ahol a színművészeti egyetemet házhoz hozták neki. Uray Péter osztályába került, s másodévben osztályzenekart alapított. Megvolt a múltja, a gyakorlata ehhez, hiszen gimnazistaként énekese és dalszövegírója volt egy metálzenekarnak. Nem csoda, ha annak a nemzeti színházi Galilei életének zeneszerzőként is részese volt.

295717608_5608321065897607_545684614374900253_n-135707.jpg

Koltai-Nagy Balázs az Elisabeth című produkcióban (Fotó/Forrás: ifj. Háry Péter / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)

Vidnyánszky Attila igazgató bizonyára elégedett volt avval, amit a színinövendék a Nemzetiben nyújtott, mert szerződést és főszerepet ajánlott neki Az ember tragédiája következő évadban esedékes bemutatójában. Koltai-Nagy Balázs ekkoriban a kecskeméti színházban töltötte a gyakorlatos évét, és arra készült, hogy diplomázás után Budapesten, a Nemzetiben kezdi el pályáját. Azonban megsérült a kecskeméti Csárdáskirálynő bonvivánja, s neki kellett beugrania Edvin szerepébe.

Ez volt az a pillanat, amikor rájött, hogy itt olyan színészi lehetőségekhez juthat, amikhez a fővárosban aligha.

Hogy Koltai-Nagy Balázs jól döntött, amikor Kecskemétet választotta, azt igazolja az elmúlt négy évad. Nem egyszerre zúdultak rá a nagy feladatok, hanem fokozatosan jutott el odáig, hogy vezető fiatal színésszé, egyben sztárrá avanzsált. A Cirkuszhercegnőben jó kiállású, titokzatos, vonzó Mister X., az Elisabethben elegáns, világító szemű, delejes Halál, majd focizó, vívó, táncoló Rómeó. Az évad színésze díjat idén neki ítélte a közönség. Elkezdődött.

Fejléckép: Koltai-Nagy Balázs (forrás: Takarékbank / Fidelio)

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Kapcsolódó

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Öt fiatal művésznek ítélték oda a pénzjutalommal is járó Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet kategóriában. Az elismeréseket a hattagú zsűri adta át ünnepélyes keretek között szeptember 20-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.