Színház

„A kortárs gondolkodás minden művészet alapja” – 40. évadára készül a Kőszegi Várszínház

2022.05.03. 10:50
Ajánlom
Az 1982-ben megalakult Kőszegi Várszínház különleges ünnepi fesztivállal készül a jubileumra: három hónap alatt több mint harminc produkció várja a közönséget. A színházi bemutatók mellett a komolyzene is nagy szerephez jut, melynek védnökségét Miklósa Erika vállalta el.

A színház az 1532-es ostrom 450. évfordulóján nyitotta meg kapuit Páskándi Géza Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című darabjával, Bánffy György főszereplésével. Az idei évadban fiatal alkotók bevonásával, Csiby Gergely rendezésében idézik meg az egykori előadást, egyúttal visszahozva a nyári színházi fesztiválok hangulatát, az előadásra igyekvő nézők, utcán sétáló turisták és látogatók forgatagával.

„Egy kellemes vidéki helynek lenni – az önmagában is nagy dolog. De

kellemes vidéki helynek lenni úgy, hogy a várszínházi repertoár nem marad el minőségben a nagy urbánus kulturális központok műsorkínálatától – az óriási dolog”

– mondja Básthy Béla, Kőszeg polgármestere, kiemelve, hogy a program kialakításánál a szórakoztatás mellett elsődleges szempont volt a magas színvonalú események szervezése.

Ennek mentén alakította ki évadtervét Pócza Zoltán vezetésével a Kőszegi Várszínház, amely a jubileum alkalmából kifejezetten erre a szezonra írt művekkel is készül. A nézők április végén már láthattak egy elő-ősbemutatót, a Weöres Sándor művei nyomán írt Szénakutyákat, a valódi szezon azonban csak nyáron kezdődik. A nyitóesten, június 16-án Vajda Gergely zeneszerző, karmester erre az alkalomra írt Várfanfár című ünnepi nyitánya csendül fel, és ekkor tartják Britten Noé bárkája című gyerekoperájának kőszegi bemutatóját is, amely a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével szólal meg.

Vajda Gergely a Várfanfárt kifejezetten a várudvarra képzelte el, különlegessége pedig, hogy a színpadon játszó szimfonikus zenekar és az udvar hátuljában elhelyezkedő rézfúvós csapat közrefogják a közönséget.

A programokat a megújulás jegyében állították össze a szervezők, különös figyelmet szentelve a fiatal generációnak. „Vannak mindig állandó, visszatérő színészek, s jönnek újak, fiatalok is, mert Pócza Zoltán, a Várszínház igazgatója fontosnak tartja, hogy új generációk is bemutatkozhassanak Kőszegen” – mondja Molnár Piroska, aki 17 évig minden nyáron játszott a Kőszegi Várszínházban. A Nemzet Színésze felidézte az akkori nyarakat is: „Egész évben készültünk már rá, és folyton mondogattuk egymásnak, hány nap van még hátra Kőszegig. Ahol mindent lehet szeretni: a várost, a várat, az utcákat, a kenyeret, a kávét, a másik embert, egyszerűen az ott létet. Olyan kollégákkal találkoztunk ott, akikkel egyébként sehol máshol nem léptünk volna fel együtt.”

POCZAZOLTANESMIKLOSAERIKAKOSZEGEN-102343.jpg

Miklósa Erika és Pócza Zoltán (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

Epres Attila is ezer szállal kötődik Kőszeghez, az elmúlt 24 évben 21 produkcióban játszott. Idén Égeuszként láthatja őt a közönség a Kőszegi Várszínház fesztiválelőadásában, a Szentivánéji álomban. Az előadás – melynek főbb szerepeit Epres Attila mellett Takács Katalin, Hegedűs D. Géza, Bányai Kelemen Barna, Waskovics Andrea és Tóth Zsófia alakítja, érdekessége pedig, hogy Pukkot nő játssza – Dicső Dániel rendezésében valósul meg. A rendező Őze Áronhoz hasonlóan először mutatkozik be Kőszegen.

A Kőszegi Várszínház nyári programjai között több ősbemutatóval találkozhat a közönség: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című darabját például a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal közösen viszi színre a teátrum, de látható lesz az Arany János és Petőfi Sándor levelezése nyomán készülő irodalmi est is.

A kortárs művészet – tánc, színház és képzőművészet – is helyet bemutatkozási lehetőséget kap, többek között a kőszegi születésű Gergye Krisztián Harangozó-díjas táncművész, rendező, koreográfus is visszatér a városba új előadásával.

Nyár közepén tíznapos jubileumi fesztivált tart a Kőszegi Várszínház: a július 14-től 24-ig tartó eseménysorozat nagyszínpadi produkciókkal, gyerek-, kamara- és zeneudvarral várja az érdeklődőket. A komolyzenei programok védnökségét Miklósa Erika vállalta magára.

A Kőszegi Várszínház jubileumi évadának programjai az alábbi oldalon olvashatók.

Fejléckép: Pócza Zoltán, Gelencsér Ildikó és Bakos Zoltán (forrás: Kőszegi Várszínház)

„A farigcsálás a zeneszerzés lényege” – Beszélgetés Varga Judittal és Vajda Gergellyel

Kapcsolódó

„A farigcsálás a zeneszerzés lényege” – Beszélgetés Varga Judittal és Vajda Gergellyel

Ősbemutatók sora várja a közönséget az UMZE Kamaraegyüttes március 6-i koncertjén a BMC-ben. A zenekar művészeti vezetőjével és az egyik új mű alkotójával, Vajda Gergellyel, valamint a Kurtág Márta emlékének ajánlott Veszekedős – Csend, néma csend szerzőjével, Varga Judittal beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.