Színház

A kolozsvári színház díja a Román Dráma Fesztiválján

2011.05.17. 18:42
Ajánlom
A Román Dráma Fesztiváljá Temesávron rendezték meg május 7. és 15. között. A versenyben a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a dramAcum közös produkciója, a Verespatak - fizikai és politikai vonalon című előadás nyerte a kortás román szövegre rendezett legjobb előadás díját.

"Verespatak nem csupán egy 'forró téma', hanem egy széleskörű párbeszéd arról a világról, melyben élünk, a mai társadalmi erkölcsökről, arról hogy hogyan polarizálódik a mai társadalom egy adott téma körül, arról, hogy a média hogyan közvetíti, (vagy hogyan nem közvetíti) a jelenséget felénk, a szegénységről, a sebezhetőségről és a megoldások kereséséről, amelyek tisztáznák a dolgok jelenlegi állását, hogy menthessünk és megmentsenek, minden igazság és minden hazugság viszonylagosságáról, egy törékeny jelenről, mely bizonytalanul kötődik múlthoz és jövőhöz, a helyzetek realitásáról/irrealitásáról, amelyekben, folyamatosan találjuk magunkat, arról, hogy hogyan épülnek fel diskurzusok egy zűrzavaros világban, melyben egyik percben állítunk valamit, a másikban pedig az ellenkezője mellett érvelünk, és nem utolsó sorban a színház lehetőségeiről, korlátairól és próbálkozásairól, hogy egy nehezen értelmezhető valósághoz viszonyuljon. Egy valósághoz, amely azért értelmezhető nehezen, mivel itt és most történik. Épp a szemünk láttára" - így vezeti be az előadást Gianina Cărbunariu, aki Peca Ştefannal, Andreea Văleannal és Radu Apostollal együtt írta-rendezte a produkciót. A Verespatak... bemutatója 2010. november 27-én volt, közreműködői Albert Csilla, Buzási András, Farkas Loránd, Köllő Csongor, Molnár Levente és Cristina Toma.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.