Színház

A Magyar Színházi Társaság levele Réthelyi Miklóshoz

2011.05.26. 13:15
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság (MSzT) levelet intézett Réthelyi Miklóshoz Alföldi Róbert ügyében.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Magyar Színházi Társaság elnöksége ismételten megdöbbenéssel figyeli azt a támadássorozatot, amely újólag Alföldi Róbertre, a Nemzeti Színház igazgatójára zúdult az elmúlt napokban. Egy európai kultúrállamban elképzelhetetlen, hogy a parlamentben tájékozatlan képviselők alpári stílusban - kínosan ügyelve arra, hogy a „vitatott" mű ismerete ne homályosítsa el tisztánlátásukat - kérdőjelezzék meg akármely művészeti műhely tevékenységét, ráadásul rasszista, homofób felhangokkal. Véleményünk szerint sem a témának, sem az efféle uszító beszédnek nincs helye a Parlamentben, felelős politikusok nem vezethetik félre az ország közvéleményét.  

Ebben az elkeserítő közéleti mocskolódásban, melyről Alföldi Róbert tegnapi sajtótájékoztatóján dermesztő tanúbizonyságot tettek a felolvasott dokumentumok, üdítő volt hallani Blaskó Péter levelét, melyben megkérdőjelezhetetlen művészi értékek mellett állt ki, s kérte Önt, ne üljön fel a provokációknak, hagyja meg igazgatói posztján Az ember tragédiája rendezőjét. A Kossuth-díjas művész levele egyértelmű bizonyság arra, hogy Alföldi igazgatói és rendezői munkája mögött egy egész társulat áll. 

Az Alföldi Róbert által vezetett Nemzeti Színház társulata, rendezői és előadásai kiemelkedő szakmai színvonalat képviselnek a magyar színházi életben. Eredményeik, és jegyvásárló közönségük egyaránt ezt bizonyítja.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége arra kéri Önt, ne hagyja, hogy a demokráciát felszámolni készülő erők igaztalan állításokra épülő érvei Önre kényszerítsék akaratukat. Arra kérjük, védje meg az értékteremtő, független, szabad alkotómunkát Magyarországon.

Az Ön józan, az ország jövőjéért felelős döntésében bízva, tisztelettel üdvözli:

Csizmadia Tibor

a Magyar Színházi Társaság elnöke

és az elnökség tagjai

Cseke Péter, Erkel László (Kentaur), Erős Balázs,  Hegedűs D. Géza, Lengyel Pál, Márta István, Novák Eszter, Novák János, Solténszky Tibor, Takács Katalin

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.