Színház

A megújulás jegyében kezdi következő évadát a Karinthy Színház

2022.08.25. 14:50
Ajánlom
Megújult arculattal, ősbemutatókkal és egy új játszóhellyel várja a nézőket a 2022/23-as évadban a Karinthy Színház, amely a Színházi Olimpiához csatlakozva számos vendégelőadást is kínál az érdeklődők számára.

A következő időszak a változás jegyében zajlik majd – vezette fel az évadot megelőző sajtótájékoztatót Olt Tamás ügyvezető igazgató, aki a játszott darabok kiválasztásánál is kiemelten fontosnak tartotta a sokféleséget.

Nyáron arculatváltáson és felújításon esett át a Karinthy Színház: megújult a logó, a kísérőkiadványok, de az épületben is történtek átalakítások. Korszerűsítették a színpadi világítást, és néhány helyiségben tisztasági festést végeztek.

Új játszóhelyet is kap a színház, ennek kialakítása a hozzá tartozó próbateremmel együtt folyamatban van.

„Az új évadban benne van Karinthy Márton örökségének tisztelete és egy új íz is” – vette át a szót Berettyán Nándor művészeti vezető, aki hangsúlyozta, hogy a következő szezontól nagyobb figyelmet kapnak a színpadon játszó művészek. „Fontosnak tartom, hogy ne elsősorban rendezőkben, hanem színészekben gondolkodjunk”.

IMG_5462af-143936.jpg

Olt Tamás és Berettyán Nándor a Karinthy Színház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Ennek jegyében hirdették meg az új előadásokat is. A Színházi Olimpia mellett, melynek keretében különböző nemzetiségű társulatokat látnak vendégül és mesemondó fesztivált is szerveznek, a 2022/23-as évadban hat bemutatót tart a Karinthy Színház. Ezek nagyrészt ősbemutatók. A szarvaskirályt már láthatta a közönség, hiszen a Gyulai Várszínházzal közös produkció nagy sikerrel debütált augusztusban a Várszínpadon. Carlo Gozzi vásári komédiáját szeptember 24-től játssza a budapesti színház.

Októberben a grafikusként és festőként is ismert drámaíró és rendező, Valère Novarina darabja kerül színre, Imígyen szóla Louis de Funès címmel, Mészáros Tibor színművész és Kéméndi Tamás harmonikaművész közreműködésével.

Kifejezetten Bodrogi Gyula számára írta Valcz Péter és Olt Tamás a Nagymester című vígjátékot, melyet a színművész – bár a konkrét szövegkönyvet még nem kapta kézhez – igazi jutalomjátéknak tart.

2023 egy krimivel kezdődik a Karinthy Színházban, ugyanis egy fiatal belga írónő, Amélie Nothomb Ördögi kozmetika című darabját mutatja be a teátrum, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében. Az orosz rendező nem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen számos előadást jegyez Magyarországon, legutóbb A mi kis városunkat állította színpadra a Kecskeméti Katona József Színházban.

Az évad második felében a társulat megemlékezik a Karinthy Színház legendás alapító-igazgatójáról, Karinthy Mártonról is, akinek tiszteletére Karinthy Frigyes A bűvös szék című egyfelvonásosa kibővített formában lesz látható.

IMG_5477af-143936.jpg

A Karinthy Színház évadnyitó sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szezon utolsó premierjére áprilisban kerül sor, Fejes Endre Vonó Ignác című komédiáját Verebes István rendezi. A darab megidézi a commedia dell’ arték világát, és izgalmas kihívásokat tartogat a játszók, többek között Balázs Andrea számára, aki 20. évadát kezdi a Karinthy Színházban.

„Nincsenek szerepálmaim, csak emberálmaim”

– mondta a színésznő, ki nem először dolgozik együtt Verebes Istvánnal. Az új munka ráadásul szorosabbra is fűzte a viszonyukat, ugyanis, a rendező kifejezetten Andreára keresett darabot, amit nagy megtiszteltetésként élt meg, hiszen ilyen „megbízást” mindössze egyszer kapott művésztől: Margitai Ági hívta fel ezzel a kéréssel, évtizedekkel ezelőtt.

„Fontosnak tartom a »karinthyságot«!” – zárta szavait Balázs Andrea, majd csatlakozott az igazgató záró gondolatához, mely szerint telt házakat és mosolygó embereket szeretnének látni a következő évadban.

Fejléckép: Bodrogi Gyula és Balázs Andrea a Karinthy Színház sajtótájékoztatóján (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.