Színház

A megújulás jegyében kezdi következő évadát a Karinthy Színház

2022.08.25. 14:50
Ajánlom
Megújult arculattal, ősbemutatókkal és egy új játszóhellyel várja a nézőket a 2022/23-as évadban a Karinthy Színház, amely a Színházi Olimpiához csatlakozva számos vendégelőadást is kínál az érdeklődők számára.

A következő időszak a változás jegyében zajlik majd – vezette fel az évadot megelőző sajtótájékoztatót Olt Tamás ügyvezető igazgató, aki a játszott darabok kiválasztásánál is kiemelten fontosnak tartotta a sokféleséget.

Nyáron arculatváltáson és felújításon esett át a Karinthy Színház: megújult a logó, a kísérőkiadványok, de az épületben is történtek átalakítások. Korszerűsítették a színpadi világítást, és néhány helyiségben tisztasági festést végeztek.

Új játszóhelyet is kap a színház, ennek kialakítása a hozzá tartozó próbateremmel együtt folyamatban van.

„Az új évadban benne van Karinthy Márton örökségének tisztelete és egy új íz is” – vette át a szót Berettyán Nándor művészeti vezető, aki hangsúlyozta, hogy a következő szezontól nagyobb figyelmet kapnak a színpadon játszó művészek. „Fontosnak tartom, hogy ne elsősorban rendezőkben, hanem színészekben gondolkodjunk”.

IMG_5462af-143936.jpg

Olt Tamás és Berettyán Nándor a Karinthy Színház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Ennek jegyében hirdették meg az új előadásokat is. A Színházi Olimpia mellett, melynek keretében különböző nemzetiségű társulatokat látnak vendégül és mesemondó fesztivált is szerveznek, a 2022/23-as évadban hat bemutatót tart a Karinthy Színház. Ezek nagyrészt ősbemutatók. A szarvaskirályt már láthatta a közönség, hiszen a Gyulai Várszínházzal közös produkció nagy sikerrel debütált augusztusban a Várszínpadon. Carlo Gozzi vásári komédiáját szeptember 24-től játssza a budapesti színház.

Októberben a grafikusként és festőként is ismert drámaíró és rendező, Valère Novarina darabja kerül színre, Imígyen szóla Louis de Funès címmel, Mészáros Tibor színművész és Kéméndi Tamás harmonikaművész közreműködésével.

Kifejezetten Bodrogi Gyula számára írta Valcz Péter és Olt Tamás a Nagymester című vígjátékot, melyet a színművész – bár a konkrét szövegkönyvet még nem kapta kézhez – igazi jutalomjátéknak tart.

2023 egy krimivel kezdődik a Karinthy Színházban, ugyanis egy fiatal belga írónő, Amélie Nothomb Ördögi kozmetika című darabját mutatja be a teátrum, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében. Az orosz rendező nem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen számos előadást jegyez Magyarországon, legutóbb A mi kis városunkat állította színpadra a Kecskeméti Katona József Színházban.

Az évad második felében a társulat megemlékezik a Karinthy Színház legendás alapító-igazgatójáról, Karinthy Mártonról is, akinek tiszteletére Karinthy Frigyes A bűvös szék című egyfelvonásosa kibővített formában lesz látható.

IMG_5477af-143936.jpg

A Karinthy Színház évadnyitó sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szezon utolsó premierjére áprilisban kerül sor, Fejes Endre Vonó Ignác című komédiáját Verebes István rendezi. A darab megidézi a commedia dell’ arték világát, és izgalmas kihívásokat tartogat a játszók, többek között Balázs Andrea számára, aki 20. évadát kezdi a Karinthy Színházban.

„Nincsenek szerepálmaim, csak emberálmaim”

– mondta a színésznő, ki nem először dolgozik együtt Verebes Istvánnal. Az új munka ráadásul szorosabbra is fűzte a viszonyukat, ugyanis, a rendező kifejezetten Andreára keresett darabot, amit nagy megtiszteltetésként élt meg, hiszen ilyen „megbízást” mindössze egyszer kapott művésztől: Margitai Ági hívta fel ezzel a kéréssel, évtizedekkel ezelőtt.

„Fontosnak tartom a »karinthyságot«!” – zárta szavait Balázs Andrea, majd csatlakozott az igazgató záró gondolatához, mely szerint telt házakat és mosolygó embereket szeretnének látni a következő évadban.

Fejléckép: Bodrogi Gyula és Balázs Andrea a Karinthy Színház sajtótájékoztatóján (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A proletárok köztünk élnek – Csiky Gergely drámájából készített előadást Mohácsi János

A Budaörsi Latinovits Színház Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadásának szereplői mind szélhámosok, akik semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy saját akaratukat érvényesítsék.
Színház ajánló

Jeli Viktória és Tasnádi István meséjéből készült előadással várja a gyerekeket a Csokonai

Október 2-án különleges utazásra hívja a 4 éven felüli gyerekeket a Csokonai Művelődési és Rendezvényház: a Rozi az égen – Hab a tortán! című előadásban egy kislány keresi elveszett születésnapját, miközben végigjárja a csillagos eget és rengeteget tanul a csillagjegyek alapvető tulajdonságairól.
Színház ajánló

SzínházTV – a színház Netflixe

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. Az őszi időszakban hét új premierrel készülnek az alkotók, az első bemutatóra október 1-jén kerül sor, a Katona József Színház Othello című produkciójával.
Színház lapszemle

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.
Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.