Színház

A megújulás jegyében kezdi következő évadát a Karinthy Színház

2022.08.25. 14:50
Ajánlom
Megújult arculattal, ősbemutatókkal és egy új játszóhellyel várja a nézőket a 2022/23-as évadban a Karinthy Színház, amely a Színházi Olimpiához csatlakozva számos vendégelőadást is kínál az érdeklődők számára.

A következő időszak a változás jegyében zajlik majd – vezette fel az évadot megelőző sajtótájékoztatót Olt Tamás ügyvezető igazgató, aki a játszott darabok kiválasztásánál is kiemelten fontosnak tartotta a sokféleséget.

Nyáron arculatváltáson és felújításon esett át a Karinthy Színház: megújult a logó, a kísérőkiadványok, de az épületben is történtek átalakítások. Korszerűsítették a színpadi világítást, és néhány helyiségben tisztasági festést végeztek.

Új játszóhelyet is kap a színház, ennek kialakítása a hozzá tartozó próbateremmel együtt folyamatban van.

„Az új évadban benne van Karinthy Márton örökségének tisztelete és egy új íz is” – vette át a szót Berettyán Nándor művészeti vezető, aki hangsúlyozta, hogy a következő szezontól nagyobb figyelmet kapnak a színpadon játszó művészek. „Fontosnak tartom, hogy ne elsősorban rendezőkben, hanem színészekben gondolkodjunk”.

IMG_5462af-143936.jpg

Olt Tamás és Berettyán Nándor a Karinthy Színház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Ennek jegyében hirdették meg az új előadásokat is. A Színházi Olimpia mellett, melynek keretében különböző nemzetiségű társulatokat látnak vendégül és mesemondó fesztivált is szerveznek, a 2022/23-as évadban hat bemutatót tart a Karinthy Színház. Ezek nagyrészt ősbemutatók. A szarvaskirályt már láthatta a közönség, hiszen a Gyulai Várszínházzal közös produkció nagy sikerrel debütált augusztusban a Várszínpadon. Carlo Gozzi vásári komédiáját szeptember 24-től játssza a budapesti színház.

Októberben a grafikusként és festőként is ismert drámaíró és rendező, Valère Novarina darabja kerül színre, Imígyen szóla Louis de Funès címmel, Mészáros Tibor színművész és Kéméndi Tamás harmonikaművész közreműködésével.

Kifejezetten Bodrogi Gyula számára írta Valcz Péter és Olt Tamás a Nagymester című vígjátékot, melyet a színművész – bár a konkrét szövegkönyvet még nem kapta kézhez – igazi jutalomjátéknak tart.

2023 egy krimivel kezdődik a Karinthy Színházban, ugyanis egy fiatal belga írónő, Amélie Nothomb Ördögi kozmetika című darabját mutatja be a teátrum, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében. Az orosz rendező nem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen számos előadást jegyez Magyarországon, legutóbb A mi kis városunkat állította színpadra a Kecskeméti Katona József Színházban.

Az évad második felében a társulat megemlékezik a Karinthy Színház legendás alapító-igazgatójáról, Karinthy Mártonról is, akinek tiszteletére Karinthy Frigyes A bűvös szék című egyfelvonásosa kibővített formában lesz látható.

IMG_5477af-143936.jpg

A Karinthy Színház évadnyitó sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szezon utolsó premierjére áprilisban kerül sor, Fejes Endre Vonó Ignác című komédiáját Verebes István rendezi. A darab megidézi a commedia dell’ arték világát, és izgalmas kihívásokat tartogat a játszók, többek között Balázs Andrea számára, aki 20. évadát kezdi a Karinthy Színházban.

„Nincsenek szerepálmaim, csak emberálmaim”

– mondta a színésznő, ki nem először dolgozik együtt Verebes Istvánnal. Az új munka ráadásul szorosabbra is fűzte a viszonyukat, ugyanis, a rendező kifejezetten Andreára keresett darabot, amit nagy megtiszteltetésként élt meg, hiszen ilyen „megbízást” mindössze egyszer kapott művésztől: Margitai Ági hívta fel ezzel a kéréssel, évtizedekkel ezelőtt.

„Fontosnak tartom a »karinthyságot«!” – zárta szavait Balázs Andrea, majd csatlakozott az igazgató záró gondolatához, mely szerint telt házakat és mosolygó embereket szeretnének látni a következő évadban.

Fejléckép: Bodrogi Gyula és Balázs Andrea a Karinthy Színház sajtótájékoztatóján (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.