Színház

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

2021.09.23. 16:10
Ajánlom
Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.

Az előadások között volt, amit most láthatott először a közönség. Összesen négy premiert tartottak: A fabatkák kertjét a Mesebolt Bábszínházzal, a Manővert, Az Öreghíd alattot és a Szinesztéziát.

Utóbbi a szentendrei Ferenczy Múzeum Centrummal és a Szentendrei Teátrummal közösen valósult meg. Operát is láthattak a nézők, ezúttal az Opera Mobile Graz előadásában Bizet örök érvényű művét, a Carment, illetve Paisiello Az énekmester (Cantana comica) című darabját. Bár az idei szezon véget ért, már javában zajlik a jövő nyári programsorozat szervezése, a Kőszegi Várszínház fesztivállal ünnepli majd a teátrum megnyitásának negyvenedik évfordulóját.

SAJTO-MANOVER-160029.jpg

Jelenet a Manőverből (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

Pócza Zoltán, aki 25 éve igazgatja az intézményt úgy véli, hogy a járványhelyzet ellenére is sikeres évadot zártak. „Azt tapasztaltuk, hogy tudatosabbak lettek a nézők, mérlegelték a pandémia három hullámát követően, hova menjenek, mire fizessenek, ha már a kultúrát, a színházat keresik. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de mindig sokan érkeznek ide Budapestről is, a város és a környék is vonzó pihenőhely számukra. Ők kifejezetten szeretik, hogy nálunk minden nyáron ősbemutatókat is láthatnak, amit máshol kevésbé” – mondta a direktor, reményét fejezve ki az iránt, hogy

„a Kőszegi Várszínház sokaknak jelenti a progresszió nyári helyszínét”.

Vallja, hogy minden évben meg kell újulni, ezért törekszik arra, hogy újabb és újabb rendezők mutatkozzanak be a Várszínházban, és minél több alkotót vonjon be a nyári színházi munkába. Idén először rendezett itt Horváth Illés, aki Göttinger Pál darabját, a Manővert állította színpadra.

Az igazgató tartja magát a mondáshoz is: kétféle színész van, aki már játszott a Kőszegi Várszínházban, és aki majd még játszani fog.

A teátrum számára a kortárs művészet – tánc, színház, képzőművészet – beemelése a programok közé immár hagyomány. „A megújulásban hiszünk, nem feledve a tradíciókat. De tradíciók az egykor kortárs és újító művekből születhetnek. A kortárs gondolkodás minden művészet alapja.

Kortársnak lenni nem lázadást jelent, nem forradalmat, hanem friss reflexiót a világra művészeti szempontból.

Ez minden művészetben természetes. Mi is természetesnek tekintjük a Kőszegi Várszínház nyári programjai között. Csakúgy, mint a »klasszikus« irányokat. Minden és mindenki megfér egymással, ebben hiszünk. Ráadásul az idei nyári programjaink is bizonyították: ami újszerű, kortárs, az is lehet szórakoztató, élvezetes, elgondolkodtató, szerethető és visszatapsolható!” – mondta Pócza Zoltán.

A kőszegi premierek mellett számos vendégjátékot láthatott a közönség, melyeket a fővárosi bemutató után itt került színre először: ilyen volt például az Orlai Produkciós iroda Válaszfalak című előadása, vagy a Rózsavölgyi Szalon Intim vallomások című produkciója. A Pinceszínház online bemutatott drámáját, a Maggi és Lillemort is a Kőszegi Várszínházban játszotta először Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor, mint ahogyan a Hotel Menthol ismerős dallamai is itt csendültek fel először a Pannon Várszínház társulatának előadásában.

sajtoGERGYE3-160029.jpg

Gergye Krisztián festményeket táncolt el (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

A Cziffra Év keretében Binder Károly zongoraművész állt színpadra, a kőszegi születésű Gergye Krisztián táncművész pedig új előadásával érkezett a városba: festményeket mesélt el a tánc nyelvén.

Így vált az évad igazi összművészeti rendezvénysorozattá, melyet kiállítások – például a Kossuth-díjas Szentandrássy István a Mágikus vonások című tárlata – egészítettek ki.

Fejléckép: Jelenet Az öreghíd alatt című előadásból (forrás: Kőszegi Várszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Tánc

Eltáncolt fájdalom – Frida Kahlóról készít előadást Duda Éva

Eleonora Accalai főszereplésével mutat be Frida Kahlo életéről és művészetéről szóló előadást a Duda Éva Társulat. A FRIDA, az élet múzsája című, látványszínházi produkció bemutatóját december 7-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.
Plusz

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Könyv

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára a téli hónapokban sem zárja be kapuit. A gyűjtemény szombatonként is látogatható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház pille tamás

Színpadra állítják a Meseország mindenkié című mesekönyvet

A 2020-ban megjelent könyv színpadi feldolgozását 2023 márciusában mutatja be Bécsben a SVUNG – Bécsi Magyar Színház, számolt be róla a Színház Online.
Színház ajánló

A gyáva – A kábítószer-függőségről láthatunk előadást a Csokonaiban

Hátborzongatóan őszinte hangvételben mutatja be egy fiatal kábítószerfüggő fiú gondolatait a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös, díjat nyert előadása, A gyáva. A Scherer Péter rendezte produkciót december 14-én láthatja a közönség a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban.
Színház ajánló

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Színház ajánló

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház hír

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.