Színház

A kocka el van veszve

2010.01.25. 12:00
Ajánlom
Mert rábízhatom egy kockára annak az eldöntését, hogy elválok-e halálra unt feleségemtől, akit rendszeresen tévénézés közben kefélek, esetleg adok neki még egy, két, nyolc, tíz hónapot, vagy (ha hatost dobok) gebedjek bele, örökre vele maradok...

"Doktor úr, azt hiszem, nekem már csak az írás marad"

A feltehetően némi szerzői öniróniát sem nélkülöző (irodalmi és pszichológiai értelemben is figyelemre méltó) mondatot egy ápolt közli a pszichiáterével, aki szintén ápolásra szorul. A pszichiáter ugyanis úgy gondolja, hogy sokhazugságos korunkban (maradjon a jelenidő, még akkor is, ha George Cockcroft regénye a 70-es években íródott) az egyén fönnmaradásának egyetlen módja, ha fölszámolja saját személyiségét. Eszköze egy dobókocka, amely a döntéseit meghatározza. Ennek megfelelően a széttöredezett történetben (különböző idő- és valóságsíkok) elkezdi a kockadobálást, s erre biztatja a környezetét (beleértve a családját és a betegeit) is. Ő maga egy végső tudatállapotban eljut ezzel a Holdra (vagy hova), de ott nem jó neki. (Viszont a Szputnyik Hajózási Társaság obligát földgömbjét luftballon formában megint csodálhatjuk.)

Mintha Bodó Viktor és szerzőtársai (Vinnai András, Róbert Júlia, Turai Tamás) egy kockával dobálták volna ki, hogy A Kockavető című regény színpadi adaptációjában éppen ki, mikor és mit. Ez nem is lenne baj, ahogyan azt a későbbiekben majd láthatjuk. Csak a kérdésföltevés, az ami számít. (Lesz ez érthetőbb is.)

A történet hatásvadász. Nem csak úgy simán - hiszen minden művészet, így az irodalom és a színház is vadássza a hatást -, provokatívabb értelemben az. Mert rábízhatom egy kockára annak az eldöntését, hogy elválok-e halálra unt feleségemtől, akit rendszeresen tévénézés közben kefélek, esetleg adok neki még egy, két, nyolc, tíz hónapot, vagy (ha hatost dobok) gebedjek bele, örökre vele maradok, de ettől még nem biztos, hogy végérvenyesen fölszámolódik a személyiségem. (Bár az utóbbi esetben...) Viszont. Ha a történetben egyáltalán nem így történik? Ha Luke Rhinehart pszichiáter közel sem ilyeneket kérdez? Ha sokkal elvadultabbak, a valóságtól elrugaszkodottabbak a kérdései, s így értelemszerűen a (kocka) válaszai is? Akkor bizony más a helyzet. Ha Luke Rhinehart például abból szeretne választani, hogy 1. megerőszakolja ellenlábasa feleségét a gyerekszobában a születésnapi bulin, 2. öngyilkossági szándékkal a folyóba ugrik - akkor kocka nélkül is elég jó úton van ahhoz, hogy teljesen fölszámolja a személyiségét. Még ha ezúttal a megerőszakolás jött is ki.

De lehet folytatni. Kirúgja-e bűnronda és nem mellesleg szintén dögre unt titkárnőjét vagy valljon szerelmet neki, esetleg megverjék-e családilag a szomszéd nyomigyereket, aki épp karácsonyi ajándékot készít nekik. Innentől nekem valahogy bukni látszik a kockaügy. Legalábbis - ellentétben azzal, amit a történet sugall - a kocka nem igazán számít. Az élet kis és nagy döntéseiben a személyiségünk diktálta(!) kérdésekre sokszor kocka nélkül is véletlenszerűen válaszolunk. A lényeg a kérdésfölvetés. Döntően az határozza meg, hogy merre halad a személyiség. De végül is mindegy. A Kockavető fikció, ha látszólag tudományos köntösben is. Innentől a virtigli valóságot nem lehet számon kérni rajta. Meg egyébként is. Mondjuk, hogy van a dologban némi kis átverés. Sokhazugságos korunkba belefér.

