Színház

A Magyar Teátrumi Társaság Tusványoson

2011.07.25. 17:48
Ajánlom
A Tusványos 22 nyári egyetemen első alkalommal színesítette a kínálatot színházi program.

A Magyar Teátrumi Társaság július 19-24. között hármas gömbsátorban várta az érdeklődőket Tusnádfürdőn. A Magyar Teátrum színházi magazin sátrában a főszerkesztő Fekete Péter (a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója) ötletgazda mottója fogadja a betérőket: "Színház - kapaszkodó az élethez. Kapaszkodj belénk!"

A program minden nap babajátszóházzal és a Napsugár Bábszínház bábelőadásaival indult. A felnőttprogramok között helyet kapott Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatójának egyszemélyes Petőfi-adaptációja, A helység kalapácsa, Kubik Anna verses műsora, Terescsik Eszter és Szűcs László, a Veszprémi Petőfi Színház színművészeinek előadása, valamint a Magna Cum Laude és a Maszkura és a Tücsökraj zenekarok koncertje.

Az öt nap alatt több szakmai beszélgetés helyszíne is volt az MTT sátra. A Színház és oktatás című beszélgetés keretében Fekete Péter moderálásával Seregi Zoltán, a Jókai Színház rendezője, a Színitanház vezetője, Ferencz Attila, a kézdivásárhelyi Városi Színház gazdasági igazgatója és Besenczi Árpád elemezte a színház és az oktatás viszonyát. Mindannyian egyetértettek abban, hogy mind az alap-, mind a közép-, mind a felsőoktatásban részt vevő diákok szegényes színházi ismerettel rendelkeznek. Fölvetették, hogy az általános iskolásoknak a "alsó tagozat elvégzése alatt legalább egy alkalommal, kötelező jelleggel" meg kellene látogatniuk egy színházi előadást, és beszéltek arról is, hogy - Vidnyánszky Attila ötlete nyomán - kreditpont járjon a felsőoktatásban a színházlátogatásért.

A színház és a kritika viszonyáról is folyt eszmecsere, Pálffy István, az Országgyűlés Kulturális és Sajtó bizottságának alelnöke, Ókovács Szilveszter, Duna TV vezérigazgatója, Hídvégi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, és Seregi Zoltán részvételével. A vitavezető, Fekete Péter "a színházi produkció létrehozásának összművészeti voltát feszegette", Seregi Zoltán pedig kiemelte, hogy "egy-egy vidéki színházban működő társulat köré kialakuló művészeti alkotó csoport nagymértékben meghatározza az adott város, megye kulturális művészeti arculatát". A beszélgetés során bírálták a mai magyar színikritikát, nézetük szerint "felerősödött a maguk tévedhetetlenségét hangsúlyozó, a produkcióval, azok alkotóival azonosulni nem tudó, vagy nem is akaró, öncélú, gyakran politikai vagy esztétikai prekoncepcióval átitatott kritikák térhódítása." Konszenzusra jutottak abban, hogy új kritikusi nemzedékre van szükség, mely a színházi szakma iránt elkötelezett, ismeri egy produkció létrehozásának folyamatát, tiszteli az alkotók munkáját és személyét, jobbító szándékkal fogalmaz, részt vesz az alkotási folyamatban azzal, hogy külső szemként dicsér/javasol/bírál, és "politikailag és esztétikailag független szemmel bír vizsgálni, vagy békén hagyja azokat a területeket, amelyek kívül esnek az ő egyéni esztétikai preferenciáin".

Fekete Péter a vidéki színházak nevében azt javasolta, biztosítsanak helyet és teret a felnövekvő kritikusnemzedéknek arra, hogy kövessék a próbafolyamatokat, ismerjék meg a színházak működését belülről, "mielőtt hegyes pengével szúrnának, kaszabolnának".

A Magyar Teátrumi Társaság a jövő évben is tervezi a részvételt.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.