Színház

A klímatehetetlenségről forgatott filmet a Káva

2021.02.19. 10:40
Ajánlom
2020 januárjában indult útjára a Káva Kulturális Műhely Állampolgár Színház című közösségi színházi projektje, melynek keretében a színház most filmet forgatott a klímatehetetlenségről.

Az alkotás nem megoldást kínál egy problémára, sokkal inkább közös gondolkodásra buzdít és kérdéseket fogalmaz meg: milyen áldozatokat kell hozni a föld megmentéséért? Ki mondja/mondhatja meg, hogy mit kell tennünk a túlélés érdekében? Egyáltalán,

fenntartható faj-e az ember?

A most elkészült filmet azután forgatták le, hogy a mintegy három hónapig tartó próbafolyamat megszakadt, és a klímaválságot tematizáló előadást a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani. A produkció a jelenetek megírásától a megvalósításig csoport közös munkája, és Sereglei András, valamint Somorjai Márton rendezésében valósult meg.

A csoport tagjai: Balassa Ádám, Csizmadia Fanni, Dmitrijevna Olga, Feles Dániel, Hegyi Dóra, Hermann Brigitta, Kecskés György, Meszes Tímea, Németh Edina, Papp Roberta, Paskuj Panka, Péterfalvi Nóra, Sarlós Ágnes, Székely Erika, Szeszák Panka, Varga-Amár Rudolf és Vas Éva.

A film szereplői: Csizmadia Fanni, Dmitrijevna Olga, Feles Dániel, Hermann Brigitta, Kecskés György, Meszes Tímea, Oni Ireti, Papp Roberta, Paskuj Panka, Péterfalvi Nóra, Szeszák Panka, Vas Éva és a produkciós asszisztensként is közreműködő Horváth Benjámin.

Az Állampolgár Színház február 19-én 19 órától megtekinthető a Káva Facebook-oldalán, honlapján és Youtube-csatornáján.

Fejléckép: Káva Kulturális Műhely (fotó: Csoszó Gabriella / Káva Kulturális Műhely)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.