Színház

A Krétakör városterápiás akciósorozata

2009.03.30. 00:00
Ajánlom
Folytatódik a Krétakör egymásra épülő fázisokból álló, helyspecifikus eseményláncolata. Már eddig is sokan találkozhattak szabadtéri installációikkal, a Gödör Klub környékén álló szobraik pedig bő hete hirdetik a mélyben látható kiállításokat.

A Temető (fotó: Krétakör)

Első felvonás: A Gödör (Interaktív kiállítás + Installáció)

A Temető című interaktív kiállításon hat pár autó látható: a közterekről már ismert fantáziakocsi, és egy ugyanolyan márkájú, de szétrobbantott, kiégett autó. Ez utóbbiak mindegyikében televíziókészülék, melynek harminc csatornáján harminc különböző adás között szörfölhet a látogató. Ha belemegy a játékba, asszociatív történetet követhet végig, amelyben először magányos férfiak és nők, majd később kanapékon heverő párok dermedt várakozását láthatja. Valamit várnak a képernyőtől, illetve azon keresztül tőlünk, akik hozzájuk hasonlóan bámuljuk őket. Lassan kiürülnek a szobák, üres kanapékra meredünk rendületlenül. Az utolsó előtti képen egy meztelen kislány viháncol. Az utolsó felvételen újra egy magányos férfi tűnik fel. Őt még nem láttuk korábban. Ki ez?

A RéS című installáció címe szándékosan utal bármely B kategóriás horrorfilmre. Egy olyan férfi történetét meséli el, aki az önkifejezést összetévesztette a létezéssel. Kísérleti a műfaj, átmenet a film és a kiállítás között, anyaga diavetítés és videóprojekció. Hiper-személyessége miatt stílusa leplezetlenül önironikus. Egy homokóra belsejében vagyunk: az alkotó személyes idejében. A férfi történetét és az abból kibomló asszociációkat negyven diavetítő képsorozatán látjuk a betonfalakon. Vele szemben egy nő története jelenik meg egyszerű tévéadásként. Míg a férfi mindenkihez próbál szólni, a nő csak ahhoz az egyhez, aki tényleg kíváncsi rá. Őt a szülőszobáig követjük. Hosszú, kitartott snittet láthatunk az arcáról vajúdása közben, aztán sötét. Mi van a RéS túloldalán? Van-e kiút a Gödörből?

Második felvonás: Laborhotel (lakásszínház és beszélgetéssorozat a Krétakör Bázison, április közepén)

Aki kijött a Gödörből, vagyis maga mögött hagyta a Temetőt és átbújt a RéSen, annak a Laborhotelben a helye! A lakásszínházban többek között Nagy Zsolt, Tóth Orsi, Terhes Sándor, Sárosdi Lilla, Schilling Árpád, Geréb Ági és Feldmár András várja a jelentkezőket. Az előadásra a Gödörben látható installáción lehet regisztrálni április 5-ig. A Laborhotelbe csak az első háromszáz jelentkező tud majd becsekkolni.

A Gödörben a látogató nem találkozhat élő szereplővel csak műtárgyakkal és vetített képekkel. A felszínre való kijutás feltétele vagy eredménye az önvizsgálat, és az abból következő attitűd-váltás.

A Hotel az a hely, ahol az átutazó ideiglenesen tartózkodik. Átutazó lehet akárki. A Hotel maga az a hely, ahol éppen állunk vagy heverünk. A Hotel az élet tere, amelyben elidőzünk egy kicsit.

A Labor az emberen és az emberért végzett kutatások helyszíne, amely éppúgy lehet vegyi-, mint fotó-. A Labor jellegzetessége, hogy az itt dolgozó kollégák szaktekintélyek, ismerik a kérdéseket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.