Színház

A legtitánabb titánok

2014.06.03. 10:00
Ajánlom
Újabb öt produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a FÜGE Produkció 35 év alatti alkotók részére kiírt pályázata keretében. Ennek végeredményét június 2-án hirdették ki a Jurányi Inkubátorházban, ahol első alkalommal adták át a Titán-díjat. GALÉRIA

A TITÁNium Színházi Szemlét május 24. és 30. között rendezte meg a FÜGE Produkció, amelyen tavalyi tehetségkutató pályázatuk díjazott munkáit mutatták be. Az előadások a Jurányi Inkubátorházban, az Átrium Film-Színházban, a Trafóban és a MU Színházban voltak láthatók.

A második alkalommal megszervezett szemle versenyprogramjában öt előadás szerepelt, amelyek közül négytagú zsűri választotta ki a legjobbat, ráadásul rendhagyó módon, ugyanis hosszas tanácskozás után idén két Titán-díjast hirdettek ki. A 011 Alkotócsoport Radnai Márk rendezte Droszt című darabja mellett Boross Martin Felülről az ibolyát című rendezését ismerték el.

A FÜGE Produkció 35 év alatti alkotók részére kiírt újabb, második felhívására hatvanegy pályázat érkezett. Ezek közül öt produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a jövő évadban különböző budapesti játszóhelyeken. A beérkezett pályázatokat elbíráló kuratórium tagjai Gáspár Anna (producer), Gáspár Máté (menedzser, tanár), Kovács Bálint (kritikus), Pelsőczy Réka (színész, rendező), Vajdai Vilmos (színész, rendező) voltak.

A díjazott pályázatok:

Geréb Zsófia (Frank Wedekind: Lulu) - helyszín: Jurányi Inkubátorház
Fekete Ádám (Csoportkép oroszlán nélkül (természetes fényben)) - helyszín: Trafó
Nylon Group (Halotti Thor) - helyszín: Jurányi Inkubátorház
Szivák-Tóth Viktor (TIKK) - helyszín: MU Színház
Radnai Márk (SECOND LIFE) - helyszín: Átrium Film-Színház

Kulcsár Viktória, a Füge Egyesület elnöke a szemléről elmondta: "Az elnevezés is utal az esemény átfogó céljára és tematikájára: olyan fiatal színházi alkotóknak adunk lehetőséget a hazai és nemzetközi megmutatkozásra, akik vagy nemrég végeztek valamely színművészeti egyetemen, vagy gyakorlatban foglalkoznak a színházzal, csoportot, műhelyeket vezetnek, önálló rendezéssel állnak elő, de még nem töltötték be a 35. életévüket és csak néhány éve léptek a pályára. A program ötletét az adta, hogy számos fiatal színházi alkotó (író, színész, rendező) keresett meg bennünket új produkciós tervével vagy éppen azzal, hogy az egyetemen készített vizsgabemutatójukon szeretnének tovább dolgozni, külső helyszínen előadást létrehozni. Ezt a sok fiatal energiát, »tenni akarást«, vágyat akarjuk egy helyre összpontosítani és terveink szerint hagyományteremtő céllal évről évre értékként felmutatni."

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.