Színház

A mi POSZT-unk

2012.02.27. 12:00
Ajánlom
Március 5-én 14 órakor lesz nyilvános a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja. Tippelje meg a listát, és legyen a Fidelio vendége partnerével hat színházi előadáson!

A XII. POSZT 2012. június 7. és 16. között kerül megrendezésre. A négy válogató - Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Színházi Kritikusok Céhe képviseletében Zappe László színikritikus, továbbá Bicskei István színész-rendező-koreográfus - a 2011. március 1. és 2012. február 28. között bemutatott magyar nyelvű színházi előadások közül választja ki a versenyprodukciókat.

A válogatási feltételek kiírásakor hatályban levő Előadó-művészeti Törvény szerinti I., II., IV. kategóriába tartozó színházak egy-egy előadást jelölhettek (1 nagyszínházi, 1 stúdió-előadás, vagy adottságtól függően két nagyszínházi vagy két stúdió-előadás); az V. és VI. kategóriába tartozó színházak egy előadást javasolhattak; a "független", de nem regisztrált társulások által létrehozott produkciók is jelölhettek 1 előadást, de ehhez a Magyar Színházi Társaság elnöksége két tagjának ajánlását kellett írásban mellékelni; valamint a Magyar Színházi Társaság nem színházi szervezetei (dramaturgok, rendezők, tervezők stb.) is jelölhettek előadást.

A válogatók a január 15-ig ajánlott produkciókat voltak kötelesek megnézni, de emellett természetesen tetszésük szerint bármilyen előadást megtekinthettek és meghívhatnak a versenybe, sőt akár DVD-felvételekről is választhattak előadást. Az említett szervezetek csak olyan bemutatókat javasolhattak, melyek a Pécsi Nemzeti Színház valamelyik játszóhelyén elférnek (nagyszínház, kamara-, stúdió-, ill. szobaszínház), illetve stúdió-előadások esetén minimum 100 fős nézőtér kialakítható lehessen a játéktérben.

Olvasóinkat játékra hívjuk: 2012. március 5. 14 óráig kommentben tippeljék meg a XII. POSZT versenyprogramját!

Fontos, hogy 15 előadáscím és színháznév szerepeljen a listán. Akinek a listája a legtöbb ponton megegyezik a négy válogató listájával, két 2011-es POSZT-versenyprodukciót - Egyszer élünk... (Nemzeti Színház), A mizantróp (Katona József Színház) -, illetve egy 2010-es versenyelőadást - Kasimir és Karoline (Örkény Színház) - tekinthet meg partnerével a Fidelio vendégeként, valamint részt vehet - szintén partnerével - a márciusi, áprilisi és májusi Fidelio Színházi Esteken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.