Színház

A „megvesztegethetetlen hatvannyolcas” – független Kossuth-díjat kapott 80. születésnapján Fodor Tamás

2022.09.05. 10:55
Ajánlom
A Stúdió K Színház alapítóját a Szkéné Színházban, a III. Richárd betiltva című előadás után köszöntötték kollégái, ismerősei, a Jászai Mari-díjas színésznek rendezett eseményt hónapokon keresztül, titokban szervezte Bánfalvi Eszter, Báthory Orsolya, Homonnai Kata, Szikszai Bérczes Anna és Szikszai Rémusz – adta hírül a Színház Online.

A Független Kossuth-díj mellé – melyet a színművész tisztelői adományoztak Fodornak – egy könyvet is átadtak, amelybe 1000 kollégája, saját kezűleg írta bele személyes ajánlását. A szobor egy Fodor Tamást ábrázoló plasztika, melyet Szabó György képzőművész készített, míg a díjjal járó „pénzjutalom” a jelenlévők felajánlásaiból összegyűjtött kaparóssorsjegy-csomag volt.

Az ünnepségen a laudációt Radnóti Sándor mondta, Tordai Zádorról is megemlékezve, aki az irodalomtörténész és Fodor közötti kapocs volt.

„A színház a magánéletben folytatódott és viszont; rendezni akart, kísérletezni és együttgondolkodni egy közösséggel, színházat kitalálni, és tökéletesen érzéketlen maradt a karrier szó hívására”

– mondta Radnóti Fodorról, megemlítve azokat az alapértékeket is, amelyeket a színész vall: a szabadságot, a függetlenséget, a szolidaritást és a kritikai szellemet.

Radnóti Sándor felidézte Fodor Tamás két emlékezetes előadását is, a Caligula helytartójának két változatát, amelyben a művész először Petroniust, a helytartót, majd 26 év elteltével Barakiást, az ellenlábasát alakította.

„Mindenben jó, amit csinál” – fűzte tovább a szót Radnóti, majd egy, a laudációjában visszatérő gondolattal zárta sorait:

„[…] kevés a példa arra, hogy valaki jó ember is, rendes ember is, bátor ember is. Továbbá nagy művész. Isten éltesse!”

Fodor Tamás az ünnepség után közösségi oldalán is megszólalt, köszönetet mondva az elismerésért:

„Nyilván jólesnek a 80 éves hiú-magamnak az ezer aláírótól bejegyzett, helyenként érdemen felüli szavak, de ennél is nagyobb öröm számomra, (a számtalan elektronikus üzenet mellett) azoknak az élő jelenléte, akik befértek a Szkéné Színházba.”

(via Színház Online, Revizor)

Fejléckép: Fodor Tamás (fotó: Németh Sz. Péter / Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.