Színház

A magyar színházi élet nehézségeire reflektál a KV Társulat új előadása

2024.05.03. 11:00
Ajánlom
Thomas Bernhard osztrák író A színházcsináló című darabját Urbanovits Krisztina állította színpadra. A rendező arra keresi a választ, mi sarkall arra bizonyos embereket, hogy lehetetlen körülmények között is színházat csináljanak.

Thomas Bernard remekművét, a Magyarországon is jól ismert és nagy sikerrel játszott A színházcsinálót mutatja be a KV Társulat május 23-án. Az előadást Urbanovits Krisztina állítja színpadra, akinek ez lesz az első rendezése. Nem kevésbé fontos témát vesz célkeresztbe, mint a színházcsinálást, az olykor teljesen kilátástalannak tűnő, néha sziszifuszi művészi alkotást és megmérettetést.

A társulat közleménye idézi a dramaturg-rendezőt is, aki az előadás kapcsán úgy fogalmazott: „Bernhard művén keresztül arról szeretnék beszélni, ami ma történik Magyarországon a színházban.

Arról, hogy milyen periférián lenni és lehetetlen körülmények között dolgozni. Arról, hogy mennyire értelmetlen és hálátlan mindez.

És arról, hogy miért van az, hogy mégis muszáj csinálni. Ezt szeretném megérteni, hogy mi sarkall bizonyos embereket arra, hogy minden épeszű indok nélkül, vállalhatatlan helyzetekben és körülmények között mégis színházat csináljanak. És milyen lenne a színház ezek nélkül az emberek nélkül?”

A_szinhazcsinalo_cover-105708.jpg

A színházcsináló (Fotó/Forrás: Köő Adrienn / KV Társulat)

A MASZK Szeged támogatásával megvalósuló előadás egy isten háta mögötti osztrák falu „dísztermében” játszódik. Itt készül előadni A Történelem Kereke című örökérvényű, nagy művét vándor-színtársulatával Bruscon, a színházcsináló. Az előadás egy elviselhetetlen és megszállott embert mutat meg, akivel szinte lehetetlen együtt élni és dolgozni, és akit mégis mindenhova követ a társulata (a családja). Egy erőszakos zsarnok, aki mégis rendelkezik annyi meggyőző erővel, hogy újra és újra megnyerje a támogatásukat.

Ez az erő, ami ennek a természete, ami igazán érdekes, ezért a színházcsináló lehet férfi is, de akár nő is. Jelen esetben nő. Urbanovits Krisztina

– írja a társulat közleményében.

A színházcsináló

Premier: május 23., 18:45
Helyszín: Apertúra Színház 
Rendező-dramaturg: Urbanovits Krisztina
Szereplők: Dióssi Gábor, Lestyán Attila, Martinkovics Máté, Urbanovits Krisztina
Mozgás-koreográfia: Cuhorka Emese

További részletek a társulat Facebook-oldalán.

Fejléckép: Urbanovits Krisztina (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Fidelio)

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

Kapcsolódó

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.