Színház

A kulturális tárca idén is támogatni kívánja a Weöres Sándor Színházat

2010.01.08. 13:03
Ajánlom
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt jelentőségűnek tartja a szombathelyi Weöres Sándor Színház működését, és - a jogszabályok betartásával - igyekszik forrást biztosítani a teátrum működésére 2010-ben is.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház 2008-ban alakult. 2009-ben még nem tudta teljesíteni a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás követelményeit, így az Előadó-művészeti Törvény alapján a színházat fenntartó önkormányzat (illetve az előadó-művészeti szervezet) a 2010-es költségvetésből nem részesedhet működési támogatásban az eddig megszokott módon.

Az emiatt kieső állami támogatás pótlására egyrészt az Előadó-művészeti Törvény által biztosított "Kiemelt művészeti célok" pályázat (melynek előkészítéséről jelenleg tárgyal az Előadó-művészeti Tanács), másrészt az OKM tárcaköltségvetése és az NKA miniszteri kerete szolgálhat forrásul.

A szaktárca - a színház eddigi érdemeire tekintettel - a támogatás mértékét a 2009-es központi költségvetési támogatással megegyezőnek tervezi. Ugyanakkor az összeg pontos nagyságáról az Előadó-művészeti Tanács január 14-ei ülése és döntése után lesz lehetőségünk nyilatkozni.

A minisztérium javasolni fogja, hogy a Weöres Sándor Színház is részt vehessen a "Kiemelt művészeti célok" elnevezésű, 800 millió forintos keretösszegű pályázaton.

Az OKM hangsúlyozza: eddig is fontosnak tartotta a színház támogatását. 2008-ban fél évre 100 millió, 2009-ben - az első teljes éves működés támogatására - 200 millió forintot biztosított a szaktárca.

A minisztérium már többször jelezte az intézménynek: 2010-ben is szándékában áll a Weöres Sándor Színház támogatása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.