Színház

A kultúra a kivezető út – Elindult a szabadtéri színházak szezonja

2021.06.09. 13:45
Ajánlom
A Szabadtéri Színházak Szövetségének 12 tagszervezete 12 különböző adottságú helyszínen 12 különböző műsorkoncepcióval – 50 új darab bemutatójával – várja a közönséget. A szezon kezdetén átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat.
POCZAZOLTANELNOKESARKOSIARPAD-133400.jpg

Pócza Zoltán és Árkosi Árpád (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Szabadtéri Színházak Szövetsége)

A nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye a Szabadtéri Színházak Szövetségének június eleji díjátadása: a szakmai szervezet 2021-ben Árkosi Árpád rendezőnek ítélte oda a Gedeon József Amfiteátrum-díjat. Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – a június 9-i méltatóbeszédében kiemelte: „Árkosi Árpád csaknem fél évszázada meghatározó alakja a magyar színházművészetnek. 2006 óta szabadúszó rendezőként, fesztiválok állandó zsűritagjaként, szabadtéri színházak elismert színházi szakértőjeként dolgozik.

Különleges színházi szemlélete, invenciózus megközelítése, tájékozottsága és a kortárs témák iránti egyedülálló fogékonysága széles szakmai körben ismertté tette nevét, elismerést szerezve neki külföldön és belföldön egyaránt.”

Árkosi Árpád a díj átvételekor elmondta: „Duplán különleges nekem ez a díj. Szakmai szervezet ítélte oda, ami jóleső érzés. Másrészt a díj névadója, Gedeon József a Gyulai Várszínház egykori legendás igazgatója volt, sokat dolgozhattam ott már az ő idején is. A díj megőrzi az emlékét, amit nagyon fontosnak tartok. A színházi életben eltöltött hosszú évtizedeim után idézhetném a múltat folyamatosan, de én ma is a jövőt tervezem, ez az alkotói gondolkodás nálam sosem áll le.”

A díjátadót a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó intézmények vezetőinek a körében tartották ma délelőtt a budapesti Városmajori Színházban. A 12 tagszervezet – Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház – nem versenyezni akar egymással, hanem együttműködni a szabadtéri szférában.

SZABADTERISZINHAZAK-DIJATADAS-133402.jpg

Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Szabadtéri Színházak Szövetsége)

Idén ez a 12 szabadtéri színház még jobban összefogott, s egyedülálló közös és ingyenes programkiadványt jelentetett meg – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Fidelio szerkesztésében.

„Ez a kiadvány kulturális kalauz. Programajánlókkal végig vezet a tizenkét szabadtéri színház eseményein. Csaknem 100 eseményről olvasható benne, de ez csak egy szűk válogatás a nyári szezon több száz rendezvényéből.

Az egyes színházak oldalain QR-kódot helyeztünk el, amelyen keresztül további és még frissebb információkhoz is juthatnak az adott helyszínről” – említette Pócza Zoltán.

A Fidelio különszám megtalálható a tizenkét tagszínházban, valamint a Fidelio ismert terjesztési pontjain, országszerte.

Az online verzió itt lapozható át:


Szabadtéri Színházak Szövetsége - Fidelio különszám 2021/1

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is. Pócza Zoltán négy éve elnöke a Szabadtéri Színházak Szövetségének, e mellett 1996 óta vezeti a Kőszegi Várszínházat. Főbb kitüntetései: Pro Communitate, Vas Megyei Prima Díj, Wlassics Gyula-, Bessenyei-díj.

Megfigyelhető, hogy itthon egyre többen a kulturális kínálat alapján is választanak utazási célpontokat – a vonzó környezet figyelembevétele mellett. Erről is kérdeztük Pócza Zoltánt, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnökét.

Egy év híján negyedszázados a szövetség. Mi hívta életre? A „közösen többre jutunk” elve? Kulturális, turisztikai lobbiszándék?

Bár valóban 1997-ben alakultunk meg, már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat. Szakmai találkozóink sűrűsödésével mindannyian beláttuk: szükséges az érdekképviselet. Ma is támaszkodhatunk egymásra.

Nem versenyezni akarunk, hanem együttműködni a szabadtéri szférában.

És lehet?

Persze. Nekünk csaknem huszonöt éve sikerül.

POCZA-110352.jpg

Pócza Zoltán (Fotó/Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)

Kicsit céhhé is váltak?

Jó a kifejezés: a szakmai szövetséghez kapcsolódás minőségbiztosítást is jelent. Alapelveink között megfogalmaztuk, mit tekintünk szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is. Másfelől a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagsága a nézőknek is garancia: aki ehhez a szervezethez tartozik, bizonyosan minőséget hoz létre – túl azon, hogy az előadásokra a környezet is inspirálóan hat, a helyszínek, a vár, a víz, a természet erősen meghatározza egy-egy produkció hangulatát.

Az idei már a második nyár, amelyet érint a pandémia, annak hatása.

Tavaly június közepétől tudtunk műsort hirdetni, az állami támogatás időben megérkezett, s az akkori nyári látogatóstatisztikák is alátámasztották: a szabadtéri színházaknak jelentős szerepük van a hazai kulturális turizmusban. Idén már május közepén nyitottunk, s bár egyelőre még nem pontosan tudjuk, mekkora támogatásból gazdálkodhatunk, szerencsére fontos elvárás az önkormányzati fenntartóktól és az állami támogatóktól: ebből a nehéz helyzetből, amely mindenkit megviselt, a kultúra legyen a kivezető út. Szükségük van az embereknek a mentális, lelki feltöltődésre. Ehhez egy szabadtéri színház a legbiztonságosabb és leghangulatosabb kulturális helyszín.

A szövetség tagjainak közös jelmondata lett 2021-re: „Szabadtéren – szabadabban.”

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.
Színház ajánló

Fekete komédiával indul a nyári szezon a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Június 7-én újra megnyílnak a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad kapui. A nyári évadot egy fekete komédiával indítja a szervező Csokonai Színház, amelyet a Zenthe Ferenc Színház visz el Debrecenbe az Országos Színházi Találkozó keretében.
Színház magazin

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Színház hír

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!