Színház

A kultúra a kivezető út – Elindult a szabadtéri színházak szezonja

2021.06.09. 13:45
Ajánlom
A Szabadtéri Színházak Szövetségének 12 tagszervezete 12 különböző adottságú helyszínen 12 különböző műsorkoncepcióval – 50 új darab bemutatójával – várja a közönséget. A szezon kezdetén átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat.
POCZAZOLTANELNOKESARKOSIARPAD-133400.jpg

Pócza Zoltán és Árkosi Árpád (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Szabadtéri Színházak Szövetsége)

A nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye a Szabadtéri Színházak Szövetségének június eleji díjátadása: a szakmai szervezet 2021-ben Árkosi Árpád rendezőnek ítélte oda a Gedeon József Amfiteátrum-díjat. Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – a június 9-i méltatóbeszédében kiemelte: „Árkosi Árpád csaknem fél évszázada meghatározó alakja a magyar színházművészetnek. 2006 óta szabadúszó rendezőként, fesztiválok állandó zsűritagjaként, szabadtéri színházak elismert színházi szakértőjeként dolgozik.

Különleges színházi szemlélete, invenciózus megközelítése, tájékozottsága és a kortárs témák iránti egyedülálló fogékonysága széles szakmai körben ismertté tette nevét, elismerést szerezve neki külföldön és belföldön egyaránt.”

Árkosi Árpád a díj átvételekor elmondta: „Duplán különleges nekem ez a díj. Szakmai szervezet ítélte oda, ami jóleső érzés. Másrészt a díj névadója, Gedeon József a Gyulai Várszínház egykori legendás igazgatója volt, sokat dolgozhattam ott már az ő idején is. A díj megőrzi az emlékét, amit nagyon fontosnak tartok. A színházi életben eltöltött hosszú évtizedeim után idézhetném a múltat folyamatosan, de én ma is a jövőt tervezem, ez az alkotói gondolkodás nálam sosem áll le.”

A díjátadót a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó intézmények vezetőinek a körében tartották ma délelőtt a budapesti Városmajori Színházban. A 12 tagszervezet – Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház – nem versenyezni akar egymással, hanem együttműködni a szabadtéri szférában.

SZABADTERISZINHAZAK-DIJATADAS-133402.jpg

Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Szabadtéri Színházak Szövetsége)

Idén ez a 12 szabadtéri színház még jobban összefogott, s egyedülálló közös és ingyenes programkiadványt jelentetett meg – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Fidelio szerkesztésében.

„Ez a kiadvány kulturális kalauz. Programajánlókkal végig vezet a tizenkét szabadtéri színház eseményein. Csaknem 100 eseményről olvasható benne, de ez csak egy szűk válogatás a nyári szezon több száz rendezvényéből.

Az egyes színházak oldalain QR-kódot helyeztünk el, amelyen keresztül további és még frissebb információkhoz is juthatnak az adott helyszínről” – említette Pócza Zoltán.

A Fidelio különszám megtalálható a tizenkét tagszínházban, valamint a Fidelio ismert terjesztési pontjain, országszerte.

Az online verzió itt lapozható át:


Szabadtéri Színházak Szövetsége - Fidelio különszám 2021/1

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is. Pócza Zoltán négy éve elnöke a Szabadtéri Színházak Szövetségének, e mellett 1996 óta vezeti a Kőszegi Várszínházat. Főbb kitüntetései: Pro Communitate, Vas Megyei Prima Díj, Wlassics Gyula-, Bessenyei-díj.

Megfigyelhető, hogy itthon egyre többen a kulturális kínálat alapján is választanak utazási célpontokat – a vonzó környezet figyelembevétele mellett. Erről is kérdeztük Pócza Zoltánt, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnökét.

Egy év híján negyedszázados a szövetség. Mi hívta életre? A „közösen többre jutunk” elve? Kulturális, turisztikai lobbiszándék?

Bár valóban 1997-ben alakultunk meg, már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat. Szakmai találkozóink sűrűsödésével mindannyian beláttuk: szükséges az érdekképviselet. Ma is támaszkodhatunk egymásra.

Nem versenyezni akarunk, hanem együttműködni a szabadtéri szférában.

És lehet?

Persze. Nekünk csaknem huszonöt éve sikerül.

POCZA-110352.jpg

Pócza Zoltán (Fotó/Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)

Kicsit céhhé is váltak?

