Színház

A „megvesztegethetetlen hatvannyolcas” – független Kossuth-díjat kapott 80. születésnapján Fodor Tamás

2022.09.05. 10:55
Ajánlom
A Stúdió K Színház alapítóját a Szkéné Színházban, a III. Richárd betiltva című előadás után köszöntötték kollégái, ismerősei, a Jászai Mari-díjas színésznek rendezett eseményt hónapokon keresztül, titokban szervezte Bánfalvi Eszter, Báthory Orsolya, Homonnai Kata, Szikszai Bérczes Anna és Szikszai Rémusz – adta hírül a Színház Online.

A Független Kossuth-díj mellé – melyet a színművész tisztelői adományoztak Fodornak – egy könyvet is átadtak, amelybe 1000 kollégája, saját kezűleg írta bele személyes ajánlását. A szobor egy Fodor Tamást ábrázoló plasztika, melyet Szabó György képzőművész készített, míg a díjjal járó „pénzjutalom” a jelenlévők felajánlásaiból összegyűjtött kaparóssorsjegy-csomag volt.

Az ünnepségen a laudációt Radnóti Sándor mondta, Tordai Zádorról is megemlékezve, aki az irodalomtörténész és Fodor közötti kapocs volt.

„A színház a magánéletben folytatódott és viszont; rendezni akart, kísérletezni és együttgondolkodni egy közösséggel, színházat kitalálni, és tökéletesen érzéketlen maradt a karrier szó hívására”

– mondta Radnóti Fodorról, megemlítve azokat az alapértékeket is, amelyeket a színész vall: a szabadságot, a függetlenséget, a szolidaritást és a kritikai szellemet.

Radnóti Sándor felidézte Fodor Tamás két emlékezetes előadását is, a Caligula helytartójának két változatát, amelyben a művész először Petroniust, a helytartót, majd 26 év elteltével Barakiást, az ellenlábasát alakította.

„Mindenben jó, amit csinál” – fűzte tovább a szót Radnóti, majd egy, a laudációjában visszatérő gondolattal zárta sorait:

„[…] kevés a példa arra, hogy valaki jó ember is, rendes ember is, bátor ember is. Továbbá nagy művész. Isten éltesse!”

Fodor Tamás az ünnepség után közösségi oldalán is megszólalt, köszönetet mondva az elismerésért:

„Nyilván jólesnek a 80 éves hiú-magamnak az ezer aláírótól bejegyzett, helyenként érdemen felüli szavak, de ennél is nagyobb öröm számomra, (a számtalan elektronikus üzenet mellett) azoknak az élő jelenléte, akik befértek a Szkéné Színházba.”

(via Színház Online, Revizor)

Fejléckép: Fodor Tamás (fotó: Németh Sz. Péter / Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.