Színház

A Magyar Teátrumi Társaság Tusványoson

2011.07.25. 17:48
Ajánlom
A Tusványos 22 nyári egyetemen első alkalommal színesítette a kínálatot színházi program.

A Magyar Teátrumi Társaság július 19-24. között hármas gömbsátorban várta az érdeklődőket Tusnádfürdőn. A Magyar Teátrum színházi magazin sátrában a főszerkesztő Fekete Péter (a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója) ötletgazda mottója fogadja a betérőket: "Színház - kapaszkodó az élethez. Kapaszkodj belénk!"

A program minden nap babajátszóházzal és a Napsugár Bábszínház bábelőadásaival indult. A felnőttprogramok között helyet kapott Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatójának egyszemélyes Petőfi-adaptációja, A helység kalapácsa, Kubik Anna verses műsora, Terescsik Eszter és Szűcs László, a Veszprémi Petőfi Színház színművészeinek előadása, valamint a Magna Cum Laude és a Maszkura és a Tücsökraj zenekarok koncertje.

Az öt nap alatt több szakmai beszélgetés helyszíne is volt az MTT sátra. A Színház és oktatás című beszélgetés keretében Fekete Péter moderálásával Seregi Zoltán, a Jókai Színház rendezője, a Színitanház vezetője, Ferencz Attila, a kézdivásárhelyi Városi Színház gazdasági igazgatója és Besenczi Árpád elemezte a színház és az oktatás viszonyát. Mindannyian egyetértettek abban, hogy mind az alap-, mind a közép-, mind a felsőoktatásban részt vevő diákok szegényes színházi ismerettel rendelkeznek. Fölvetették, hogy az általános iskolásoknak a "alsó tagozat elvégzése alatt legalább egy alkalommal, kötelező jelleggel" meg kellene látogatniuk egy színházi előadást, és beszéltek arról is, hogy - Vidnyánszky Attila ötlete nyomán - kreditpont járjon a felsőoktatásban a színházlátogatásért.

A színház és a kritika viszonyáról is folyt eszmecsere, Pálffy István, az Országgyűlés Kulturális és Sajtó bizottságának alelnöke, Ókovács Szilveszter, Duna TV vezérigazgatója, Hídvégi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, és Seregi Zoltán részvételével. A vitavezető, Fekete Péter "a színházi produkció létrehozásának összművészeti voltát feszegette", Seregi Zoltán pedig kiemelte, hogy "egy-egy vidéki színházban működő társulat köré kialakuló művészeti alkotó csoport nagymértékben meghatározza az adott város, megye kulturális művészeti arculatát". A beszélgetés során bírálták a mai magyar színikritikát, nézetük szerint "felerősödött a maguk tévedhetetlenségét hangsúlyozó, a produkcióval, azok alkotóival azonosulni nem tudó, vagy nem is akaró, öncélú, gyakran politikai vagy esztétikai prekoncepcióval átitatott kritikák térhódítása." Konszenzusra jutottak abban, hogy új kritikusi nemzedékre van szükség, mely a színházi szakma iránt elkötelezett, ismeri egy produkció létrehozásának folyamatát, tiszteli az alkotók munkáját és személyét, jobbító szándékkal fogalmaz, részt vesz az alkotási folyamatban azzal, hogy külső szemként dicsér/javasol/bírál, és "politikailag és esztétikailag független szemmel bír vizsgálni, vagy békén hagyja azokat a területeket, amelyek kívül esnek az ő egyéni esztétikai preferenciáin".

Fekete Péter a vidéki színházak nevében azt javasolta, biztosítsanak helyet és teret a felnövekvő kritikusnemzedéknek arra, hogy kövessék a próbafolyamatokat, ismerjék meg a színházak működését belülről, "mielőtt hegyes pengével szúrnának, kaszabolnának".

A Magyar Teátrumi Társaság a jövő évben is tervezi a részvételt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.
Színház ajánló

Már lehet jegyet venni az idei Színházak Éjszakájára

Egyetlen éjszaka alatt akár 34 budapesti színházba is ellátogathatnak a legkitartóbb színházrajongók szeptember 21-én, a nyolcadik Színházak Éjszakáján. Budapest egyik kötelező kulturális programjára online már megválthatók a kedvezményes jegyek.
Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.