Színház

A kultúra a kivezető út – Elindult a szabadtéri színházak szezonja

2021.06.09. 13:45
Ajánlom
A Szabadtéri Színházak Szövetségének 12 tagszervezete 12 különböző adottságú helyszínen 12 különböző műsorkoncepcióval – 50 új darab bemutatójával – várja a közönséget. A szezon kezdetén átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat.
POCZAZOLTANELNOKESARKOSIARPAD-133400.jpg

Pócza Zoltán és Árkosi Árpád (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Szabadtéri Színházak Szövetsége)

A nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye a Szabadtéri Színházak Szövetségének június eleji díjátadása: a szakmai szervezet 2021-ben Árkosi Árpád rendezőnek ítélte oda a Gedeon József Amfiteátrum-díjat. Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – a június 9-i méltatóbeszédében kiemelte: „Árkosi Árpád csaknem fél évszázada meghatározó alakja a magyar színházművészetnek. 2006 óta szabadúszó rendezőként, fesztiválok állandó zsűritagjaként, szabadtéri színházak elismert színházi szakértőjeként dolgozik.

Különleges színházi szemlélete, invenciózus megközelítése, tájékozottsága és a kortárs témák iránti egyedülálló fogékonysága széles szakmai körben ismertté tette nevét, elismerést szerezve neki külföldön és belföldön egyaránt.”

Árkosi Árpád a díj átvételekor elmondta: „Duplán különleges nekem ez a díj. Szakmai szervezet ítélte oda, ami jóleső érzés. Másrészt a díj névadója, Gedeon József a Gyulai Várszínház egykori legendás igazgatója volt, sokat dolgozhattam ott már az ő idején is. A díj megőrzi az emlékét, amit nagyon fontosnak tartok. A színházi életben eltöltött hosszú évtizedeim után idézhetném a múltat folyamatosan, de én ma is a jövőt tervezem, ez az alkotói gondolkodás nálam sosem áll le.”

A díjátadót a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó intézmények vezetőinek a körében tartották ma délelőtt a budapesti Városmajori Színházban. A 12 tagszervezet – Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház – nem versenyezni akar egymással, hanem együttműködni a szabadtéri szférában.

SZABADTERISZINHAZAK-DIJATADAS-133402.jpg

Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Szabadtéri Színházak Szövetsége)

Idén ez a 12 szabadtéri színház még jobban összefogott, s egyedülálló közös és ingyenes programkiadványt jelentetett meg – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Fidelio szerkesztésében.

„Ez a kiadvány kulturális kalauz. Programajánlókkal végig vezet a tizenkét szabadtéri színház eseményein. Csaknem 100 eseményről olvasható benne, de ez csak egy szűk válogatás a nyári szezon több száz rendezvényéből.

Az egyes színházak oldalain QR-kódot helyeztünk el, amelyen keresztül további és még frissebb információkhoz is juthatnak az adott helyszínről” – említette Pócza Zoltán.

A Fidelio különszám megtalálható a tizenkét tagszínházban, valamint a Fidelio ismert terjesztési pontjain, országszerte.

Az online verzió itt lapozható át:


Szabadtéri Színházak Szövetsége - Fidelio különszám 2021/1

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is. Pócza Zoltán négy éve elnöke a Szabadtéri Színházak Szövetségének, e mellett 1996 óta vezeti a Kőszegi Várszínházat. Főbb kitüntetései: Pro Communitate, Vas Megyei Prima Díj, Wlassics Gyula-, Bessenyei-díj.

Megfigyelhető, hogy itthon egyre többen a kulturális kínálat alapján is választanak utazási célpontokat – a vonzó környezet figyelembevétele mellett. Erről is kérdeztük Pócza Zoltánt, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnökét.

Egy év híján negyedszázados a szövetség. Mi hívta életre? A „közösen többre jutunk” elve? Kulturális, turisztikai lobbiszándék?

Bár valóban 1997-ben alakultunk meg, már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat. Szakmai találkozóink sűrűsödésével mindannyian beláttuk: szükséges az érdekképviselet. Ma is támaszkodhatunk egymásra.

Nem versenyezni akarunk, hanem együttműködni a szabadtéri szférában.

És lehet?

Persze. Nekünk csaknem huszonöt éve sikerül.

POCZA-110352.jpg

Pócza Zoltán (Fotó/Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)

Kicsit céhhé is váltak?

Jó a kifejezés: a szakmai szövetséghez kapcsolódás minőségbiztosítást is jelent. Alapelveink között megfogalmaztuk, mit tekintünk szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is. Másfelől a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagsága a nézőknek is garancia: aki ehhez a szervezethez tartozik, bizonyosan minőséget hoz létre – túl azon, hogy az előadásokra a környezet is inspirálóan hat, a helyszínek, a vár, a víz, a természet erősen meghatározza egy-egy produkció hangulatát.

Az idei már a második nyár, amelyet érint a pandémia, annak hatása.

Tavaly június közepétől tudtunk műsort hirdetni, az állami támogatás időben megérkezett, s az akkori nyári látogatóstatisztikák is alátámasztották: a szabadtéri színházaknak jelentős szerepük van a hazai kulturális turizmusban. Idén már május közepén nyitottunk, s bár egyelőre még nem pontosan tudjuk, mekkora támogatásból gazdálkodhatunk, szerencsére fontos elvárás az önkormányzati fenntartóktól és az állami támogatóktól: ebből a nehéz helyzetből, amely mindenkit megviselt, a kultúra legyen a kivezető út. Szükségük van az embereknek a mentális, lelki feltöltődésre. Ehhez egy szabadtéri színház a legbiztonságosabb és leghangulatosabb kulturális helyszín.

A szövetség tagjainak közös jelmondata lett 2021-re: „Szabadtéren – szabadabban.”

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.