Színház

"A lelke aktuális" - Ármány és szerelem

2013.01.12. 19:30
Ajánlom
Schiller drámáját január 12-én mutatták be a Gózon Gyula Kamaraszínházban. Az előadás kapcsán a fellépő színészeket és a rendezőt, Czeizel Gábort kérdeztük. INTERJÚ

Az ismert szomorújátékot teljesen újszerű megvilágításba helyezte Czeizel Gábor. "Rendeztem már Schillert és Kleistet többször is. Ez a kor nagyon szimpatikus, nagyon izgalmas számomra. Átérzem a kor romantikájának - a Sturm und Drang-nak - a frissességét, lendületét, szenvedélyességét. Nagyon közel áll hozzám" - meséli az előadás rendezője.

"A polgári család tagjait - a hétköznapi embereket - általában nem jelenítik meg színpadon. A legtöbb drámában az arisztokraták és a különböző előkelőségek a főhősök. Schiller mikor ezt a drámát írta, nagyon fiatal volt, talán huszonkét- vagy huszonhárom éves. Ő szemléltette az akkori hétköznapi életet a színpadon. Olyasmi ez, mint a Csirkefej előadás volt harminc éve Spiró Györgytől. Annyira kortársnak és annyira mainak számított - akkor. Persze, nem lehet teljesen aktuális. A lelke aktuális. Nem korhű, nem kosztümös darabot akartunk, de nem is mait. A kettő között. Egy kicsit stilizált - utalva a darab korára, de abszolút ma is viselhető jelmezekben. Mi a Forgách András féle fordításban játsszuk, ami legalább annyira jól mondható és jól játszható, mint az eredeti Schiller."

A rendezői koncepcióról szólva Czeizel Gábor megjegyezte: "A cél az, hogy azt a fajta frissességet és vadságot ami akkor volt, vegyítsük a mai korral. Nyilván ezek a szenvedélyek, ma is nagyon mélyen élnek bennünk, csak nem merjük kimutatni. Mert nem divat kimutatni! A szerelemnél nincs fontosabb dolog a világon. Azért mindenkinek meg kell vívni a maga csatáit!"

Lady Milfordot, a herceg kegyencnőjét Nagyváradi Erzsébet formálja meg, akinek a Gózon Gyula Kamaraszínházban ez már a tízedik szerepe. 1999-ben eljátszotta Schiller Lujzát az akkori Nemzeti Színházban. Arra a kérdésre, milyen érzés most a Miladyt játszani így felel: "Teljesen más. Amikor én Lujzát játszottam, életemben először - és talán utoljára - rákacsintottam Lady Milford szerepére. Ez húsz év múlva nekem jó lesz - gondoltam. A Milady egy gyönyörű női szerep és amit az érett női korra egy nő megszerezhet - érzelmi világot, rendkívül sok tapasztalatot a szerelemről - azt mind összevegyítheti és hasznosíthatja ebben a szerepben. Azt hiszem, hogy ez a világirodalom egyik legszebb női szerepe."

Lady Milford karakterét rendkívül vitatottnak találja, "hiszen mégiscsak egy kegyencnő és így nagyon nagy kihívás megmutatni, hogy Ő áldozat is egyben. Nem igazán tehet arról a sorsról, amit kapott. A hatalom játékszere, de játszik is a hatalommal.  A szerelemért folyó harc nagyon fontos eleme a szerepnek. A szerelem megszerezni akarása és annak elengedése a mi előadásunkban külön hangsúlyt kap. Ezt az érzést nehéz elengedni, jár némi fájdalommal - ezt eljátszani szép színésznői feladat."

81D055CA-1ECC-4820-B4F4-EE811D6C77AC

Ármány és szerelem - Gózon Gyula Kamaraszínház

Tóth Sándor alakítja Von Walter miniszterelnök szerepét, a negatív figurát. A pozitív és negatív szerep közötti különbségről így mesél: "Igazából nincs különbség az intrikus és a nem intrikus szerep között.  Muszáj megtalálni a maga igazságát a negatív szerepnek is, hogy miért csinálja azt, amit csinál. Ha Jágóról el tudják dönteni az előadás felénél, hogy ez egy ilyen vagy olyan negatív figura, az baj. Jágónak legalább három olyan monológja van, amikor maga mellé állítja a nézőket. Tehát igaza van a maga módján, a maga koordináta rendszerében. Egy ilyen szerepnek is az a jó megközelítése, hogy nem értékelem, hogy ez jó vagy rossz. Az a kérdés, hogy mit akar az ember, és miért akarja azt, amit akar."

A figura születéséről így vall: "Azt gondolom, hogy egy karakter építése hosszú folyamat. Az, hogy ki milyen karakter, csak az előadás végén szabad, hogy leessen a nézőnek. Tehát ha valakiről el tudom dönteni, hogy ez ilyen ember, a huszadik percben, az ötödikben vagy a harmincadikban, akkor annak már nem fog izgatni a jelleme. Az a jó, ha minél bonyolultabb, minél gazdagabb jellem. Tehát, ha valaki bejön, aki nagyon gonosz, és végig az marad, akkor mi történik? Semmi. Muszáj valamilyen jellemfejlődésnek történnie."

Az előadásban a fiatal szerelmeseket Gera Marina és Hajdú László, Luise szüleit Fehér Ildikó és Mucsi Sándor, Wurm titkárt Dézsy Szabó Gábor, a Lady szolgálólányát Haik Viktória, Von Kalb udvari főkamarást pedig Pintér Gábor alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)
Színház hír

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Színház ajánló

Élőben közvetíti a Miskolci Nemzeti Színház a Vadkacsát

A Miskolci Nemzeti Színház februárban indította el saját fejlesztésű stream-oldalát, ahol eddig minden héten két alkalommal várták a nézőket a képernyők elé. A színház korábbi előadásainak felvételei után, március 4-én élő közvetítésre készül, méghozzá a 2019-2020-as évad egyik legjobban várt előadását, a Vadkacsát sugározzák majd élőben.