Színház

A klímatehetetlenségről forgatott filmet a Káva

2021.02.19. 10:40
Ajánlom
2020 januárjában indult útjára a Káva Kulturális Műhely Állampolgár Színház című közösségi színházi projektje, melynek keretében a színház most filmet forgatott a klímatehetetlenségről.

Az alkotás nem megoldást kínál egy problémára, sokkal inkább közös gondolkodásra buzdít és kérdéseket fogalmaz meg: milyen áldozatokat kell hozni a föld megmentéséért? Ki mondja/mondhatja meg, hogy mit kell tennünk a túlélés érdekében? Egyáltalán,

fenntartható faj-e az ember?

A most elkészült filmet azután forgatták le, hogy a mintegy három hónapig tartó próbafolyamat megszakadt, és a klímaválságot tematizáló előadást a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani. A produkció a jelenetek megírásától a megvalósításig csoport közös munkája, és Sereglei András, valamint Somorjai Márton rendezésében valósult meg.

A csoport tagjai: Balassa Ádám, Csizmadia Fanni, Dmitrijevna Olga, Feles Dániel, Hegyi Dóra, Hermann Brigitta, Kecskés György, Meszes Tímea, Németh Edina, Papp Roberta, Paskuj Panka, Péterfalvi Nóra, Sarlós Ágnes, Székely Erika, Szeszák Panka, Varga-Amár Rudolf és Vas Éva.

A film szereplői: Csizmadia Fanni, Dmitrijevna Olga, Feles Dániel, Hermann Brigitta, Kecskés György, Meszes Tímea, Oni Ireti, Papp Roberta, Paskuj Panka, Péterfalvi Nóra, Szeszák Panka, Vas Éva és a produkciós asszisztensként is közreműködő Horváth Benjámin.

Az Állampolgár Színház február 19-én 19 órától megtekinthető a Káva Facebook-oldalán, honlapján és Youtube-csatornáján.

Fejléckép: Káva Kulturális Műhely (fotó: Csoszó Gabriella / Káva Kulturális Műhely)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.
Színház hír

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.