Színház

A látvány kulisszái

2012.02.22. 16:03
Ajánlom
Kísérleti színházi terek címmel nyitottak kiállítást a FISE Galériában, ahol ezúttal fiatal látványtervezők állították ki már megvalósult színházi projektjeiket.

A Fiatal Iparművészek Stúdiójának Egyesülete a kezdetektől fogva diplomás fiatal iparművészeknek és a design világában alkotó pályakezdőknek kívánt bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Fiatal színházi látványtervezők korábban még nem állítottak ki az egyesület támogatásával, ez az első alkalom tehát a galériában eddig megjelent műfajok tekintetében is különleges mondható - mondta el a kiállítás megnyitóján Mascher Róbert, a FISE elnöke.

Csanádi Judit díszlettervező, építész, a Képzőművészeti Egyetem docense rámutatott, szakmájukat általában véve jellemzi egy "sehova sem tartozás" érzése, mert bár a Képzőművészeti Egyetem részeként működnek, mégsem tartoznak a szoros értelemben vett képzőművészeti szakmához úgy, ahogy az iparművészekhez sem, mivel nem tartoznak a tárgykészítő, -formáló művészek közé. A látványtervezők minden szempontból mezsgyén járnak, ahogy ennek a kiállításnak a színházi látványtervezés szempontjából sem hagyományos színházi tér lett a témája. Az MKE Látványtervező Tanszéke, ahol az alapképzésen a hallgatók alkalmazott látványtervezőként díszlet- és jelmeztervezést, jelmez- és bábtervezést és díszlet-, kiállítás- és arculattervezés szakirányokat választhatnak, elkötelezetten támogatja a színházi formanyelvi kísérletezést. Ennek a törekvésnek mutatja be néhány alkotóját a FISE Galéria kiállítása.

Az idén diplomázott Balázs Juli speciálisan a Fogasház terére, egy belvárosi romkocsmához készítette el Molière Amphitryonjának újragondolt környezetét és jelmezeit, ő tervezte a szintén Fogasházban játszott, Kárpáti Péter rendezte Nick Carter díszleteit is, valamint a tatabányai Jászai Mari Színház Országalma című előadásának látványát. Március 9-ig megtekinthetők még többek közt Kiss Gabriella és Debreczeni Borbála ugyanabba a térbe, a Thália Színház színpadára tervezett díszletei A kör négyszögesítése és A pillangók szabadok című előadásokhoz, valamint Bodor Kata, aki a Stúdió K-val dolgozott már több ízben, a Fodor Tamás rendezte Rettentő görög vitézhez készített fabábuja és a Nagypál Gábor rendezésében bemutatott Párlat díszlettervei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.