Színház

„A kortárs gondolkodás minden művészet alapja” – 40. évadára készül a Kőszegi Várszínház

2022.05.03. 10:50
Ajánlom
Az 1982-ben megalakult Kőszegi Várszínház különleges ünnepi fesztivállal készül a jubileumra: három hónap alatt több mint harminc produkció várja a közönséget. A színházi bemutatók mellett a komolyzene is nagy szerephez jut, melynek védnökségét Miklósa Erika vállalta el.

A színház az 1532-es ostrom 450. évfordulóján nyitotta meg kapuit Páskándi Géza Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című darabjával, Bánffy György főszereplésével. Az idei évadban fiatal alkotók bevonásával, Csiby Gergely rendezésében idézik meg az egykori előadást, egyúttal visszahozva a nyári színházi fesztiválok hangulatát, az előadásra igyekvő nézők, utcán sétáló turisták és látogatók forgatagával.

„Egy kellemes vidéki helynek lenni – az önmagában is nagy dolog. De

kellemes vidéki helynek lenni úgy, hogy a várszínházi repertoár nem marad el minőségben a nagy urbánus kulturális központok műsorkínálatától – az óriási dolog”

– mondja Básthy Béla, Kőszeg polgármestere, kiemelve, hogy a program kialakításánál a szórakoztatás mellett elsődleges szempont volt a magas színvonalú események szervezése.

Ennek mentén alakította ki évadtervét Pócza Zoltán vezetésével a Kőszegi Várszínház, amely a jubileum alkalmából kifejezetten erre a szezonra írt művekkel is készül. A nézők április végén már láthattak egy elő-ősbemutatót, a Weöres Sándor művei nyomán írt Szénakutyákat, a valódi szezon azonban csak nyáron kezdődik. A nyitóesten, június 16-án Vajda Gergely zeneszerző, karmester erre az alkalomra írt Várfanfár című ünnepi nyitánya csendül fel, és ekkor tartják Britten Noé bárkája című gyerekoperájának kőszegi bemutatóját is, amely a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével szólal meg.

Vajda Gergely a Várfanfárt kifejezetten a várudvarra képzelte el, különlegessége pedig, hogy a színpadon játszó szimfonikus zenekar és az udvar hátuljában elhelyezkedő rézfúvós csapat közrefogják a közönséget.

A programokat a megújulás jegyében állították össze a szervezők, különös figyelmet szentelve a fiatal generációnak. „Vannak mindig állandó, visszatérő színészek, s jönnek újak, fiatalok is, mert Pócza Zoltán, a Várszínház igazgatója fontosnak tartja, hogy új generációk is bemutatkozhassanak Kőszegen” – mondja Molnár Piroska, aki 17 évig minden nyáron játszott a Kőszegi Várszínházban. A Nemzet Színésze felidézte az akkori nyarakat is: „Egész évben készültünk már rá, és folyton mondogattuk egymásnak, hány nap van még hátra Kőszegig. Ahol mindent lehet szeretni: a várost, a várat, az utcákat, a kenyeret, a kávét, a másik embert, egyszerűen az ott létet. Olyan kollégákkal találkoztunk ott, akikkel egyébként sehol máshol nem léptünk volna fel együtt.”

POCZAZOLTANESMIKLOSAERIKAKOSZEGEN-102343.jpg

Miklósa Erika és Pócza Zoltán (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

Epres Attila is ezer szállal kötődik Kőszeghez, az elmúlt 24 évben 21 produkcióban játszott. Idén Égeuszként láthatja őt a közönség a Kőszegi Várszínház fesztiválelőadásában, a Szentivánéji álomban. Az előadás – melynek főbb szerepeit Epres Attila mellett Takács Katalin, Hegedűs D. Géza, Bányai Kelemen Barna, Waskovics Andrea és Tóth Zsófia alakítja, érdekessége pedig, hogy Pukkot nő játssza – Dicső Dániel rendezésében valósul meg. A rendező Őze Áronhoz hasonlóan először mutatkozik be Kőszegen.

A Kőszegi Várszínház nyári programjai között több ősbemutatóval találkozhat a közönség: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című darabját például a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal közösen viszi színre a teátrum, de látható lesz az Arany János és Petőfi Sándor levelezése nyomán készülő irodalmi est is.

A kortárs művészet – tánc, színház és képzőművészet – is helyet bemutatkozási lehetőséget kap, többek között a kőszegi születésű Gergye Krisztián Harangozó-díjas táncművész, rendező, koreográfus is visszatér a városba új előadásával.

Nyár közepén tíznapos jubileumi fesztivált tart a Kőszegi Várszínház: a július 14-től 24-ig tartó eseménysorozat nagyszínpadi produkciókkal, gyerek-, kamara- és zeneudvarral várja az érdeklődőket. A komolyzenei programok védnökségét Miklósa Erika vállalta magára.

A Kőszegi Várszínház jubileumi évadának programjai az alábbi oldalon olvashatók.

Fejléckép: Pócza Zoltán, Gelencsér Ildikó és Bakos Zoltán (forrás: Kőszegi Várszínház)

„A farigcsálás a zeneszerzés lényege” – Beszélgetés Varga Judittal és Vajda Gergellyel

Kapcsolódó

„A farigcsálás a zeneszerzés lényege” – Beszélgetés Varga Judittal és Vajda Gergellyel

Ősbemutatók sora várja a közönséget az UMZE Kamaraegyüttes március 6-i koncertjén a BMC-ben. A zenekar művészeti vezetőjével és az egyik új mű alkotójával, Vajda Gergellyel, valamint a Kurtág Márta emlékének ajánlott Veszekedős – Csend, néma csend szerzőjével, Varga Judittal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.