Színház

A kulturális tárca idén is támogatni kívánja a Weöres Sándor Színházat

2010.01.08. 13:03
Ajánlom
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt jelentőségűnek tartja a szombathelyi Weöres Sándor Színház működését, és - a jogszabályok betartásával - igyekszik forrást biztosítani a teátrum működésére 2010-ben is.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház 2008-ban alakult. 2009-ben még nem tudta teljesíteni a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás követelményeit, így az Előadó-művészeti Törvény alapján a színházat fenntartó önkormányzat (illetve az előadó-művészeti szervezet) a 2010-es költségvetésből nem részesedhet működési támogatásban az eddig megszokott módon.

Az emiatt kieső állami támogatás pótlására egyrészt az Előadó-művészeti Törvény által biztosított "Kiemelt művészeti célok" pályázat (melynek előkészítéséről jelenleg tárgyal az Előadó-művészeti Tanács), másrészt az OKM tárcaköltségvetése és az NKA miniszteri kerete szolgálhat forrásul.

A szaktárca - a színház eddigi érdemeire tekintettel - a támogatás mértékét a 2009-es központi költségvetési támogatással megegyezőnek tervezi. Ugyanakkor az összeg pontos nagyságáról az Előadó-művészeti Tanács január 14-ei ülése és döntése után lesz lehetőségünk nyilatkozni.

A minisztérium javasolni fogja, hogy a Weöres Sándor Színház is részt vehessen a "Kiemelt művészeti célok" elnevezésű, 800 millió forintos keretösszegű pályázaton.

Az OKM hangsúlyozza: eddig is fontosnak tartotta a színház támogatását. 2008-ban fél évre 100 millió, 2009-ben - az első teljes éves működés támogatására - 200 millió forintot biztosított a szaktárca.

A minisztérium már többször jelezte az intézménynek: 2010-ben is szándékában áll a Weöres Sándor Színház támogatása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.