Jó a kifejezés: a szakmai szövetséghez kapcsolódás minőségbiztosítást is jelent. Alapelveink között megfogalmaztuk, mit tekintünk szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is. Másfelől a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagsága a nézőknek is garancia: aki ehhez a szervezethez tartozik, bizonyosan minőséget hoz létre – túl azon, hogy az előadásokra a környezet is inspirálóan hat, a helyszínek, a vár, a víz, a természet erősen meghatározza egy-egy produkció hangulatát.

Az idei már a második nyár, amelyet érint a pandémia, annak hatása.

Tavaly június közepétől tudtunk műsort hirdetni, az állami támogatás időben megérkezett, s az akkori nyári látogatóstatisztikák is alátámasztották: a szabadtéri színházaknak jelentős szerepük van a hazai kulturális turizmusban. Idén már május közepén nyitottunk, s bár egyelőre még nem pontosan tudjuk, mekkora támogatásból gazdálkodhatunk, szerencsére fontos elvárás az önkormányzati fenntartóktól és az állami támogatóktól: ebből a nehéz helyzetből, amely mindenkit megviselt, a kultúra legyen a kivezető út. Szükségük van az embereknek a mentális, lelki feltöltődésre. Ehhez egy szabadtéri színház a legbiztonságosabb és leghangulatosabb kulturális helyszín.

A szövetség tagjainak közös jelmondata lett 2021-re: „Szabadtéren – szabadabban.”

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
Könyv

Pilinszky csendje - Juhász Anna a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Juhász Anna, irodalmár.
Vizuál

A nagy Gambrinus-nyomozás – 10 érdekesség az újjászületett biedermeier portréról

Hogyan vészelte át az elmúlt évszázadokat, és ki volt az alkotója annak a 19. századi festménynek, amely a sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázolja? A különleges alkotás is látható lesz június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján a Dreher Sörmúzeumban.
Vizuál

Írjuk újra a magyar vígjátékot – Lakos Nóra filmrendező a Fülbemászóban

A Legjobb játékfilm és a Legjobb elsőfilm kategóriában is jelölt a HAB a Magyar Mozgókép-díjra, amit a magyar film új ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adnak át. Lakos Nóra rendezővel a minőségi vígjátékokról, az irodalmi adaptációkról és a fesztivál gyerekprogramjairól beszélgettünk.
Színház

Kerekes Évával és Mucsi Zoltánnal készül a Szkéné új előadása

„Mindenki egyedül hal meg” – hangzik el a Szkéné Színház és az Ördögkatlan közös produkciójában, az Elemben. A Háy János novellájából készült előadás két idős ember hétköznapjain keresztül beszél az elmúlásról, illetve arról, hogy miként élheti le az ember jól az élete utolsó harmadát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kacagtató és elgondolkodtató – évadot hirdetett a Pécsi Nemzeti Színház

Kihirdette a következő évad előadásait a Pécsi Nemzeti Színház frissen kinevezett igazgatója, Lipics Zsolt. A vérbő komédiák mellett klasszikusokat és jól ismert zenés darabokat is láthat majd a pécsi közönség.
Színház interjú

Sosem múló színpadi pillanatok

Csaknem nyolc hónap után bemutatóval nyitott újra a Rózsavölgyi Szalon, Isabelle Le Nouvel drámáján keresztül idézve meg Greta Garbo és Winston Churchill alakját. A viszontlátásról, a sorsszerű találkozásokról és a bizalomról beszélgettünk a Garbót alakító Nagy-Kálózy Eszterrel.
Színház hír

Kihirdették a Kaszás Attila-díj jelöltjeit

Online sajtótájékoztatón jelentette be Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a 2021-es Kaszás Attila-díj három jelöltjét. Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház augusztus 20-ig várják a közönség szavazatait.
Színház ajánló

Felcsendülnek a fanfárok a Dóm téren

Június 24-én a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében, a Dóm tér adta magával ragadó környezetben hallható a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos Ajándékkoncertje.
Színház ajánló

Kőszeg színre viszi a nyarat – premierrel ünnepli jubileumi évadát a Kőszegi Várszínház

Többszörösen jubilál 2021-ben a Kőszegi Várszínház: a 40. évadára készülő intézmény igazgatója, Pócza Zoltán és művészeti titkára, Gelencsér Ildikó negyed évszázada dolgoznak a teátrumnál, míg Bakos Zoltán kulturális szervező és műszaki vezető két évtizede kezdte meg itt a munkát. A jeles évfordulókat változatos programokkal és ősbemutatóval ünnepi a várszínház.