Színház

A Krétakör városterápiás akciósorozata

2009.03.30. 00:00
Ajánlom
Folytatódik a Krétakör egymásra épülő fázisokból álló, helyspecifikus eseményláncolata. Már eddig is sokan találkozhattak szabadtéri installációikkal, a Gödör Klub környékén álló szobraik pedig bő hete hirdetik a mélyben látható kiállításokat.

A Temető (fotó: Krétakör)

Első felvonás: A Gödör (Interaktív kiállítás + Installáció)

A Temető című interaktív kiállításon hat pár autó látható: a közterekről már ismert fantáziakocsi, és egy ugyanolyan márkájú, de szétrobbantott, kiégett autó. Ez utóbbiak mindegyikében televíziókészülék, melynek harminc csatornáján harminc különböző adás között szörfölhet a látogató. Ha belemegy a játékba, asszociatív történetet követhet végig, amelyben először magányos férfiak és nők, majd később kanapékon heverő párok dermedt várakozását láthatja. Valamit várnak a képernyőtől, illetve azon keresztül tőlünk, akik hozzájuk hasonlóan bámuljuk őket. Lassan kiürülnek a szobák, üres kanapékra meredünk rendületlenül. Az utolsó előtti képen egy meztelen kislány viháncol. Az utolsó felvételen újra egy magányos férfi tűnik fel. Őt még nem láttuk korábban. Ki ez?

A RéS című installáció címe szándékosan utal bármely B kategóriás horrorfilmre. Egy olyan férfi történetét meséli el, aki az önkifejezést összetévesztette a létezéssel. Kísérleti a műfaj, átmenet a film és a kiállítás között, anyaga diavetítés és videóprojekció. Hiper-személyessége miatt stílusa leplezetlenül önironikus. Egy homokóra belsejében vagyunk: az alkotó személyes idejében. A férfi történetét és az abból kibomló asszociációkat negyven diavetítő képsorozatán látjuk a betonfalakon. Vele szemben egy nő története jelenik meg egyszerű tévéadásként. Míg a férfi mindenkihez próbál szólni, a nő csak ahhoz az egyhez, aki tényleg kíváncsi rá. Őt a szülőszobáig követjük. Hosszú, kitartott snittet láthatunk az arcáról vajúdása közben, aztán sötét. Mi van a RéS túloldalán? Van-e kiút a Gödörből?

Második felvonás: Laborhotel (lakásszínház és beszélgetéssorozat a Krétakör Bázison, április közepén)

Aki kijött a Gödörből, vagyis maga mögött hagyta a Temetőt és átbújt a RéSen, annak a Laborhotelben a helye! A lakásszínházban többek között Nagy Zsolt, Tóth Orsi, Terhes Sándor, Sárosdi Lilla, Schilling Árpád, Geréb Ági és Feldmár András várja a jelentkezőket. Az előadásra a Gödörben látható installáción lehet regisztrálni április 5-ig. A Laborhotelbe csak az első háromszáz jelentkező tud majd becsekkolni.

A Gödörben a látogató nem találkozhat élő szereplővel csak műtárgyakkal és vetített képekkel. A felszínre való kijutás feltétele vagy eredménye az önvizsgálat, és az abból következő attitűd-váltás.

A Hotel az a hely, ahol az átutazó ideiglenesen tartózkodik. Átutazó lehet akárki. A Hotel maga az a hely, ahol éppen állunk vagy heverünk. A Hotel az élet tere, amelyben elidőzünk egy kicsit.

A Labor az emberen és az emberért végzett kutatások helyszíne, amely éppúgy lehet vegyi-, mint fotó-. A Labor jellegzetessége, hogy az itt dolgozó kollégák szaktekintélyek, ismerik a kérdéseket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.