Színház

"A lelke aktuális" - Ármány és szerelem

2013.01.12. 19:30
Ajánlom
Schiller drámáját január 12-én mutatták be a Gózon Gyula Kamaraszínházban. Az előadás kapcsán a fellépő színészeket és a rendezőt, Czeizel Gábort kérdeztük. INTERJÚ

Az ismert szomorújátékot teljesen újszerű megvilágításba helyezte Czeizel Gábor. "Rendeztem már Schillert és Kleistet többször is. Ez a kor nagyon szimpatikus, nagyon izgalmas számomra. Átérzem a kor romantikájának - a Sturm und Drang-nak - a frissességét, lendületét, szenvedélyességét. Nagyon közel áll hozzám" - meséli az előadás rendezője.

"A polgári család tagjait - a hétköznapi embereket - általában nem jelenítik meg színpadon. A legtöbb drámában az arisztokraták és a különböző előkelőségek a főhősök. Schiller mikor ezt a drámát írta, nagyon fiatal volt, talán huszonkét- vagy huszonhárom éves. Ő szemléltette az akkori hétköznapi életet a színpadon. Olyasmi ez, mint a Csirkefej előadás volt harminc éve Spiró Györgytől. Annyira kortársnak és annyira mainak számított - akkor. Persze, nem lehet teljesen aktuális. A lelke aktuális. Nem korhű, nem kosztümös darabot akartunk, de nem is mait. A kettő között. Egy kicsit stilizált - utalva a darab korára, de abszolút ma is viselhető jelmezekben. Mi a Forgách András féle fordításban játsszuk, ami legalább annyira jól mondható és jól játszható, mint az eredeti Schiller."

A rendezői koncepcióról szólva Czeizel Gábor megjegyezte: "A cél az, hogy azt a fajta frissességet és vadságot ami akkor volt, vegyítsük a mai korral. Nyilván ezek a szenvedélyek, ma is nagyon mélyen élnek bennünk, csak nem merjük kimutatni. Mert nem divat kimutatni! A szerelemnél nincs fontosabb dolog a világon. Azért mindenkinek meg kell vívni a maga csatáit!"

Lady Milfordot, a herceg kegyencnőjét Nagyváradi Erzsébet formálja meg, akinek a Gózon Gyula Kamaraszínházban ez már a tízedik szerepe. 1999-ben eljátszotta Schiller Lujzát az akkori Nemzeti Színházban. Arra a kérdésre, milyen érzés most a Miladyt játszani így felel: "Teljesen más. Amikor én Lujzát játszottam, életemben először - és talán utoljára - rákacsintottam Lady Milford szerepére. Ez húsz év múlva nekem jó lesz - gondoltam. A Milady egy gyönyörű női szerep és amit az érett női korra egy nő megszerezhet - érzelmi világot, rendkívül sok tapasztalatot a szerelemről - azt mind összevegyítheti és hasznosíthatja ebben a szerepben. Azt hiszem, hogy ez a világirodalom egyik legszebb női szerepe."

Lady Milford karakterét rendkívül vitatottnak találja, "hiszen mégiscsak egy kegyencnő és így nagyon nagy kihívás megmutatni, hogy Ő áldozat is egyben. Nem igazán tehet arról a sorsról, amit kapott. A hatalom játékszere, de játszik is a hatalommal.  A szerelemért folyó harc nagyon fontos eleme a szerepnek. A szerelem megszerezni akarása és annak elengedése a mi előadásunkban külön hangsúlyt kap. Ezt az érzést nehéz elengedni, jár némi fájdalommal - ezt eljátszani szép színésznői feladat."

81D055CA-1ECC-4820-B4F4-EE811D6C77AC

Ármány és szerelem - Gózon Gyula Kamaraszínház

Tóth Sándor alakítja Von Walter miniszterelnök szerepét, a negatív figurát. A pozitív és negatív szerep közötti különbségről így mesél: "Igazából nincs különbség az intrikus és a nem intrikus szerep között.  Muszáj megtalálni a maga igazságát a negatív szerepnek is, hogy miért csinálja azt, amit csinál. Ha Jágóról el tudják dönteni az előadás felénél, hogy ez egy ilyen vagy olyan negatív figura, az baj. Jágónak legalább három olyan monológja van, amikor maga mellé állítja a nézőket. Tehát igaza van a maga módján, a maga koordináta rendszerében. Egy ilyen szerepnek is az a jó megközelítése, hogy nem értékelem, hogy ez jó vagy rossz. Az a kérdés, hogy mit akar az ember, és miért akarja azt, amit akar."

A figura születéséről így vall: "Azt gondolom, hogy egy karakter építése hosszú folyamat. Az, hogy ki milyen karakter, csak az előadás végén szabad, hogy leessen a nézőnek. Tehát ha valakiről el tudom dönteni, hogy ez ilyen ember, a huszadik percben, az ötödikben vagy a harmincadikban, akkor annak már nem fog izgatni a jelleme. Az a jó, ha minél bonyolultabb, minél gazdagabb jellem. Tehát, ha valaki bejön, aki nagyon gonosz, és végig az marad, akkor mi történik? Semmi. Muszáj valamilyen jellemfejlődésnek történnie."

Az előadásban a fiatal szerelmeseket Gera Marina és Hajdú László, Luise szüleit Fehér Ildikó és Mucsi Sándor, Wurm titkárt Dézsy Szabó Gábor, a Lady szolgálólányát Haik Viktória, Von Kalb udvari főkamarást pedig Pintér Gábor alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.