Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

2019.12.10. 11:00
Ajánlom
A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.

A teljes szöveg az aláírók névsorával együtt először a Fidelión olvasható.

Tisztelt Országgyűlés!

Szeretnénk bemutatkozni! Mi az a generáció vagyunk, akik 1990 után születtek. Akkor, amikor önök leginkább a rendszerváltással voltak elfoglalva. Akkor, mikor Magyarországon forradalom nélkül kitört a szabadság. Mi ebben a szabadságban nőttünk fel. Mi ebben a szabadságban döntöttük el, hogy színészek leszünk. Felvételt nyertünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemre vagy a Kaposvári Egyetem színművész szakára, sikerrel el is végeztük, és átvettük színművész diplománkat. Mi Magyarország harminc év alatti színművészei vagyunk.

Sok minden éket verhetett volna közénk, kezdve onnan, hogy hol végeztünk, túl azon, hogy ki volt az osztályfőnökünk, egészen odáig, hogy kire szavaztunk. De a mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre.

Szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját, és szeretjük jelezni, ha valamivel problémánk van.

Azért fogtunk most össze, mert a nemrég napvilágot látott kulturális törvénytervezet elfogadása esetén nem látjuk biztosítottnak a szakmánk jövőjét. És ez sajnos az után is igaz, hogy most, tiltakozásunk hatására úgy tűnik, a tervezetet némileg puhítani fogják. Három pontban fogalmaztuk meg a legfontosabb aggályainkat, mert most mi vagyunk azok a fiatalok, akik önök voltak a rendszerváltás idején, és szeretnénk párbeszédet kezdeményezni.

1. A törvénytervezet megalkotása előtt nem történt érdemi szakmai egyeztetés. Kérjük, hogy mielőtt bármilyen döntést meghoznának, egyeztessenek a megfelelő szakmai szervezetekkel, és vegyék figyelembe az érveiket és álláspontjaikat!

2. Tiltakozunk a független társulatok éves működési támogatásának megszüntetése ellen, mert az a teljes független szféra eltűnéséhez vezet. Tiltakozunk az ellen, hogy ilyen vagy hasonló felvetés valaha is bekerüljön bármilyen törvénybe.

3. Úgy érezzük, az önkormányzati fenntartású kőszínházak esetében az állami támogatásért cserébe elvárt miniszteri vétójog, és az állam művészeti kérdésekbe való beleszólási joga, súlyosan veszélyezteti a színházak szuverén, autonóm működését.

Bach Zsófia

Bajor Lili

Ballér Bianka

Barna Zsombor

Barta Ágnes

Benedek Dániel

Benkó Bence

Bera Márk

Bergendi Barnabás

Blahó Gergő

Brasch Bence

Bodoky Márk

Borsányi Dániel

Borsi-Balogh Máté

Bori Réka

Csiby Gergely

Dékány Barnabás

Dér Mária

Dobó Enikő

Domokos Zsolt

Dóra Béla

Edvi Henrietta

Ember Márk

Fábián Péter

Fábián Szabolcs

Fáncsik Roland

Farkas Sándor

Fehér László

Feczesin Kristóf

Főglein Fruzsina

Fülöp Tamás

Gábri Nikolett

Gelányi Bence

Georgita Máté Dezső

Gonda Kata

Gyöngyösi Zoltán

Gyurkovics Zsófia

Hajdu Péter István

Hajmási Dávid

Hartai Petra

Hasenfratz-Szegvári Júlia

Helvaci Ersan David

Herczegh Péter

Horkay Barnabás

Horváth Julianna

Horváth Márk

Horváth Szabolcs

Jámbor Nándor

Jenővári Miklós

Jerger Balázs

Józsa Bettina

Imre Krisztián Márk

Kádas Petra

Kátai Kinga

Kazári András

Kenderes Csaba

Király Dániel

Kiss Emma

Kókai Tünde

Kónya Merlin Renáta

Kovács Domokos

Kovács Tamás

Kurely László

Krausz Gergő

Kurta Niké

Kurucz Dániel

László Lili

Lénárdt Laura

Lestyán Attila

Maizác Stefánia

Markó-Valentyik Anna

Martinkovics Máté

Matusek Attila

Medveczky Balázs

Mentes Júlia Virginia

Messaoudi Emina

Mészáros Blanka

Mészáros Martin

Mészöly Anna

Mikecz Estilla

Móga Piroska

Mucsi Kristóf

Nagy-Bakonyi Boglárka

Nagy Johanna

Nagy Márk

Nagy Petra

Novkov Máté

Ostorházi Bernadett

Osváth Judit

Pájer Alma Virág

Pallagi Melitta

Pálya Pompónia

Papp Barbara

Papp Endre

Patkós Márton

Pilnay Sára

Piti Emőke

Prohászka Fanni

Rábaközi Gergő

Roehnelt Zsuzsa

Rózsa Krisztián

Rujder Vivien

Sodró Eliza

Somhegyi György

Szabó Nikolett

Szakács Hajnalka

Szántó Balázs

Sziládi Hajna

Szilágyi Csenge

Szvetnyik Kata

Tarnóczi Jakab

Tárnoki Márk

Tenki Dalma

Ticz András

Tóth András

Tóth Mátyás

Törő Gergely

Varga Bori

Varga Fekete Kinga

Varga Lili

Vecsei H. Miklós

Vilmányi Benett

Vizi Dávid

Waskovics Andrea

Zoltán Áron

Zsigmond Emőke

Előzmény

A múlt héten röppent fel a hír, hogy megszűnhet a Nemzeti Kulturális Alap, helyébe a Nemzeti Kulturális Tanács lépne, amely példátlan hatalmat kapna a kultúra területén. Az eredeti tervezetben az is szerepelt, hogy megszűnne a független színházak működési támogatása, a kőszínházak igazgatói kinevezéseire pedig az Emmi miniszterének, jelen pillanatban Kásler Miklósnak kéne rábólintania.

A tervezet a jobboldalon is ellenkezést váltott ki, az MMA sem hagyta jóvá, petíció indult, a színházi élet szereplői pedig tüntetést szerveztek december 9-re. A demonstráció reggelén a törvénytervezetnek az eredetinél jóval finomabb változatát nyújtották be a Parlamentben, amely nem érinti az NKA-t és a függetlenek támogatási tilalmát sem tartalmazza. A tüntetést ennek ellenére megtartották.

A demonstrációról szóló részletes összefoglalónk itt olvasható:

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

Kapcsolódó

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.

Fejléckép: Sodró Eliza a 2019. december 9-i demonstráción (fotó: Csoszó Gabriella / FreeDoc)

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

Kapcsolódó

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.