Színház

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház

Kisvárdai Várszínház
2022.06.01. 15:05
Ajánlom
Június 24. és július 2. közt tartják a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, melynek díszvendége, a Zentai Magyar Kamaraszínház három darabbal érkezik. A középiskolásokat szólító workshopot Balázs Zoltán színész-rendező vezeti, ismét fellépnek a határon túli színészhallgatók és a beregszászi társulat is.

Az idei év díszvendége a törekvő, fiatal és tehetséges Zentai Magyar Kamaraszínház. Tamási Áron halálának 55. évfordulója kapcsán szövetkeztek a Soproni Petőfi Színházzal és együtt vitték színre az Ördögölő Józsiás című tündérjátékot, Szarka Gyula kitűnő zenéjével, Pataki András rendezésében. A produkció a felnőttek, a gyermekek és a szakmai közönség számára is egyaránt emlékezetes élményt kínál.

A járvány miatt nem érkezett meg tavaly Zentáról, de idén itt lesz A fogadósnő, Mészáros Tibor vígabszurd felhangú Goldoni-rendezése. Mirandolinát Székely Bea játssza, aki nemrégiben bemutatkozott egy monodrámával is. Immár a versenyen kívül a színésznőtől Alessandro Baricco: Novecento című darabját is láthatjuk tolmácsolásában, Táborosi Margaréta rendezésében.

KisvardaSzallakakukk-145904.jpg

Száll a kakukk fészkére (Fotó/Forrás: Kisvárdai Várszínház)

A versenyelőadások között szerepel Keresztes Attila átköltésében A doktor úr, Molnár Ferenc zenével dúsított darabja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatától. Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója Az élő holttest (Lev Tolsztoj elbeszélése nyomán) Tapasztó Ernő rendezésében eredetileg egy hullaházszerű pincevendéglő lakodalmi asztala körül játszódik. A 2020-as év legjobb előadásának rendezője is új munkával érkezik. Botos Bálint ezúttal Nyikolaj Erdman művét, Az öngyilkost állította színpadra.  A rendező a nagyváradi Szigligeti Színház Lila ákác című előadásával korábban elnyerte a legjobb előadásnak járó díjat. A beregszásziak Forráspont (Yasmina Reza: Az öldöklés istene) című előadását ukrán művész, Oleh Melnicsuk színrevitelében láthatjuk.

A vígabszurd mintadarabja lesz a gyergyószentmiklósi Káosz című előadás, Myka Myllaho tollából. Deli Szófia instrukciói szerint, sok közös ötlettel, hárman játsszák el egymás élettörténeteit.

Az Urbán András művészeteszményét követő Kosztolányi Dezső Színház ismét markáns ízlésű rendezőt hívott Kokan Mladenović személyében, akinek munkáját (Gusztáv a hibás mindenért) már láthattuk Kisvárdán.

Az ember árulény, az önmagát kínáló portéka, mondja Maja Pelević szavaival Az utolsó kislányok előadása. A tetteik mentségét vagy éppenséggel a vétkük szépségét kereső, magyarázó, hirdető hősök arcképcsarnoka ez a témablokk.

Ide tartozik Sebestyén Abától a Három nővér (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat), Vladimir Anton rendezése, a Száll a kakukk fészkére (Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely), Theodor Christian Popescu színrevitelében a Szerelem és más bűntények (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy). Hol a polgármester, amikor prostituáltnak adják el a gyerekeket, teszi fel a kérdést Schwechtje Mihály Az örökség című drámája kapcsán Rédli Károly rendezése, a Komáromi Jókai Színházban. Klaus Manntól a Mephisto jól ismert történet, Boris Liješević rendezésében korrektül idézi fel az Újvidéki Színház.

Albu István rendezése a témakör legbelső lényegéig hatoló, a bűnkörök egymásra és egymásból rajzolódását precízen megmutató előadása Büchnertől a Woyzeck (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat).

Zsuri34kisvarda-145904.jpg

Magyar Színház 34. Kisvárdai Fesztiváljának zsűrije (Fotó/Forrás: Kisvárdai Várszínház)

A díjosztó grémium összetételére a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor tett javaslatot. Amint mondja, ő maga stílusirányoknak nem elkötelezettje, s arra törekszik minden évben, hogy ízlésösszetételében a zsűri is kiegyenlített legyen. Lehetnek zsűritagok a színpad világában tevékenykedők, de színházrajongó kívülállók is. A 2022-es év zsűritagjai Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, a debreceni Csokonai Színház tagja, Herczeg T. Tamás színész, rendező, Török Viola rendező, a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeti vezetője és Zalán Tibor költő, író, drámaíró.

Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza

Teljes műsor, egyéb információk itt»»

Kövessék a fesztivál Facebook-oldalát is, ahol részletesen olvashatnak a programokról, a szervezés menetéről és bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé is. 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az öngyilkos(fotó/forrás: Kisvárádai Várszínház)

Kisvárdai Várszínház

A Kisvárdai Várszínház, hazánk északkeleti „színházi végvára” több mint negyven éves múltra tekint vissza.

Szabadtéri színházi programjaikat júniustól augusztus végéig tartják, több helyszínen. Ilyenkor izgalmas produkciók egész sora várja a közönséget a legkülönfélébb műfaji kínálattal, hazai és határon túli határon túli színházakkal, visszatérő kedvenc társulatokkal, népszerű színművészekkel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.