Színház

A közeljövő színészei szerepelnek egy héten keresztül Kecskeméten 

2023.03.13. 10:15
Ajánlom
Ismét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ad otthont az immár tizenegyedik alkalommal megrendezett SZÍN-TÁR fesztiválnak, ahol a színművészeti egyetemek vizsgaprodukcióit tekinthetik meg a nézők március 23. és 29. között. 

A műfaji sokszínűség mellett olyan neves rendezők munkáit látjuk majd a Kelemen László Kamaraszínház és a Ruszt József Stúdiószínház színpadán, mint Zsótér Sándor, Mohácsi János vagy Vidnyánszky Attila. Jól ismert klasszikusokkal – Kosztolányi Dezső Édes Annája, Szép Ernő Tűzoltója, Petőfi Sándor János vitéze, Beaumarchais Figaro házassága című darabja – éppúgy találkozhatunk a műsorban, mint már bizonyított kortárs művekkel: Tasnádi István Titanic vízirevüjével, a Pintér Béla-Darvas Benedek szerzőpáros Parasztoperájával, Székely Csaba Bányavirágával, Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker?, valamint Pintér Béla Szutyok című darabjával. Ezen felül különös utazást tehetnek a nézők az orosz románcok, a berlini kabaré, a francia sanzonok és a pesti kuplék világába a Nagy dalkultúrák című produkció keretében. 

tuzolto1-095340.jpg

Tűzoltó (Fotó/Forrás: SZÍN-TÁR)

A fesztiválra visszatérő intézmények  –  a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Pesti Magyar Színiakadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, az Újvidéki Művészeti Akadémia és a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet  –  mellett idén új résztvevő színesíti a programot: a Pozsonyi Színművészeti Egyetem, akik a The Art művészeti ügynökséggel közös produkciójukkal érkeznek Kecskemétre. 

Idén is szakmai zsűri választja ki a fesztiválnyertes előadást. A zsűri tagjai: Tóth Kata, a Kecskeméti Nemzeti Színház dramaturgja, a fesztivál szakmai vezetője, Märcz Fruzsina, a Kecskeméti Nemzeti Színház színművésze, Galambos Attila, a Kecskeméti Nemzeti Színház irodalmi vezetője, valamint Szabó Attila színháztörténész, tanár, az OSZMI munkatársa. 

parasztopera3-095743.jpg

Parasztopera (Fotó/Forrás: SZÍN-TÁR)

Kísérőprogramokban is bővelkedik az egyhetes fesztivál: minden nap szakmai beszélgetéssel zárul majd Tóth Kata vezetésével, illetve két workshopot is szerveznek a rendezvényen résztvevő hallgatóknak: Főző Brigitta mentálhigiénés segítő szakember arra tanítja a leendő színművészeket, hogyan tudnak kiállni magukért, míg Tóth Kata, a fesztivál szakmai vezetője dráma- és színházpedagógiai workshoppal várja őket, hogy új nézőpontokat szolgáltasson hivatásukhoz. 

A részletes program itt található.

Fejléckép: Az (Édes) Anna előadása (forrás: SZÍN-TÁR)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.