Színház

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház

Kisvárdai Várszínház
2022.06.01. 15:05
Ajánlom
Június 24. és július 2. közt tartják a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, melynek díszvendége, a Zentai Magyar Kamaraszínház három darabbal érkezik. A középiskolásokat szólító workshopot Balázs Zoltán színész-rendező vezeti, ismét fellépnek a határon túli színészhallgatók és a beregszászi társulat is.

Az idei év díszvendége a törekvő, fiatal és tehetséges Zentai Magyar Kamaraszínház. Tamási Áron halálának 55. évfordulója kapcsán szövetkeztek a Soproni Petőfi Színházzal és együtt vitték színre az Ördögölő Józsiás című tündérjátékot, Szarka Gyula kitűnő zenéjével, Pataki András rendezésében. A produkció a felnőttek, a gyermekek és a szakmai közönség számára is egyaránt emlékezetes élményt kínál.

A járvány miatt nem érkezett meg tavaly Zentáról, de idén itt lesz A fogadósnő, Mészáros Tibor vígabszurd felhangú Goldoni-rendezése. Mirandolinát Székely Bea játssza, aki nemrégiben bemutatkozott egy monodrámával is. Immár a versenyen kívül a színésznőtől Alessandro Baricco: Novecento című darabját is láthatjuk tolmácsolásában, Táborosi Margaréta rendezésében.

KisvardaSzallakakukk-145904.jpg

Száll a kakukk fészkére (Fotó/Forrás: Kisvárdai Várszínház)

A versenyelőadások között szerepel Keresztes Attila átköltésében A doktor úr, Molnár Ferenc zenével dúsított darabja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatától. Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója Az élő holttest (Lev Tolsztoj elbeszélése nyomán) Tapasztó Ernő rendezésében eredetileg egy hullaházszerű pincevendéglő lakodalmi asztala körül játszódik. A 2020-as év legjobb előadásának rendezője is új munkával érkezik. Botos Bálint ezúttal Nyikolaj Erdman művét, Az öngyilkost állította színpadra.  A rendező a nagyváradi Szigligeti Színház Lila ákác című előadásával korábban elnyerte a legjobb előadásnak járó díjat. A beregszásziak Forráspont (Yasmina Reza: Az öldöklés istene) című előadását ukrán művész, Oleh Melnicsuk színrevitelében láthatjuk.

A vígabszurd mintadarabja lesz a gyergyószentmiklósi Káosz című előadás, Myka Myllaho tollából. Deli Szófia instrukciói szerint, sok közös ötlettel, hárman játsszák el egymás élettörténeteit.

Az Urbán András művészeteszményét követő Kosztolányi Dezső Színház ismét markáns ízlésű rendezőt hívott Kokan Mladenović személyében, akinek munkáját (Gusztáv a hibás mindenért) már láthattuk Kisvárdán.

Az ember árulény, az önmagát kínáló portéka, mondja Maja Pelević szavaival Az utolsó kislányok előadása. A tetteik mentségét vagy éppenséggel a vétkük szépségét kereső, magyarázó, hirdető hősök arcképcsarnoka ez a témablokk.

Ide tartozik Sebestyén Abától a Három nővér (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat), Vladimir Anton rendezése, a Száll a kakukk fészkére (Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely), Theodor Christian Popescu színrevitelében a Szerelem és más bűntények (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy). Hol a polgármester, amikor prostituáltnak adják el a gyerekeket, teszi fel a kérdést Schwechtje Mihály Az örökség című drámája kapcsán Rédli Károly rendezése, a Komáromi Jókai Színházban. Klaus Manntól a Mephisto jól ismert történet, Boris Liješević rendezésében korrektül idézi fel az Újvidéki Színház.

Albu István rendezése a témakör legbelső lényegéig hatoló, a bűnkörök egymásra és egymásból rajzolódását precízen megmutató előadása Büchnertől a Woyzeck (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat).

Zsuri34kisvarda-145904.jpg

Magyar Színház 34. Kisvárdai Fesztiváljának zsűrije (Fotó/Forrás: Kisvárdai Várszínház)

A díjosztó grémium összetételére a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor tett javaslatot. Amint mondja, ő maga stílusirányoknak nem elkötelezettje, s arra törekszik minden évben, hogy ízlésösszetételében a zsűri is kiegyenlített legyen. Lehetnek zsűritagok a színpad világában tevékenykedők, de színházrajongó kívülállók is. A 2022-es év zsűritagjai Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, a debreceni Csokonai Színház tagja, Herczeg T. Tamás színész, rendező, Török Viola rendező, a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeti vezetője és Zalán Tibor költő, író, drámaíró.

Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza

Teljes műsor, egyéb információk itt»»

Kövessék a fesztivál Facebook-oldalát is, ahol részletesen olvashatnak a programokról, a szervezés menetéről és bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé is. 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az öngyilkos(fotó/forrás: Kisvárádai Várszínház)

Kisvárdai Várszínház

A Kisvárdai Várszínház, hazánk északkeleti „színházi végvára” több mint negyven éves múltra tekint vissza.

Szabadtéri színházi programjaikat júniustól augusztus végéig tartják, több helyszínen. Ilyenkor izgalmas produkciók egész sora várja a közönséget a legkülönfélébb műfaji kínálattal, hazai és határon túli határon túli színházakkal, visszatérő kedvenc társulatokkal, népszerű színművészekkel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.