Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

2019.12.10. 11:00
Ajánlom
A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.

A teljes szöveg az aláírók névsorával együtt először a Fidelión olvasható.

Tisztelt Országgyűlés!

Szeretnénk bemutatkozni! Mi az a generáció vagyunk, akik 1990 után születtek. Akkor, amikor önök leginkább a rendszerváltással voltak elfoglalva. Akkor, mikor Magyarországon forradalom nélkül kitört a szabadság. Mi ebben a szabadságban nőttünk fel. Mi ebben a szabadságban döntöttük el, hogy színészek leszünk. Felvételt nyertünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemre vagy a Kaposvári Egyetem színművész szakára, sikerrel el is végeztük, és átvettük színművész diplománkat. Mi Magyarország harminc év alatti színművészei vagyunk.

Sok minden éket verhetett volna közénk, kezdve onnan, hogy hol végeztünk, túl azon, hogy ki volt az osztályfőnökünk, egészen odáig, hogy kire szavaztunk. De a mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre.

Szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját, és szeretjük jelezni, ha valamivel problémánk van.

Azért fogtunk most össze, mert a nemrég napvilágot látott kulturális törvénytervezet elfogadása esetén nem látjuk biztosítottnak a szakmánk jövőjét. És ez sajnos az után is igaz, hogy most, tiltakozásunk hatására úgy tűnik, a tervezetet némileg puhítani fogják. Három pontban fogalmaztuk meg a legfontosabb aggályainkat, mert most mi vagyunk azok a fiatalok, akik önök voltak a rendszerváltás idején, és szeretnénk párbeszédet kezdeményezni.

1. A törvénytervezet megalkotása előtt nem történt érdemi szakmai egyeztetés. Kérjük, hogy mielőtt bármilyen döntést meghoznának, egyeztessenek a megfelelő szakmai szervezetekkel, és vegyék figyelembe az érveiket és álláspontjaikat!

2. Tiltakozunk a független társulatok éves működési támogatásának megszüntetése ellen, mert az a teljes független szféra eltűnéséhez vezet. Tiltakozunk az ellen, hogy ilyen vagy hasonló felvetés valaha is bekerüljön bármilyen törvénybe.

3. Úgy érezzük, az önkormányzati fenntartású kőszínházak esetében az állami támogatásért cserébe elvárt miniszteri vétójog, és az állam művészeti kérdésekbe való beleszólási joga, súlyosan veszélyezteti a színházak szuverén, autonóm működését.

Bach Zsófia

Bajor Lili

Ballér Bianka

Barna Zsombor

Barta Ágnes

Benedek Dániel

Benkó Bence

Bera Márk

Bergendi Barnabás

Blahó Gergő

Brasch Bence

Bodoky Márk

Borsányi Dániel

Borsi-Balogh Máté

Bori Réka

Csiby Gergely

Dékány Barnabás

Dér Mária

Dobó Enikő

Domokos Zsolt

Dóra Béla

Edvi Henrietta

Ember Márk

Fábián Péter

Fábián Szabolcs

Fáncsik Roland

Farkas Sándor

Fehér László

Feczesin Kristóf

Főglein Fruzsina

Fülöp Tamás

Gábri Nikolett

Gelányi Bence

Georgita Máté Dezső

Gonda Kata

Gyöngyösi Zoltán

Gyurkovics Zsófia

Hajdu Péter István

Hajmási Dávid

Hartai Petra

Hasenfratz-Szegvári Júlia

Helvaci Ersan David

Herczegh Péter

Horkay Barnabás

Horváth Julianna

Horváth Márk

Horváth Szabolcs

Jámbor Nándor

Jenővári Miklós

Jerger Balázs

Józsa Bettina

Imre Krisztián Márk

Kádas Petra

Kátai Kinga

Kazári András

Kenderes Csaba

Király Dániel

Kiss Emma

Kókai Tünde

Kónya Merlin Renáta

Kovács Domokos

Kovács Tamás

Kurely László

Krausz Gergő

Kurta Niké

Kurucz Dániel

László Lili

Lénárdt Laura

Lestyán Attila

Maizác Stefánia

Markó-Valentyik Anna

Martinkovics Máté

Matusek Attila

Medveczky Balázs

Mentes Júlia Virginia

Messaoudi Emina

Mészáros Blanka

Mészáros Martin

Mészöly Anna

Mikecz Estilla

Móga Piroska

Mucsi Kristóf

Nagy-Bakonyi Boglárka

Nagy Johanna

Nagy Márk

Nagy Petra

Novkov Máté

Ostorházi Bernadett

Osváth Judit

Pájer Alma Virág

Pallagi Melitta

Pálya Pompónia

Papp Barbara

Papp Endre

Patkós Márton

Pilnay Sára

Piti Emőke

Prohászka Fanni

Rábaközi Gergő

Roehnelt Zsuzsa

Rózsa Krisztián

Rujder Vivien

Sodró Eliza

Somhegyi György

Szabó Nikolett

Szakács Hajnalka

Szántó Balázs

Sziládi Hajna

Szilágyi Csenge

Szvetnyik Kata

Tarnóczi Jakab

Tárnoki Márk

Tenki Dalma

Ticz András

Tóth András

Tóth Mátyás

Törő Gergely

Varga Bori

Varga Fekete Kinga

Varga Lili

Vecsei H. Miklós

Vilmányi Benett

Vizi Dávid

Waskovics Andrea

Zoltán Áron

Zsigmond Emőke

Előzmény

A múlt héten röppent fel a hír, hogy megszűnhet a Nemzeti Kulturális Alap, helyébe a Nemzeti Kulturális Tanács lépne, amely példátlan hatalmat kapna a kultúra területén. Az eredeti tervezetben az is szerepelt, hogy megszűnne a független színházak működési támogatása, a kőszínházak igazgatói kinevezéseire pedig az Emmi miniszterének, jelen pillanatban Kásler Miklósnak kéne rábólintania.

A tervezet a jobboldalon is ellenkezést váltott ki, az MMA sem hagyta jóvá, petíció indult, a színházi élet szereplői pedig tüntetést szerveztek december 9-re. A demonstráció reggelén a törvénytervezetnek az eredetinél jóval finomabb változatát nyújtották be a Parlamentben, amely nem érinti az NKA-t és a függetlenek támogatási tilalmát sem tartalmazza. A tüntetést ennek ellenére megtartották.

A demonstrációról szóló részletes összefoglalónk itt olvasható:

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

Kapcsolódó

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.

Fejléckép: Sodró Eliza a 2019. december 9-i demonstráción (fotó: Csoszó Gabriella / FreeDoc)

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

Kapcsolódó

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Színház

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.