Színház

A klímatehetetlenségről forgatott filmet a Káva

2021.02.19. 10:40
Ajánlom
2020 januárjában indult útjára a Káva Kulturális Műhely Állampolgár Színház című közösségi színházi projektje, melynek keretében a színház most filmet forgatott a klímatehetetlenségről.

Az alkotás nem megoldást kínál egy problémára, sokkal inkább közös gondolkodásra buzdít és kérdéseket fogalmaz meg: milyen áldozatokat kell hozni a föld megmentéséért? Ki mondja/mondhatja meg, hogy mit kell tennünk a túlélés érdekében? Egyáltalán,

fenntartható faj-e az ember?

A most elkészült filmet azután forgatták le, hogy a mintegy három hónapig tartó próbafolyamat megszakadt, és a klímaválságot tematizáló előadást a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani. A produkció a jelenetek megírásától a megvalósításig csoport közös munkája, és Sereglei András, valamint Somorjai Márton rendezésében valósult meg.

A csoport tagjai: Balassa Ádám, Csizmadia Fanni, Dmitrijevna Olga, Feles Dániel, Hegyi Dóra, Hermann Brigitta, Kecskés György, Meszes Tímea, Németh Edina, Papp Roberta, Paskuj Panka, Péterfalvi Nóra, Sarlós Ágnes, Székely Erika, Szeszák Panka, Varga-Amár Rudolf és Vas Éva.

A film szereplői: Csizmadia Fanni, Dmitrijevna Olga, Feles Dániel, Hermann Brigitta, Kecskés György, Meszes Tímea, Oni Ireti, Papp Roberta, Paskuj Panka, Péterfalvi Nóra, Szeszák Panka, Vas Éva és a produkciós asszisztensként is közreműködő Horváth Benjámin.

Az Állampolgár Színház február 19-én 19 órától megtekinthető a Káva Facebook-oldalán, honlapján és Youtube-csatornáján.

Fejléckép: Káva Kulturális Műhely (fotó: Csoszó Gabriella / Káva Kulturális Műhely)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.