Színház

"A könnyű műfaj az egyik legnehezebb műfaj"

2016.08.13. 09:54
Ajánlom
Igazi csemegének számít a Kultkikötő kínálatában a Mindent Éváról című produkció, amelyet augusztus 19-én tekinthet meg a közönség Balatonföldváron. A Hernádi Judit főszereplésével látható előadás rendezőjével, Pelsőczy Rékával beszélgettünk.

Az Orlai-produkciók egy részét a könnyed kategóriába szokták sorolni, bizonyos szakmai körökben még pejoratív jelzőkkel is illetik. Mit gondolsz erről?

– A könnyű műfaj az egyik legnehezebb műfaj. Hatalmas munka, szaktudás, ritmusérzék – és személyiség kell hozzá. Nem minden színésznek van olyan humora, amivel nevettetni tud a színpadon. A nevetés a sírás helyett van. Vagy mellett. A világ csodálatos komikusokat adott nekünk, szegényebbek lennénk nélkülük és az emlékezetük nélkül. Nyílván fontos az alapanyag, amiből kiindulunk; igyekszem olyan anyagokat választani, amiknek a témája érdekel.

Pelsőczy Réka a Mindent Éváról olvasópróbáján

Pelsőczy Réka a Mindent Éváról olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

A Mindent Éváról hol foglal helyet a rendezéseid rangsorában?

– A Mindent Éváról egy nagyszerűen bonyolított thriller, amin a vitriolos humora miatt sokat lehet nevetni. Elsősorban Hernádi Judit és Kovács Patrícia miatt örültem, hogy megcsinálhatom. Bette Davis nagy visszatérése volt ez a szerep 1952-ben. Hernádinak nem kellett sehova se visszatérnie, de ez a díva- vagy primadonnaszerep kifejezetten illik hozzá. Ő az. Az ilyet szeretem filmben és színházban egyaránt. És ugyanígy vagyok a többi szereplővel, Bercsényi Péterrel, Egri Mártával, Márton Andrással, Mészáros Mátéval, Rujder Viviennel és Szikszai Rémusszal. Nagyon jó a szereposztás, mindenki a helyén van. Patríciának határozottan jól áll az intrikus, karrierista színésznő karaktere, Bercsényi Péter kitombolhatja magát az Almódovar előtt tisztelgő transzvesztita öltöztető szerepében. Többedszer dolgoztunk együtt Márton Andrással, Szikszai Rémusszal – aki csodás mint szívtipró , és először dolgozhattam Egri Mártával, Rujder Vivivel. Jó dolog, hogy a színészek nagyon szeretnek együtt lenni, olyanok mint egy kis család. A díszlet az egyik kedvencem, amit Kálmán Eszter tervezett. Egy csodás bauhaus öltöző tükrökkel, ami aztán meglepetést is tartogat.

Évákról Éváknak

Kapcsolódó

Évákról Éváknak

Mindent persze sem Éváról, sem anyánkról nem tudhatunk meg a Belvárosi Színházban, de elnéző mosollyal ismerhetünk rá saját korral és karrierrel kapcsolatos félelmeinkre. És ehhez még színésznőnek sem kell lenni. KRITIKA

– Rendezőként szívesen fogadod a színészeid ötleteit, javaslatait, és beépíted azokat az előadásba, vagy nem engedsz a negyvennyolcból?

– Együtt dolgozunk. Szeretem a kreatív színészeket, és a színészek is jobban magukénak érzik az előadást, ha alkotóik a saját szerepeiknek.

– Mi történik fordított helyzetben, amikor téged rendeznek? Mit teszel, ha az az érzés feszít, hogy te másként csinálnád?

– Magammal vagyok elfoglalva, megtanultam, hogy nagyon sok megoldás létezik, és az én feladatom az, hogy a szerző és a rendező víziójából kiindulva alkossam meg saját szerepemet.

Meghatározóan fontos első szerepeid egyikét, a Portugál Masniját tizenöt éve játszod a Katonában. Milyen viszonyban vagy vele ennyi idő után? Hogyan lehet megformálni egy szerepet több századszorra is úgy, hogy ne a rutin uralja?

– Masnit nagyon szeretem. Kicsit olyan, mint én. Nem akar felnőni.

Amikor elbúcsúzom ettől a szereptől, valaminek a határára érek majd.

Mivel minden mozdulat a véremben van, megtehetem, hogy csak a játékra, a létezésre, egy-egy gondolat megszületésére figyeljek. Hálás vagyok, hogy ilyen hosszú ideje játszhatom, mert nagyon sok mindent tanultam meg általa a színészetről és magamról.

Pelsőczy Réka

Pelsőczy Réka (Fotó/Forrás: Orlai Produkció)

Hogy látod, az utóbbi öt–tíz évben nagyobb társadalmi felelősség hárul a színházakra, mint a pályakezdésed idején?

– Kezdő színész korom óta azt éreztem, hogy a néző nyilván művészi formában, de arra kíváncsi, ami most van, amiben él, ami vele történik. Azóta bebizonyosodott, hogy nem csak én éreztem így.

A nézők igényei határozzák meg a színházat,

az dönt, hogy mire jönnek be. És mint kiderült, nem feltétlenül a bulvárra vágynak. Megváltoztak a társadalmi viszonyok, a nőférfi szerepek. A nagy klasszikusok a nő-, férfi-, család-, népvándorlás-, terrorizmustémában nem tudják lefedni azt, amiben ma élünk. Ezért sok új dráma, dokumentumdarab, sok kezdeményezés, próbálkozás, kísérlet van arra, hogy mi az a forma, szerkezet, amit arra használhatunk, hogy a máról beszéljünk.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként mi a vezérelved?

– Mániákusan kreatív, magukkal és a világgal kapcsolatban nyitottan gondolkodó alkotóembereket szeretnék öt év múlva elengedni, akik meghatározói lehetnek a most felnövő, nagyon tehetséges színházi és filmes generációnak.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.