Színház

A közönség szavaz a Kaszás Attila-díjra

2012.05.03. 19:07
Ajánlom
Ebben az évben megújul a Kaszás Attila-díj

Idén ősszel immár ötödik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat, amely a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Az eddigi díjazottak: Szarvas József, a Nemzeti Színház tagja, Nemes Levente, majd Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színészei, valamint Mucsi Zoltán, a Bárka Színház művésze. A díjat az alapítók képviseletében Pokorni Zoltán, a XII. kerület (Hegyvidék) polgármestere és Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke közösen adja át. Az idei évben a díj szavazási eljárásának és a díjátadó gálának a megszervezéséhez együttműködő partnerként csatlakozik a MASZK Országos Színészegyesület is, az eddig kétfordulós szavazási pedig eljárás kibővül, így a végső döntést a díjazott személyéről a közönség hozhatja meg.

Eddig az összes magyar nyelven játszó színház határon innen és túl leadta jelölését, majd a színházak delegáltjai maguk közül választották ki az évi díjazottat. Idén azonban három jelölt közül a közönség választhatja ki azt a művészt, aki számára a legrokonszenvesebb, akinek a közösségépítő és művészi munkáját a legjobban becsüli. A szavazás pontos menete a következő: az első körben, május végéig, a magyar nyelven játszó társulatok egy-egy tagjukat nevezik a díjra, június közepén a nevezettek választják ki maguk közül a három jelöltet, ezután a közönség szavazatai döntenek a díjazott személyéről. A szavazatokat a díj honlapján, SMS-ben és telefonon is leadhatják a nézők. A díjátadó gálára szeptember 7-én kerül sor a Thália Színházban, ez lesz a vidéki színházak fesztiváljának nyitánya.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Színház felhívás

Alternatív színházi képzés vihet közelebb önmagunkhoz

A TIM Stúdió tréningjeinek résztvevői olyan szituációkat játszanak el, amelyek által újragondolhatják határaikat és színházi gyakorlatot szerezhetnek. A 2022/23-as évad jelentkezési időszaka már elindult.
Színház hír

Superbrands díjjal tüntették ki a Szegedi Szabadtéri Játékokat

A független szakértőkből álló zsűri idén másodszorra tüntette ki Magyarország legnagyobb szabadtéri színházát, így a Szegedi Szabadtéri Játékok tíz év után ismét Superbrands díjas.
Színház ajánló

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.