Színház

A közeljövő színészei szerepelnek egy héten keresztül Kecskeméten 

2023.03.13. 10:15
Ajánlom
Ismét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ad otthont az immár tizenegyedik alkalommal megrendezett SZÍN-TÁR fesztiválnak, ahol a színművészeti egyetemek vizsgaprodukcióit tekinthetik meg a nézők március 23. és 29. között. 

A műfaji sokszínűség mellett olyan neves rendezők munkáit látjuk majd a Kelemen László Kamaraszínház és a Ruszt József Stúdiószínház színpadán, mint Zsótér Sándor, Mohácsi János vagy Vidnyánszky Attila. Jól ismert klasszikusokkal – Kosztolányi Dezső Édes Annája, Szép Ernő Tűzoltója, Petőfi Sándor János vitéze, Beaumarchais Figaro házassága című darabja – éppúgy találkozhatunk a műsorban, mint már bizonyított kortárs művekkel: Tasnádi István Titanic vízirevüjével, a Pintér Béla-Darvas Benedek szerzőpáros Parasztoperájával, Székely Csaba Bányavirágával, Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker?, valamint Pintér Béla Szutyok című darabjával. Ezen felül különös utazást tehetnek a nézők az orosz románcok, a berlini kabaré, a francia sanzonok és a pesti kuplék világába a Nagy dalkultúrák című produkció keretében. 

tuzolto1-095340.jpg

Tűzoltó (Fotó/Forrás: SZÍN-TÁR)

A fesztiválra visszatérő intézmények  –  a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Pesti Magyar Színiakadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, az Újvidéki Művészeti Akadémia és a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet  –  mellett idén új résztvevő színesíti a programot: a Pozsonyi Színművészeti Egyetem, akik a The Art művészeti ügynökséggel közös produkciójukkal érkeznek Kecskemétre. 

Idén is szakmai zsűri választja ki a fesztiválnyertes előadást. A zsűri tagjai: Tóth Kata, a Kecskeméti Nemzeti Színház dramaturgja, a fesztivál szakmai vezetője, Märcz Fruzsina, a Kecskeméti Nemzeti Színház színművésze, Galambos Attila, a Kecskeméti Nemzeti Színház irodalmi vezetője, valamint Szabó Attila színháztörténész, tanár, az OSZMI munkatársa. 

parasztopera3-095743.jpg

Parasztopera (Fotó/Forrás: SZÍN-TÁR)

Kísérőprogramokban is bővelkedik az egyhetes fesztivál: minden nap szakmai beszélgetéssel zárul majd Tóth Kata vezetésével, illetve két workshopot is szerveznek a rendezvényen résztvevő hallgatóknak: Főző Brigitta mentálhigiénés segítő szakember arra tanítja a leendő színművészeket, hogyan tudnak kiállni magukért, míg Tóth Kata, a fesztivál szakmai vezetője dráma- és színházpedagógiai workshoppal várja őket, hogy új nézőpontokat szolgáltasson hivatásukhoz. 

A részletes program itt található.

Fejléckép: Az (Édes) Anna előadása (forrás: SZÍN-TÁR)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.