Színház

A kulturális szektor helyzetéről vitáztak az országos fesztivál- és rendezvény szakma szövetségeinek elnökei

2021.02.02. 15:25
Ajánlom
Online értekezletet tartottak az országos fesztivál- és rendezvény szakma szövetségeinek elnökei a válságkezelésről, közös érdekekről, célokról és a kulturális szektor jelenlegi helyzetéről.

A Magyar Fesztivál Szövetséget Márta István, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségét Bán Teodóra, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségét Vincze Andrea, a Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetségét Ganczer Gábor, a Music Hungaryt pedig Weyer Balázs elnök képviselte.

A találkozó elsődleges témája a közös érdekek meghatározása volt, ugyanis a résztvevők az elmúlt időszak tapasztalatai alapján úgy látják, hogy csak a szervezetek összefogásával tudnak kilábalni a válságból. Az összefogás része a folyamatos helyzetelemzés, valamint rendezvények és fesztiválok aktív és együttes képviselete. Mindemellett kiemelt fontosságú pontnak tekintik egy túlélési stratégia létrehozását, ehhez elemzik a külföldi példákat is.

Felmerült a belépőjegyek áfájának 5 százalékra történő csökkentése,

ennek gyakorlati megvalósítása már el is kezdődött, a tervvel megkeresték a kormányzatot. Ugyancsak párbeszéd indult a turisztikai ágazat válságának kezeléséért, a rendezvények és fesztiválok szünetelése ugyanis jelentékeny mértékben hozzájárul az idegenforgalom alakulásához.

A mostani megbeszélés egy hosszabb együttműködés első lépése, a szervezetek vezetői a járványhelyzet javulásával közös, országos konferenciát szerveznek, melyen a szakmai programokon túl kulturális események is helyet kapnak. Az elnökök mindent megtesznek annak érdekében, hogy a konferencia akár már április-májusban megvalósulhasson.

Fejléckép: a beszélgetés résztvevői (forrás: Magyar Fesztivál Szövetség)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.