Színház

"A lelke aktuális" - Ármány és szerelem

2013.01.12. 19:30
Ajánlom
Schiller drámáját január 12-én mutatták be a Gózon Gyula Kamaraszínházban. Az előadás kapcsán a fellépő színészeket és a rendezőt, Czeizel Gábort kérdeztük. INTERJÚ

Az ismert szomorújátékot teljesen újszerű megvilágításba helyezte Czeizel Gábor. "Rendeztem már Schillert és Kleistet többször is. Ez a kor nagyon szimpatikus, nagyon izgalmas számomra. Átérzem a kor romantikájának - a Sturm und Drang-nak - a frissességét, lendületét, szenvedélyességét. Nagyon közel áll hozzám" - meséli az előadás rendezője.

"A polgári család tagjait - a hétköznapi embereket - általában nem jelenítik meg színpadon. A legtöbb drámában az arisztokraták és a különböző előkelőségek a főhősök. Schiller mikor ezt a drámát írta, nagyon fiatal volt, talán huszonkét- vagy huszonhárom éves. Ő szemléltette az akkori hétköznapi életet a színpadon. Olyasmi ez, mint a Csirkefej előadás volt harminc éve Spiró Györgytől. Annyira kortársnak és annyira mainak számított - akkor. Persze, nem lehet teljesen aktuális. A lelke aktuális. Nem korhű, nem kosztümös darabot akartunk, de nem is mait. A kettő között. Egy kicsit stilizált - utalva a darab korára, de abszolút ma is viselhető jelmezekben. Mi a Forgách András féle fordításban játsszuk, ami legalább annyira jól mondható és jól játszható, mint az eredeti Schiller."

A rendezői koncepcióról szólva Czeizel Gábor megjegyezte: "A cél az, hogy azt a fajta frissességet és vadságot ami akkor volt, vegyítsük a mai korral. Nyilván ezek a szenvedélyek, ma is nagyon mélyen élnek bennünk, csak nem merjük kimutatni. Mert nem divat kimutatni! A szerelemnél nincs fontosabb dolog a világon. Azért mindenkinek meg kell vívni a maga csatáit!"

Lady Milfordot, a herceg kegyencnőjét Nagyváradi Erzsébet formálja meg, akinek a Gózon Gyula Kamaraszínházban ez már a tízedik szerepe. 1999-ben eljátszotta Schiller Lujzát az akkori Nemzeti Színházban. Arra a kérdésre, milyen érzés most a Miladyt játszani így felel: "Teljesen más. Amikor én Lujzát játszottam, életemben először - és talán utoljára - rákacsintottam Lady Milford szerepére. Ez húsz év múlva nekem jó lesz - gondoltam. A Milady egy gyönyörű női szerep és amit az érett női korra egy nő megszerezhet - érzelmi világot, rendkívül sok tapasztalatot a szerelemről - azt mind összevegyítheti és hasznosíthatja ebben a szerepben. Azt hiszem, hogy ez a világirodalom egyik legszebb női szerepe."

Lady Milford karakterét rendkívül vitatottnak találja, "hiszen mégiscsak egy kegyencnő és így nagyon nagy kihívás megmutatni, hogy Ő áldozat is egyben. Nem igazán tehet arról a sorsról, amit kapott. A hatalom játékszere, de játszik is a hatalommal.  A szerelemért folyó harc nagyon fontos eleme a szerepnek. A szerelem megszerezni akarása és annak elengedése a mi előadásunkban külön hangsúlyt kap. Ezt az érzést nehéz elengedni, jár némi fájdalommal - ezt eljátszani szép színésznői feladat."

81D055CA-1ECC-4820-B4F4-EE811D6C77AC

Ármány és szerelem - Gózon Gyula Kamaraszínház

Tóth Sándor alakítja Von Walter miniszterelnök szerepét, a negatív figurát. A pozitív és negatív szerep közötti különbségről így mesél: "Igazából nincs különbség az intrikus és a nem intrikus szerep között.  Muszáj megtalálni a maga igazságát a negatív szerepnek is, hogy miért csinálja azt, amit csinál. Ha Jágóról el tudják dönteni az előadás felénél, hogy ez egy ilyen vagy olyan negatív figura, az baj. Jágónak legalább három olyan monológja van, amikor maga mellé állítja a nézőket. Tehát igaza van a maga módján, a maga koordináta rendszerében. Egy ilyen szerepnek is az a jó megközelítése, hogy nem értékelem, hogy ez jó vagy rossz. Az a kérdés, hogy mit akar az ember, és miért akarja azt, amit akar."

