Színház

A Magyar Színházi Társaság elnökségének állásfoglalása

2010.11.24. 10:10
Ajánlom
Állásfoglalás az előadó-művészeti törvény módosításával kapcsolatban.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége értetlenül veszi tudomásul, hogy az előadó-művészeti törvény 21.§ két bekezdését - annak ellenére, hogy augusztus óta rendszeresen keressük erre az alkalmat - szakmai egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül készül a törvényhozás módosítani.

A két vonatkozó bekezdésben szereplő százalékok (3 és 10) a színházak támogatási rendszerében és a magyar színházi struktúrában egy belső arányt hivatottak kifejezni: a kiemelt támogatások esetében egy szakmai kontroll alatt tartott minőségvédelmet, a VI. kategóriába sorolt színházak esetében pedig a kortárs magyar művészet megkerülhetetlen független társulatainak és alkotóinak struktúrán belüli helyét, működési és munkafeltételeit biztosítja a törvény.

A módosító javaslatokkal nem tudunk egyetérteni, azokat veszélyesnek tartjuk. Az, hogy a VI. kategóriát érintő bekezdésben a javaslat feltételes módot használ (támogatásban részesülhetnek), a szakmai kontroll hiányában, rosszul értelmezve teljesen ellehetetlenítheti a kortárs színház külföldön is elismert művészeit. E társulatoknak és alkotóknak továbbra is folyamatos támogatásban kell részesülniük, melyet sem a módosított törvény, sem pedig a költségvetésben erre a célra előirányzott összeg nem tesz lehetővé.

Ezek az intézkedések egy több évtizedes szerves fejlődést, a magyar játékszíni kultúra sosem látott virágzását sorvasztják el, visszafordíthatatlan veszteséget okozva a nemzet kulturális életében.

Kiadó: Magyar Színházi Társaság

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.
Színház ajánló

Dél-Korea ígértes színházcsinálói Budapesten

Korea és Magyarország harmincéves diplomáciai kapcsolata alkalmából társadalmi jelenségekkel és múltfeldolgozással foglalkozó darabokat láthat a magyar közönség, feltörekvő koreai alkotók tolmácsolásában. Az egyik program a Yangson Project Valami emberi című előadása.
Színház ajánló

Ismét MagdaFeszt lesz Debrecenben

Női sorsokat, női alkotókat mutat be a Szabó Magda írónő előtt tisztelgő harmadik MagdaFeszt, amelyet október 1. és 5. között rendeznek meg Debrecenben.
Színház interjú

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.
Színház hír

Műanyagszegény előadással is készül az idén 70 éves Bábszínház

Fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Budapest Bábszínház, ahol a környezettudatosságra is igyekeznek jobban ráirányítani a figyelmet.