Színház

A legtitánabb titánok

2014.06.03. 10:00
Ajánlom
Újabb öt produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a FÜGE Produkció 35 év alatti alkotók részére kiírt pályázata keretében. Ennek végeredményét június 2-án hirdették ki a Jurányi Inkubátorházban, ahol első alkalommal adták át a Titán-díjat. GALÉRIA

A TITÁNium Színházi Szemlét május 24. és 30. között rendezte meg a FÜGE Produkció, amelyen tavalyi tehetségkutató pályázatuk díjazott munkáit mutatták be. Az előadások a Jurányi Inkubátorházban, az Átrium Film-Színházban, a Trafóban és a MU Színházban voltak láthatók.

A második alkalommal megszervezett szemle versenyprogramjában öt előadás szerepelt, amelyek közül négytagú zsűri választotta ki a legjobbat, ráadásul rendhagyó módon, ugyanis hosszas tanácskozás után idén két Titán-díjast hirdettek ki. A 011 Alkotócsoport Radnai Márk rendezte Droszt című darabja mellett Boross Martin Felülről az ibolyát című rendezését ismerték el.

A FÜGE Produkció 35 év alatti alkotók részére kiírt újabb, második felhívására hatvanegy pályázat érkezett. Ezek közül öt produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a jövő évadban különböző budapesti játszóhelyeken. A beérkezett pályázatokat elbíráló kuratórium tagjai Gáspár Anna (producer), Gáspár Máté (menedzser, tanár), Kovács Bálint (kritikus), Pelsőczy Réka (színész, rendező), Vajdai Vilmos (színész, rendező) voltak.

A díjazott pályázatok:

Geréb Zsófia (Frank Wedekind: Lulu) - helyszín: Jurányi Inkubátorház
Fekete Ádám (Csoportkép oroszlán nélkül (természetes fényben)) - helyszín: Trafó
Nylon Group (Halotti Thor) - helyszín: Jurányi Inkubátorház
Szivák-Tóth Viktor (TIKK) - helyszín: MU Színház
Radnai Márk (SECOND LIFE) - helyszín: Átrium Film-Színház

Kulcsár Viktória, a Füge Egyesület elnöke a szemléről elmondta: "Az elnevezés is utal az esemény átfogó céljára és tematikájára: olyan fiatal színházi alkotóknak adunk lehetőséget a hazai és nemzetközi megmutatkozásra, akik vagy nemrég végeztek valamely színművészeti egyetemen, vagy gyakorlatban foglalkoznak a színházzal, csoportot, műhelyeket vezetnek, önálló rendezéssel állnak elő, de még nem töltötték be a 35. életévüket és csak néhány éve léptek a pályára. A program ötletét az adta, hogy számos fiatal színházi alkotó (író, színész, rendező) keresett meg bennünket új produkciós tervével vagy éppen azzal, hogy az egyetemen készített vizsgabemutatójukon szeretnének tovább dolgozni, külső helyszínen előadást létrehozni. Ezt a sok fiatal energiát, »tenni akarást«, vágyat akarjuk egy helyre összpontosítani és terveink szerint hagyományteremtő céllal évről évre értékként felmutatni."

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Életünk képei a Jurányi Házban

Pass Andrea legújabb drámája, a Finálé egy kilencéves kisfiú, Pál Berci rejtélyes halála és egy legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása köré szerveződik. A történetben képzelet és valóság széttört mozaikdarabokként keverednek össze és alakítanak ki egy alternatív igazságot a Jurányi Ház színpadán.
Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.
Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.