Színház

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

2021.09.23. 16:10
Ajánlom
Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.

Az előadások között volt, amit most láthatott először a közönség. Összesen négy premiert tartottak: A fabatkák kertjét a Mesebolt Bábszínházzal, a Manővert, Az Öreghíd alattot és a Szinesztéziát.

Utóbbi a szentendrei Ferenczy Múzeum Centrummal és a Szentendrei Teátrummal közösen valósult meg. Operát is láthattak a nézők, ezúttal az Opera Mobile Graz előadásában Bizet örök érvényű művét, a Carment, illetve Paisiello Az énekmester (Cantana comica) című darabját. Bár az idei szezon véget ért, már javában zajlik a jövő nyári programsorozat szervezése, a Kőszegi Várszínház fesztivállal ünnepli majd a teátrum megnyitásának negyvenedik évfordulóját.

SAJTO-MANOVER-160029.jpg

Jelenet a Manőverből (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

Pócza Zoltán, aki 25 éve igazgatja az intézményt úgy véli, hogy a járványhelyzet ellenére is sikeres évadot zártak. „Azt tapasztaltuk, hogy tudatosabbak lettek a nézők, mérlegelték a pandémia három hullámát követően, hova menjenek, mire fizessenek, ha már a kultúrát, a színházat keresik. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de mindig sokan érkeznek ide Budapestről is, a város és a környék is vonzó pihenőhely számukra. Ők kifejezetten szeretik, hogy nálunk minden nyáron ősbemutatókat is láthatnak, amit máshol kevésbé” – mondta a direktor, reményét fejezve ki az iránt, hogy

„a Kőszegi Várszínház sokaknak jelenti a progresszió nyári helyszínét”.

Vallja, hogy minden évben meg kell újulni, ezért törekszik arra, hogy újabb és újabb rendezők mutatkozzanak be a Várszínházban, és minél több alkotót vonjon be a nyári színházi munkába. Idén először rendezett itt Horváth Illés, aki Göttinger Pál darabját, a Manővert állította színpadra.

Az igazgató tartja magát a mondáshoz is: kétféle színész van, aki már játszott a Kőszegi Várszínházban, és aki majd még játszani fog.

A teátrum számára a kortárs művészet – tánc, színház, képzőművészet – beemelése a programok közé immár hagyomány. „A megújulásban hiszünk, nem feledve a tradíciókat. De tradíciók az egykor kortárs és újító művekből születhetnek. A kortárs gondolkodás minden művészet alapja.

Kortársnak lenni nem lázadást jelent, nem forradalmat, hanem friss reflexiót a világra művészeti szempontból.

Ez minden művészetben természetes. Mi is természetesnek tekintjük a Kőszegi Várszínház nyári programjai között. Csakúgy, mint a »klasszikus« irányokat. Minden és mindenki megfér egymással, ebben hiszünk. Ráadásul az idei nyári programjaink is bizonyították: ami újszerű, kortárs, az is lehet szórakoztató, élvezetes, elgondolkodtató, szerethető és visszatapsolható!” – mondta Pócza Zoltán.

A kőszegi premierek mellett számos vendégjátékot láthatott a közönség, melyeket a fővárosi bemutató után itt került színre először: ilyen volt például az Orlai Produkciós iroda Válaszfalak című előadása, vagy a Rózsavölgyi Szalon Intim vallomások című produkciója. A Pinceszínház online bemutatott drámáját, a Maggi és Lillemort is a Kőszegi Várszínházban játszotta először Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor, mint ahogyan a Hotel Menthol ismerős dallamai is itt csendültek fel először a Pannon Várszínház társulatának előadásában.

sajtoGERGYE3-160029.jpg

Gergye Krisztián festményeket táncolt el (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

A Cziffra Év keretében Binder Károly zongoraművész állt színpadra, a kőszegi születésű Gergye Krisztián táncművész pedig új előadásával érkezett a városba: festményeket mesélt el a tánc nyelvén.

Így vált az évad igazi összművészeti rendezvénysorozattá, melyet kiállítások – például a Kossuth-díjas Szentandrássy István a Mágikus vonások című tárlata – egészítettek ki.

Fejléckép: Jelenet Az öreghíd alatt című előadásból (forrás: Kőszegi Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.