Színház

„A legegyszerűbb és leggyávább dolog a fikció zászlaja mögé bújni” – nyílt vita vethet véget a Gubás–Noár-ügynek

2021.12.20. 11:35
Ajánlom
Molnár Áron az Arany Medál-díj átadó ceremóniája után Facebook-posztban bírálta a szintén díjazott Gubás Gabit az Elkxrtuk című filmben vállalt szerepe miatt. Az eset megosztotta a szakmát, többen is megszólaltak az ügyben, köztük Mózes András, a Thália művésze, aki nyílt levélben szólította meg Molnárt. Úgy tűnik, a felek januárban nyilvános vita keretében ütköztethetik érveiket.

Mint ahogyan azt mi is megírtuk, Molnár Áron a közösségi oldalán kifejtette, mindenféle pártpolitikától óvni kell az Arany Medál-díjat, és magát a kultúrát is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet rá, hogy a művésznek kötelessége a közügyekkel foglalkozni. „Mert a reflektorfényben, ami ránk irányul nem fürödni kell, hanem használni” – írta.

A posztot számos portál úgy vette át, mint a díjátadón elmondott beszédet, később Navarrai Mészáros Márton, az Arany Medál-díj alapítója ezt egy közleményben határozottan cáfolta.

Állítását, miszerint Gubás Gabit bíráló mondat az ünnepségen nem hangzott el, később több jelenlévő is megerősítette.

A történtekre közben számos színházi alkotó reagált. Mózes András, a Thália Színház művésze, a kifogásolt film egyik szereplője nyílt levélben fordult a NoÁrként is ismert színészhez, elsősorban a beszéd „bicskanyitogató stílusa” miatt.

„Olyan mélyen benne vagy »Noár« szerepében, hogy már ki sem látsz belőle”

– írja Mózes, hozzátéve, hogy ez a szerepvállalás okozza, hogy Molnár nem látja saját gondolataiban a kettősmércét.

Molnár Áron a nyílt levélre Facebook-videóban válaszolt, nyílt vitára hívva a színészt az esetet érintő témákban. Molnár szerint azért a nyilvánosság előtt kell rendezni ezt a konfliktust, mert így a fiatalabb generáció is találkozhat átgondolt, érvekre épülő véleményütköztetéssel.

„Egészen hiánypótló, mert a generációnkban ilyen szakmai viták nincsenek.”

Nem Mózes András volt az egyetlen, aki megszólalt a Gubás Gabit ért vádak kapcsán, az Origo megkérdezett öt, a kulturális életben dolgozó alkotót arról, hogy mit gondolnak az ügyről. Az általuk mondottakra NoÁr ugyancsak reagált.

Kálomista Gábor azt vetette a színész szemére, hogy egy fikciós politikai thriller miatt támadja Gubás Gabit, megfenyegetve egy kétgyermekes anyát, illetve a rendszer ellen van, miközben folyamatosan szerepel államilag támogatott filmekben.

„Politikai aktivista, aki egy díjkiosztón is kampánybeszédet mondott”

– jegyezte meg, mire Molnár Áron kemény szavakkal reagált: „Ne legyél gyáva!” – hozzátéve, amellett, hogy a beszédében egyetlen fenyegető mondat sem hangzott el, Kálomistának bele kellene állnia, hogy propagandafilmet csinált.

Szarvas József szavaival sem értett egyet. A Nemzeti Színház művésze tűrhetetlennek nevezte Molnár viselkedését, mire a megszólított az „erővel elfoglalt” SZFE ügyét rótta fel az intézményben tanárként is dolgozó Szarvasnak.

Eperjes Károly nyilatkozatára, miszerint „semmin nem csodálkozik”, egy, a közvélemény számára eddig ismeretlen történetet mesélt el, ez alapján az egyik előadáson a takarásban egy fiatal színésznő fülébe a színész azt súgta: „Fidesz, Fidesz, Fidesz” – hogy miért tette, nem derült ki.

Molnár Áron úgy véli, Apáti Bence és Ókovács Szilveszter érveire a legegyszerűbb reagálni. Mindketten a film fikciós mivoltát emelték ki, Molnár szerint azonban elég nehéz az alkotást annak látni, amikor a választások előtt a politikai élet jelenleg is aktív ellenzéki szereplőit szerepeltetik egy megtörtént eseményen alapuló filmben, a valósággal összeegyeztethetetlen mondatokat adva a színészek szájába.

Mózes András a reakciókat követően válaszolt Molnár Áronnak, elfogadva a meghívást.

A vita megszervezését a 6SZÍN vállalta magára, így a tervek szerint januárban a két színész a nyilvánosság előtt beszélget majd a generációk értékrendjéről, politikáról, pártpolitikáról és szakmáról.

Fejléckép: Molnár Áron az Arany Medál-díj díjátadóján (fotó: Hatházi Tamás)

Molnár Áron Gubás Gabi politikai szerepvállalását rótta fel az Arany Medál-díj kapcsán

Kapcsolódó

Molnár Áron Gubás Gabi politikai szerepvállalását rótta fel az Arany Medál-díj kapcsán

Az Arany Medál-díj kitüntetettje a legjobb színész kategóriájában Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója lett. A művész a közösségi oldalon bírálta, hogy a díjat ugyanakkor Gubás Gabi is megkapta.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.