Színház

"A könnyű műfaj az egyik legnehezebb műfaj"

2016.08.13. 09:54
Ajánlom
Igazi csemegének számít a Kultkikötő kínálatában a Mindent Éváról című produkció, amelyet augusztus 19-én tekinthet meg a közönség Balatonföldváron. A Hernádi Judit főszereplésével látható előadás rendezőjével, Pelsőczy Rékával beszélgettünk.

Az Orlai-produkciók egy részét a könnyed kategóriába szokták sorolni, bizonyos szakmai körökben még pejoratív jelzőkkel is illetik. Mit gondolsz erről?

– A könnyű műfaj az egyik legnehezebb műfaj. Hatalmas munka, szaktudás, ritmusérzék – és személyiség kell hozzá. Nem minden színésznek van olyan humora, amivel nevettetni tud a színpadon. A nevetés a sírás helyett van. Vagy mellett. A világ csodálatos komikusokat adott nekünk, szegényebbek lennénk nélkülük és az emlékezetük nélkül. Nyílván fontos az alapanyag, amiből kiindulunk; igyekszem olyan anyagokat választani, amiknek a témája érdekel.

Pelsőczy Réka a Mindent Éváról olvasópróbáján

Pelsőczy Réka a Mindent Éváról olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

A Mindent Éváról hol foglal helyet a rendezéseid rangsorában?

– A Mindent Éváról egy nagyszerűen bonyolított thriller, amin a vitriolos humora miatt sokat lehet nevetni. Elsősorban Hernádi Judit és Kovács Patrícia miatt örültem, hogy megcsinálhatom. Bette Davis nagy visszatérése volt ez a szerep 1952-ben. Hernádinak nem kellett sehova se visszatérnie, de ez a díva- vagy primadonnaszerep kifejezetten illik hozzá. Ő az. Az ilyet szeretem filmben és színházban egyaránt. És ugyanígy vagyok a többi szereplővel, Bercsényi Péterrel, Egri Mártával, Márton Andrással, Mészáros Mátéval, Rujder Viviennel és Szikszai Rémusszal. Nagyon jó a szereposztás, mindenki a helyén van. Patríciának határozottan jól áll az intrikus, karrierista színésznő karaktere, Bercsényi Péter kitombolhatja magát az Almódovar előtt tisztelgő transzvesztita öltöztető szerepében. Többedszer dolgoztunk együtt Márton Andrással, Szikszai Rémusszal – aki csodás mint szívtipró , és először dolgozhattam Egri Mártával, Rujder Vivivel. Jó dolog, hogy a színészek nagyon szeretnek együtt lenni, olyanok mint egy kis család. A díszlet az egyik kedvencem, amit Kálmán Eszter tervezett. Egy csodás bauhaus öltöző tükrökkel, ami aztán meglepetést is tartogat.

Évákról Éváknak

Kapcsolódó

Évákról Éváknak

Mindent persze sem Éváról, sem anyánkról nem tudhatunk meg a Belvárosi Színházban, de elnéző mosollyal ismerhetünk rá saját korral és karrierrel kapcsolatos félelmeinkre. És ehhez még színésznőnek sem kell lenni. KRITIKA

– Rendezőként szívesen fogadod a színészeid ötleteit, javaslatait, és beépíted azokat az előadásba, vagy nem engedsz a negyvennyolcból?

– Együtt dolgozunk. Szeretem a kreatív színészeket, és a színészek is jobban magukénak érzik az előadást, ha alkotóik a saját szerepeiknek.

– Mi történik fordított helyzetben, amikor téged rendeznek? Mit teszel, ha az az érzés feszít, hogy te másként csinálnád?

– Magammal vagyok elfoglalva, megtanultam, hogy nagyon sok megoldás létezik, és az én feladatom az, hogy a szerző és a rendező víziójából kiindulva alkossam meg saját szerepemet.

Meghatározóan fontos első szerepeid egyikét, a Portugál Masniját tizenöt éve játszod a Katonában. Milyen viszonyban vagy vele ennyi idő után? Hogyan lehet megformálni egy szerepet több századszorra is úgy, hogy ne a rutin uralja?

– Masnit nagyon szeretem. Kicsit olyan, mint én. Nem akar felnőni.

Amikor elbúcsúzom ettől a szereptől, valaminek a határára érek majd.

Mivel minden mozdulat a véremben van, megtehetem, hogy csak a játékra, a létezésre, egy-egy gondolat megszületésére figyeljek. Hálás vagyok, hogy ilyen hosszú ideje játszhatom, mert nagyon sok mindent tanultam meg általa a színészetről és magamról.

Pelsőczy Réka

Pelsőczy Réka (Fotó/Forrás: Orlai Produkció)

Hogy látod, az utóbbi öt–tíz évben nagyobb társadalmi felelősség hárul a színházakra, mint a pályakezdésed idején?

– Kezdő színész korom óta azt éreztem, hogy a néző nyilván művészi formában, de arra kíváncsi, ami most van, amiben él, ami vele történik. Azóta bebizonyosodott, hogy nem csak én éreztem így.

A nézők igényei határozzák meg a színházat,

az dönt, hogy mire jönnek be. És mint kiderült, nem feltétlenül a bulvárra vágynak. Megváltoztak a társadalmi viszonyok, a nőférfi szerepek. A nagy klasszikusok a nő-, férfi-, család-, népvándorlás-, terrorizmustémában nem tudják lefedni azt, amiben ma élünk. Ezért sok új dráma, dokumentumdarab, sok kezdeményezés, próbálkozás, kísérlet van arra, hogy mi az a forma, szerkezet, amit arra használhatunk, hogy a máról beszéljünk.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként mi a vezérelved?

– Mániákusan kreatív, magukkal és a világgal kapcsolatban nyitottan gondolkodó alkotóembereket szeretnék öt év múlva elengedni, akik meghatározói lehetnek a most felnövő, nagyon tehetséges színházi és filmes generációnak.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színházi Kritikusok Céhe: „Ezzel a lépéssel a teljes színházművészetet és a magyar társadalom egészét érné veszteség”

A Magyar Színházi Társaság után a Színházi Kritikusok Céhe is megszólalt Semjén Zsolt jogszabály módosító kérelmének ügyében, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az azt fenntartó alapítvány részére szervezne ki több állami tulajdonú épületet.
Színház hír

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.
Színház magazin

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.