Színház

A Magyar Teátrumi Társaság Tusványoson

2011.07.25. 17:48
Ajánlom
A Tusványos 22 nyári egyetemen első alkalommal színesítette a kínálatot színházi program.

A Magyar Teátrumi Társaság július 19-24. között hármas gömbsátorban várta az érdeklődőket Tusnádfürdőn. A Magyar Teátrum színházi magazin sátrában a főszerkesztő Fekete Péter (a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója) ötletgazda mottója fogadja a betérőket: "Színház - kapaszkodó az élethez. Kapaszkodj belénk!"

A program minden nap babajátszóházzal és a Napsugár Bábszínház bábelőadásaival indult. A felnőttprogramok között helyet kapott Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatójának egyszemélyes Petőfi-adaptációja, A helység kalapácsa, Kubik Anna verses műsora, Terescsik Eszter és Szűcs László, a Veszprémi Petőfi Színház színművészeinek előadása, valamint a Magna Cum Laude és a Maszkura és a Tücsökraj zenekarok koncertje.

Az öt nap alatt több szakmai beszélgetés helyszíne is volt az MTT sátra. A Színház és oktatás című beszélgetés keretében Fekete Péter moderálásával Seregi Zoltán, a Jókai Színház rendezője, a Színitanház vezetője, Ferencz Attila, a kézdivásárhelyi Városi Színház gazdasági igazgatója és Besenczi Árpád elemezte a színház és az oktatás viszonyát. Mindannyian egyetértettek abban, hogy mind az alap-, mind a közép-, mind a felsőoktatásban részt vevő diákok szegényes színházi ismerettel rendelkeznek. Fölvetették, hogy az általános iskolásoknak a "alsó tagozat elvégzése alatt legalább egy alkalommal, kötelező jelleggel" meg kellene látogatniuk egy színházi előadást, és beszéltek arról is, hogy - Vidnyánszky Attila ötlete nyomán - kreditpont járjon a felsőoktatásban a színházlátogatásért.

A színház és a kritika viszonyáról is folyt eszmecsere, Pálffy István, az Országgyűlés Kulturális és Sajtó bizottságának alelnöke, Ókovács Szilveszter, Duna TV vezérigazgatója, Hídvégi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, és Seregi Zoltán részvételével. A vitavezető, Fekete Péter "a színházi produkció létrehozásának összművészeti voltát feszegette", Seregi Zoltán pedig kiemelte, hogy "egy-egy vidéki színházban működő társulat köré kialakuló művészeti alkotó csoport nagymértékben meghatározza az adott város, megye kulturális művészeti arculatát". A beszélgetés során bírálták a mai magyar színikritikát, nézetük szerint "felerősödött a maguk tévedhetetlenségét hangsúlyozó, a produkcióval, azok alkotóival azonosulni nem tudó, vagy nem is akaró, öncélú, gyakran politikai vagy esztétikai prekoncepcióval átitatott kritikák térhódítása." Konszenzusra jutottak abban, hogy új kritikusi nemzedékre van szükség, mely a színházi szakma iránt elkötelezett, ismeri egy produkció létrehozásának folyamatát, tiszteli az alkotók munkáját és személyét, jobbító szándékkal fogalmaz, részt vesz az alkotási folyamatban azzal, hogy külső szemként dicsér/javasol/bírál, és "politikailag és esztétikailag független szemmel bír vizsgálni, vagy békén hagyja azokat a területeket, amelyek kívül esnek az ő egyéni esztétikai preferenciáin".

Fekete Péter a vidéki színházak nevében azt javasolta, biztosítsanak helyet és teret a felnövekvő kritikusnemzedéknek arra, hogy kövessék a próbafolyamatokat, ismerjék meg a színházak működését belülről, "mielőtt hegyes pengével szúrnának, kaszabolnának".

A Magyar Teátrumi Társaság a jövő évben is tervezi a részvételt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Klasszikus

Milyen ember volt Beethoven? - Előadássorozat indul zeneszerzőkről

A Beethoven-emlékévben elsőként a bonni mesterrel foglalkozik Tóth Endre zenetörténész, aki a Kelet Kávézóba invitálja a zeneszeretőket január 20-án.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.