Színház

„A legegyszerűbb és leggyávább dolog a fikció zászlaja mögé bújni” – nyílt vita vethet véget a Gubás–Noár-ügynek

2021.12.20. 11:35
Ajánlom
Molnár Áron az Arany Medál-díj átadó ceremóniája után Facebook-posztban bírálta a szintén díjazott Gubás Gabit az Elkxrtuk című filmben vállalt szerepe miatt. Az eset megosztotta a szakmát, többen is megszólaltak az ügyben, köztük Mózes András, a Thália művésze, aki nyílt levélben szólította meg Molnárt. Úgy tűnik, a felek januárban nyilvános vita keretében ütköztethetik érveiket.

Mint ahogyan azt mi is megírtuk, Molnár Áron a közösségi oldalán kifejtette, mindenféle pártpolitikától óvni kell az Arany Medál-díjat, és magát a kultúrát is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet rá, hogy a művésznek kötelessége a közügyekkel foglalkozni. „Mert a reflektorfényben, ami ránk irányul nem fürödni kell, hanem használni” – írta.

A posztot számos portál úgy vette át, mint a díjátadón elmondott beszédet, később Navarrai Mészáros Márton, az Arany Medál-díj alapítója ezt egy közleményben határozottan cáfolta.

Állítását, miszerint Gubás Gabit bíráló mondat az ünnepségen nem hangzott el, később több jelenlévő is megerősítette.

A történtekre közben számos színházi alkotó reagált. Mózes András, a Thália Színház művésze, a kifogásolt film egyik szereplője nyílt levélben fordult a NoÁrként is ismert színészhez, elsősorban a beszéd „bicskanyitogató stílusa” miatt.

„Olyan mélyen benne vagy »Noár« szerepében, hogy már ki sem látsz belőle”

– írja Mózes, hozzátéve, hogy ez a szerepvállalás okozza, hogy Molnár nem látja saját gondolataiban a kettősmércét.

Molnár Áron a nyílt levélre Facebook-videóban válaszolt, nyílt vitára hívva a színészt az esetet érintő témákban. Molnár szerint azért a nyilvánosság előtt kell rendezni ezt a konfliktust, mert így a fiatalabb generáció is találkozhat átgondolt, érvekre épülő véleményütköztetéssel.

„Egészen hiánypótló, mert a generációnkban ilyen szakmai viták nincsenek.”

Nem Mózes András volt az egyetlen, aki megszólalt a Gubás Gabit ért vádak kapcsán, az Origo megkérdezett öt, a kulturális életben dolgozó alkotót arról, hogy mit gondolnak az ügyről. Az általuk mondottakra NoÁr ugyancsak reagált.

Kálomista Gábor azt vetette a színész szemére, hogy egy fikciós politikai thriller miatt támadja Gubás Gabit, megfenyegetve egy kétgyermekes anyát, illetve a rendszer ellen van, miközben folyamatosan szerepel államilag támogatott filmekben.

„Politikai aktivista, aki egy díjkiosztón is kampánybeszédet mondott”

– jegyezte meg, mire Molnár Áron kemény szavakkal reagált: „Ne legyél gyáva!” – hozzátéve, amellett, hogy a beszédében egyetlen fenyegető mondat sem hangzott el, Kálomistának bele kellene állnia, hogy propagandafilmet csinált.

Szarvas József szavaival sem értett egyet. A Nemzeti Színház művésze tűrhetetlennek nevezte Molnár viselkedését, mire a megszólított az „erővel elfoglalt” SZFE ügyét rótta fel az intézményben tanárként is dolgozó Szarvasnak.

Eperjes Károly nyilatkozatára, miszerint „semmin nem csodálkozik”, egy, a közvélemény számára eddig ismeretlen történetet mesélt el, ez alapján az egyik előadáson a takarásban egy fiatal színésznő fülébe a színész azt súgta: „Fidesz, Fidesz, Fidesz” – hogy miért tette, nem derült ki.

Molnár Áron úgy véli, Apáti Bence és Ókovács Szilveszter érveire a legegyszerűbb reagálni. Mindketten a film fikciós mivoltát emelték ki, Molnár szerint azonban elég nehéz az alkotást annak látni, amikor a választások előtt a politikai élet jelenleg is aktív ellenzéki szereplőit szerepeltetik egy megtörtént eseményen alapuló filmben, a valósággal összeegyeztethetetlen mondatokat adva a színészek szájába.

Mózes András a reakciókat követően válaszolt Molnár Áronnak, elfogadva a meghívást.

A vita megszervezését a 6SZÍN vállalta magára, így a tervek szerint januárban a két színész a nyilvánosság előtt beszélget majd a generációk értékrendjéről, politikáról, pártpolitikáról és szakmáról.

Fejléckép: Molnár Áron az Arany Medál-díj díjátadóján (fotó: Hatházi Tamás)

Molnár Áron Gubás Gabi politikai szerepvállalását rótta fel az Arany Medál-díj kapcsán

Kapcsolódó

Molnár Áron Gubás Gabi politikai szerepvállalását rótta fel az Arany Medál-díj kapcsán

Az Arany Medál-díj kitüntetettje a legjobb színész kategóriájában Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója lett. A művész a közösségi oldalon bírálta, hogy a díjat ugyanakkor Gubás Gabi is megkapta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.