Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

2024.04.22. 13:15
Ajánlom
Krausz Ferenc után április 19-én újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely két nagy formátumú ember, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el. Herendi Gábor rendezésének főszerepeiben Kiss Mari és Seress Zoltán látható.

Karikó Katalin Nobel-díjas tudós péntek este – a meghívásunkra – eljött megnézni A Díj című előadásunkat – olvasható a Rózsavölgyi Szalon bejegyzésében. – Minden pillanat, amelyet vele tölthettünk az előadás előtt és után, felemelően fantasztikus volt. Minden érdekelte a színházunkról. Az is, hogyan bukkantunk rá A Díj című darabra, hogyan választottuk ki a színészeket, a rendezőt...”

A Rózsavölgyi Szalonban idén februárban bemutatott előadás szövegét a francia író, Cyril Gely vetette papírra, aki márciusban személyesen is megtekintette a produkciót. Herendi Gábor a premiert megelőzően adott interjút a Fideliónak, amelyben elárulta, hogy a két friss Nobel-díjast is várják az előadásra. Így is történt: a magyar származású fizikus, Krausz Ferenc nem sokkal a bemutató után látogatott el a Szalonba, az előadás után pedig arról beszélt, mennyire tiszteli a darab női főszereplőjének, Lise Meitnernek személyét, kutatásait és eredményeit, és – mint elárulta – bele fogja írni egy, a Nobel-díja kapcsán készülő tudományos publikációjába is.

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Kapcsolódó

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.

Lise Meitner és Otto Hahn közösen jutottak el az atommaghasadás felfedezéséig, de a fizikusnő talált rá elméleti magyarázatot. Barátok voltak, kutatótársak, a magánéletükben is összejártak, a nácik hatalomra jutása miatt azonban Lise Meitnernek 1938-ban zsidóként menekülnie kellett Berlinből. Stockholm fogadta be. Otto Hahn egyetlen cikkében, későbbi interjújában sem tett arról említést, hogy az atommaghasadás felfedezése közös volt vele. A Nobel-díjat is egyedül Hahnnak ítélték oda. A Díj című darabban a fizikus professzornő a díj átvétele előtt a stockholmi szállodában készteti számvetésre a kémikust – tudományról, barátságról, árulásról, egyenrangúságról, háborúról, maradásról, menekülésről, atombombáról, igazságról és felelősségről. Herendi Gábor rendezésének főszerepeit Kiss Mari és Seress Zoltán alakítja.

437562531_837560995075423_8427841745850972176_n-114343.jpg

Karikó Katalin A Díj című előadás után a Rózsavölgyi Szalonban (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

„Az előadás végén, a tapsot megszakítva Seress Zoltán köszöntötte Karikó Katalint, és színpadra kérte – folytatódik a Rózsavölgyi Szalon beszámolója. – A nézők nagy része állva tapsolta a professzor asszonyt. Aki aztán elmondta,

mindig zavarban van, amikor hirtelen mondania kell valamit, de...

és arról beszélt, milyen nagyszerű A Díj, mennyi gondolat van benne... Majd a két szereplő története kapcsán elmesélte, neki nem kellett megosztania a labort mással, egyedül dolgozott, ezért nem is mondhatta más, hogy ő jött rá valamire, sőt még a hűtőt is saját maga olvasztotta le, asszisztensei sem voltak. Beszélt arról is, hogy

amikor díjat kap, abban a díjban nem csak ő van: mindig beleérti azokat a kutatókat, a tudós elődöket is, akik korábban már elindítottak egy folyamatot,

kísérleteket, amelyek őt is terelték, és a felfedezésig juttatták. Hiszen a tudomány közös, és minden kutató hozzátesz valamit. Ő leginkább azt nézi, hogyan tud jót tenni az emberekért.”

437551047_837561065075416_3805531297624922900_n-114342.jpg

Karikó Katalin A Díj című előadás után a Rózsavölgyi Szalonban (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Karikó Katalint a színfalak mögött is köszöntötte a Rózsavölgyi Szalon csapata, de a nézők is kérdezhették a Nobel-díjas professzor asszonyt, aki készségesen válaszolt, és dedikálta a róla szóló könyvet is. Az előadást követően a Rózsavölgyi Szalon köszönőlevelet is kapott Karikó Katalintól, amelyben így fogalmazott: „Nagyszerű előadás A Díj a legkiválóbb művészekkel. A művészet és a tudomány szoros kapcsolatban van, több olyan díj van, mint például a Vilcek-díj, amelyet művészek és tudósok is kapnak. Az életünk sivár lenne előadó- és alkotóművészek nélkül. A kutatóknak különösen szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből. Minden jót a színházatok összes alkotójának...”

A Rózsavölgyi Szalon előadása legközelebb az alábbi időpontokban látható:

 • április 22. 19:30
 • május 3. 19:30
 • május 4. 19:30
 • május 6. 19:30
 • május 15. 19:30
 • május 16. 19:30
 • június 5. 19:30
 • június 6. 19:30
 • június 20. 19:30
 • június 21. 19:30
 • június 22. 19:30

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Fejléckép: Herendi Gábor, Kiss Mari, Karikó Katalin, Seress Zoltán és Szorcsik Kriszta A Díj című előadás után a Rózsavölgyi Szalonban (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Először látta színpadon a saját darabját A Díj szerzője, Cyril Gély a Rózsavölgyi Szalonban

Kapcsolódó

Először látta színpadon a saját darabját A Díj szerzője, Cyril Gély a Rózsavölgyi Szalonban

Február közepén mutatta be a Rózsavölgyi Szalon két nagyformátumú személyiség, Lise Meitner és Otto Hahn szenvedélyes párviadalát. Az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett két tudós történetét a francia író, Cyril Gély vetette papírra, aki a napokban személyesen is megtekintette az előadást.

„Az emberi erkölcs nem áll biztos lábakon” – interjú Herendi Gáborral

„Az emberi erkölcs nem áll biztos lábakon” – interjú Herendi Gáborral

Szinte házi szerzőnek számít a Rózsavölgyi Szalonban Cyril Gely, akinek Diplomácia című darabját száznegyvenes sikerszériával játsszák. A párizsi bemutató előtt kerül a Szalon színpadára a francia szerző legújabb műve, A Díj, amelyről az előadás rendezőjét, Herendi Gábort kérdeztük.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.