Amúgy van benne minden más is. Trágárság, vér, gyilok (többnyire a tudat mélyén lejátszódó gyilkosságok), utalás anális szexre (fogamzásgátló módszerként), a fent említett megerőszakolás (úgy, hogy mindketten akarják), gyerekpornó (a kis Rhinehart fiú ráugrál a Rhinehart kislányra) és egy fergeteges, divatbemutató(?) szerű szado-mazo(?) fölvonulás(?), amely az előadás legmagasztosabb pillanata. A színészi személyiség összefonódása civil énjével, rejtőzködés és magamutogatás, pszichogörcs, szociopatizmus, kortalan demencia - egy elvadult kor képe elvadult ruhákba fogalmazva... (Jelmez: Kovács Andrea. Díszlet nincs.)

Nem marad el a Bodó féle geghalmaz sem. Sőt. Folyamatosan soroznak a színpadról. Állapotunkat leginkább annak a lelkésznek az lelkiállapotához lehetne hasonlítani, aki a pszichiátriai betegek, köztük a saját kataton gyermeke láttán, fékezhetetlen röhögőgörcsben tör ki. Mindez csak úgy jöhet létre, ha a szereplők zöme (mondjuk, mind) a helyzet magaslatán van. Ez nagyjából így is történik. Öröm elveszni az apró részletekben, miközben a színészi játék kifinomult formáját látjuk. Fábián Gábor Luke Rhinehartjával az élen, aki a kockát egy totalitárius fináléban végül lenyeli. Volt, nincs... (Hadd ne én mondjam el, mi lesz a vége.) És legyen még itt Gyabronka József, aki ezúttal is nagy bravúrral szánkázik végig mindegyik szerepén, köztük az imént említett lelkésztől a nagy felvonulás egyik legemblematikusabb figurájáig. Továbbá Tóth Simon Ferenc íráskényszeres kezeltje (lásd. mottó), Jankovics Péter pizsamanadrágos pszichiátere, Molnár Gusztáv Obokója mint szellem a palackból, Koblicska Lőte stresszes ápolónője, Hay Anna búvárruhát újító titkárnője és... és... és... Másfél óra tömény színészi telitalálat.

Amúgy a humor kevésbé szerencsés esetben veszélyes fegyver. Elfedi a drámát, elmaszatolja a valódi dilemmát, föloldja a mondanivalót.

"Értsd meg önmagad, fogadd el önmagad, de ne legyél önmagad."  Itt az alkalom, próbáljunk Luke Rhinehart bölcsességének megfelelni. Tekintve, hogy a fenti csapongásból nehéz levonni egy valamirevaló következtetést, jöhet a kocka.

 

1. Jó volt, de azért legközelebb jobban rántsa össze magát a Szputnyik (a szöveggel együtt)

2. Végigröhögtem ugyan, de egy időre hagyjon békén mindenki

3. Túlértékelem, mert alig vártam, hogy lássak egy új Bodó rendezést

4. Alulértekelem, mert eleve rühellem a színházat

5. Szerényen szólva is minden mondatom ül

6. Teljesen félreértelmezem George Cockcroft alias Luke Rhinehart kultregényét és az egész fergeteges sztorit

 

Kockát nem találtam, javaslom, mindenki dobjon egyet otthon. Egyik se lesz igaz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.
Színház hír

Színes gálaműsorral mutatja meg magát a szakmai összefogás a Városmajorban

Két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett a Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett Összefogás Gála augusztus 16-i nyitóeseményére.
Színház magazin

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Színház hír

A koronavírus árnyékában készül Az ember tragédiája 2. Székesfehérváron

A székesfehérvári Vörösmarty Színház online próbatermében megtartották Az ember tragédiája 2. rendhagyó olvasópróbáját. Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál olvasta fel a színház felkérésére írt új színeket, amelyeket a színház négy rendezője: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János visz színre, a teljes társulat szereplésével.   
Színház hír

Bontják az albán Nemzeti Színházat, a tiltakozások összecsapásba fordultak át Tiranában

Az 1939-ben emelt épület helyére modern színházkomplexumot terveztek, ám a bontással több aktivista és színész sem ért egyet.