Színház

A látvány kulisszái

2012.02.22. 16:03
Ajánlom
Kísérleti színházi terek címmel nyitottak kiállítást a FISE Galériában, ahol ezúttal fiatal látványtervezők állították ki már megvalósult színházi projektjeiket.

A Fiatal Iparművészek Stúdiójának Egyesülete a kezdetektől fogva diplomás fiatal iparművészeknek és a design világában alkotó pályakezdőknek kívánt bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Fiatal színházi látványtervezők korábban még nem állítottak ki az egyesület támogatásával, ez az első alkalom tehát a galériában eddig megjelent műfajok tekintetében is különleges mondható - mondta el a kiállítás megnyitóján Mascher Róbert, a FISE elnöke.

Csanádi Judit díszlettervező, építész, a Képzőművészeti Egyetem docense rámutatott, szakmájukat általában véve jellemzi egy "sehova sem tartozás" érzése, mert bár a Képzőművészeti Egyetem részeként működnek, mégsem tartoznak a szoros értelemben vett képzőművészeti szakmához úgy, ahogy az iparművészekhez sem, mivel nem tartoznak a tárgykészítő, -formáló művészek közé. A látványtervezők minden szempontból mezsgyén járnak, ahogy ennek a kiállításnak a színházi látványtervezés szempontjából sem hagyományos színházi tér lett a témája. Az MKE Látványtervező Tanszéke, ahol az alapképzésen a hallgatók alkalmazott látványtervezőként díszlet- és jelmeztervezést, jelmez- és bábtervezést és díszlet-, kiállítás- és arculattervezés szakirányokat választhatnak, elkötelezetten támogatja a színházi formanyelvi kísérletezést. Ennek a törekvésnek mutatja be néhány alkotóját a FISE Galéria kiállítása.

Az idén diplomázott Balázs Juli speciálisan a Fogasház terére, egy belvárosi romkocsmához készítette el Molière Amphitryonjának újragondolt környezetét és jelmezeit, ő tervezte a szintén Fogasházban játszott, Kárpáti Péter rendezte Nick Carter díszleteit is, valamint a tatabányai Jászai Mari Színház Országalma című előadásának látványát. Március 9-ig megtekinthetők még többek közt Kiss Gabriella és Debreczeni Borbála ugyanabba a térbe, a Thália Színház színpadára tervezett díszletei A kör négyszögesítése és A pillangók szabadok című előadásokhoz, valamint Bodor Kata, aki a Stúdió K-val dolgozott már több ízben, a Fodor Tamás rendezte Rettentő görög vitézhez készített fabábuja és a Nagypál Gábor rendezésében bemutatott Párlat díszlettervei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.
Színház gyász

Elhunyt Vass Éva színésznő, Gábor Miklós özvegye

85 éves korában vasárnap elhunyt Vass Éva kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.
Színház klasszik rádió

A vágyvillamos zakatol a Fidelio Klasszik következő adásában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 11-én 10 órától hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bagó Bertalannal, Havasi Zoltánnal, Kollmann Szilviával és Serfőző Krisztinával.