Színház

A Magyar Teátrumi Társaság állást foglalt

2011.05.09. 19:20
Ajánlom
A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) "kivonul" Székesfehérvárról, mert méltatlannak tartja az igazgató elbocsátásának módját.

Megdöbbenéssel értesült a társaság arról, hogy április 20-án Vasvári Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, a társaság alelnöke vezetői megbízatását - annak lejárta előtt több mint két évvel  - visszavonták úgy, hogy a döntésnek sem akkor, sem azóta a fenntartó értelmes és elfogadható magyarázatát nem adtak.

Az MTT elfogadhatatlannak tartja, hogy bármely fenntartó a művészeti tevékenység tartalma felett engedélyezési, jóváhagyási kontrollt gyakoroljon, megszabja a művészek és más művészeti közreműködők foglalkoztatásának módját, ütemezését, tartalmát. A Magyar Teátrumi Társaság azt javasolja, hogy az előadóművészeti törvény tervezett módosításában tiltsák meg a határozott időre szóló vezetői jogviszony rendes felmondással történő megszüntetését.

Az MTT abszurd és jogsértő gyakorlatnak tartja, hogy - a város kulturális alpolgármesterének előterjesztésére - a művészeti tevékenységet közvetlenül befolyásoló kötelezettségek nem vagy nem a fenntartói elvárásoknak megfelelő teljesítése esetére a fenntartói támogatási előirányzatok zárolását helyezzék kilátásba.

A társaság L. Simon Lászlóhoz, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökéhez fordult annak érdekében, hogy az előadóművészeti törvény tartalmazzon tételes, a művészeti tevékenységbe való fenntartói beavatkozást tiltó garanciális rendelkezéseket, mely módosítást az egyeztetés során nemcsak a színházszakmai, hanem a fenntartói érdekképviseleti szervezetek is egyhangúan tudomásul vették és támogatták.

A szervezet közleményében arról is beszámolt, székhelye a legközelebbi közgyűlésük napjától nem Székesfehérvár lesz. Új székhelyük kiválasztásakor nemcsak a színházi hagyományokat vizsgálják, hanem a város vezetésének az előadó-művészet iránti elkötelezettségét is. A társaság emellett 2014. október 31-ig Székesfehérváron egyesületi rendezvényt nem tart, ott rendezett eseményen nem képviselteti magát, sőt a hagyományosan Székesfehérváron tartott Mozaik Színészünnepet, továbbá a Kaszás Attila-díj jótékonysági gáláját a következő évtől kezdődően más, "méltó helyszínen" tartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház fesztivál

Fesztivállal ünnepli 25. születésnapját a TÁP Színház

A szókimondó stílusáról és formabontó megoldásairól elhíresült független csapat régi és új előadásait két hónapon keresztül láthatják az érdeklődők a TÁP25 Fesztivál részeként.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.