A figura születéséről így vall: "Azt gondolom, hogy egy karakter építése hosszú folyamat. Az, hogy ki milyen karakter, csak az előadás végén szabad, hogy leessen a nézőnek. Tehát ha valakiről el tudom dönteni, hogy ez ilyen ember, a huszadik percben, az ötödikben vagy a harmincadikban, akkor annak már nem fog izgatni a jelleme. Az a jó, ha minél bonyolultabb, minél gazdagabb jellem. Tehát, ha valaki bejön, aki nagyon gonosz, és végig az marad, akkor mi történik? Semmi. Muszáj valamilyen jellemfejlődésnek történnie."

Az előadásban a fiatal szerelmeseket Gera Marina és Hajdú László, Luise szüleit Fehér Ildikó és Mucsi Sándor, Wurm titkárt Dézsy Szabó Gábor, a Lady szolgálólányát Haik Viktória, Von Kalb udvari főkamarást pedig Pintér Gábor alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elvehetik az Operaháztól a beruházásait

A Liget-programot kezelő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez kerülhet az Operaház felújítása és a műhelyház felépítése. A kérdésről jövő szerdán szavaz a Parlament. FONTOS: Cikkünket az Operaház válaszával frissítettük.
Plusz

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a Müpában megtartott pénteki gálaesten. A Kult50 több szereplőjét is elismerték.
Klasszikus

Dinyés Soma lesz az MR Gyermekkórusának új karnagya

Dinyés az augusztusban kinevezett Walter Juditot váltja a nagymúltú gyermekkórus élén.
Zenés színház

70 éves Molnár András, a legendás magyar Wagner-tenor

December 8-án ünnepli 70. születésnapját Molnár András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, tenorista, érdemes művész.
Jazz/World

"Néha remek dolog levetni a hírnevet" – Interjú Gregory Porterrel

A Grammy-díjas jazzénekest még november 19-ei, budapesti koncertje előtt értük el telefonon. Családjáról, a folytonos úton lét nehézségeiről, alkotói metódusáról és édesapjával való bonyolult viszonyáról is őszintén mesélt. Na meg jellegzetes jazzkalapjáról.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ónodi Eszter és Rudolf Péter a közönség kedvencei

Az interneten, valamint a Bethlen Téri Színházban leadott közönségszavazatok eredménye alapján átadták az idei Arany Medál-díjakat.
Színház interjú

„A dráma a lételemem” – Interjú Dobó Katával

Olasz neorealista film színpadon, amerikai színdarab filmen. Dobó Kata főszerepet játszik Ettore Scola filmklasszikusának, az Egy különleges napnak színpadi változatában a Hatszín Teátrumban, nyáron pedig megrendezte első filmjét, a Kölcsönlakást, amelyre már nem kell sokat várni.
Színház magazin

Grafika, azaz az első találkozás

Egy színház darabválasztása komplex feladat. A mű üzenetén túl fontos az is: vajon eladható-e?
Színház tao

Csökkennek a színészi gázsik a Szkénében a tao miatt

Továbbá a jegyárak is emelkednek. A most meghozott intézkedésekre a tao-támogatás megszűnése nyomán kieső források pótlása miatt volt szükség.
Színház bemutató

A párizsi manzárdlakás amazonjai visszatérnek - új vígjáték a Rózsavölgyiben

A modern nők, modern problémáit feldolgozó Amazonok folytatását, az Amazonok – Három év múlva című vígjátékot mutatja be a Rózsavölgyi Szalon december 13-án. Az új történetben visszatérnek a párizsi „amazonok”, Auksz Éva, Györgyi Anna és Náray Erika.