Színház

„A legegyszerűbb és leggyávább dolog a fikció zászlaja mögé bújni” – nyílt vita vethet véget a Gubás–Noár-ügynek

2021.12.20. 11:35
Ajánlom
Molnár Áron az Arany Medál-díj átadó ceremóniája után Facebook-posztban bírálta a szintén díjazott Gubás Gabit az Elkxrtuk című filmben vállalt szerepe miatt. Az eset megosztotta a szakmát, többen is megszólaltak az ügyben, köztük Mózes András, a Thália művésze, aki nyílt levélben szólította meg Molnárt. Úgy tűnik, a felek januárban nyilvános vita keretében ütköztethetik érveiket.

Mint ahogyan azt mi is megírtuk, Molnár Áron a közösségi oldalán kifejtette, mindenféle pártpolitikától óvni kell az Arany Medál-díjat, és magát a kultúrát is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet rá, hogy a művésznek kötelessége a közügyekkel foglalkozni. „Mert a reflektorfényben, ami ránk irányul nem fürödni kell, hanem használni” – írta.

A posztot számos portál úgy vette át, mint a díjátadón elmondott beszédet, később Navarrai Mészáros Márton, az Arany Medál-díj alapítója ezt egy közleményben határozottan cáfolta.

Állítását, miszerint Gubás Gabit bíráló mondat az ünnepségen nem hangzott el, később több jelenlévő is megerősítette.

A történtekre közben számos színházi alkotó reagált. Mózes András, a Thália Színház művésze, a kifogásolt film egyik szereplője nyílt levélben fordult a NoÁrként is ismert színészhez, elsősorban a beszéd „bicskanyitogató stílusa” miatt.

„Olyan mélyen benne vagy »Noár« szerepében, hogy már ki sem látsz belőle”

– írja Mózes, hozzátéve, hogy ez a szerepvállalás okozza, hogy Molnár nem látja saját gondolataiban a kettősmércét.

Molnár Áron a nyílt levélre Facebook-videóban válaszolt, nyílt vitára hívva a színészt az esetet érintő témákban. Molnár szerint azért a nyilvánosság előtt kell rendezni ezt a konfliktust, mert így a fiatalabb generáció is találkozhat átgondolt, érvekre épülő véleményütköztetéssel.

„Egészen hiánypótló, mert a generációnkban ilyen szakmai viták nincsenek.”

Nem Mózes András volt az egyetlen, aki megszólalt a Gubás Gabit ért vádak kapcsán, az Origo megkérdezett öt, a kulturális életben dolgozó alkotót arról, hogy mit gondolnak az ügyről. Az általuk mondottakra NoÁr ugyancsak reagált.

Kálomista Gábor azt vetette a színész szemére, hogy egy fikciós politikai thriller miatt támadja Gubás Gabit, megfenyegetve egy kétgyermekes anyát, illetve a rendszer ellen van, miközben folyamatosan szerepel államilag támogatott filmekben.

„Politikai aktivista, aki egy díjkiosztón is kampánybeszédet mondott”

– jegyezte meg, mire Molnár Áron kemény szavakkal reagált: „Ne legyél gyáva!” – hozzátéve, amellett, hogy a beszédében egyetlen fenyegető mondat sem hangzott el, Kálomistának bele kellene állnia, hogy propagandafilmet csinált.

Szarvas József szavaival sem értett egyet. A Nemzeti Színház művésze tűrhetetlennek nevezte Molnár viselkedését, mire a megszólított az „erővel elfoglalt” SZFE ügyét rótta fel az intézményben tanárként is dolgozó Szarvasnak.

Eperjes Károly nyilatkozatára, miszerint „semmin nem csodálkozik”, egy, a közvélemény számára eddig ismeretlen történetet mesélt el, ez alapján az egyik előadáson a takarásban egy fiatal színésznő fülébe a színész azt súgta: „Fidesz, Fidesz, Fidesz” – hogy miért tette, nem derült ki.

Molnár Áron úgy véli, Apáti Bence és Ókovács Szilveszter érveire a legegyszerűbb reagálni. Mindketten a film fikciós mivoltát emelték ki, Molnár szerint azonban elég nehéz az alkotást annak látni, amikor a választások előtt a politikai élet jelenleg is aktív ellenzéki szereplőit szerepeltetik egy megtörtént eseményen alapuló filmben, a valósággal összeegyeztethetetlen mondatokat adva a színészek szájába.

Mózes András a reakciókat követően válaszolt Molnár Áronnak, elfogadva a meghívást.

A vita megszervezését a 6SZÍN vállalta magára, így a tervek szerint januárban a két színész a nyilvánosság előtt beszélget majd a generációk értékrendjéről, politikáról, pártpolitikáról és szakmáról.

Fejléckép: Molnár Áron az Arany Medál-díj díjátadóján (fotó: Hatházi Tamás)

Molnár Áron Gubás Gabi politikai szerepvállalását rótta fel az Arany Medál-díj kapcsán

Kapcsolódó

Molnár Áron Gubás Gabi politikai szerepvállalását rótta fel az Arany Medál-díj kapcsán

Az Arany Medál-díj kitüntetettje a legjobb színész kategóriájában Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója lett. A művész a közösségi oldalon bírálta, hogy a díjat ugyanakkor Gubás Gabi is megkapta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.