Színház

A mi POSZT-unk

2012.02.27. 12:00
Ajánlom
Március 5-én 14 órakor lesz nyilvános a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja. Tippelje meg a listát, és legyen a Fidelio vendége partnerével hat színházi előadáson!

A XII. POSZT 2012. június 7. és 16. között kerül megrendezésre. A négy válogató - Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Színházi Kritikusok Céhe képviseletében Zappe László színikritikus, továbbá Bicskei István színész-rendező-koreográfus - a 2011. március 1. és 2012. február 28. között bemutatott magyar nyelvű színházi előadások közül választja ki a versenyprodukciókat.

A válogatási feltételek kiírásakor hatályban levő Előadó-művészeti Törvény szerinti I., II., IV. kategóriába tartozó színházak egy-egy előadást jelölhettek (1 nagyszínházi, 1 stúdió-előadás, vagy adottságtól függően két nagyszínházi vagy két stúdió-előadás); az V. és VI. kategóriába tartozó színházak egy előadást javasolhattak; a "független", de nem regisztrált társulások által létrehozott produkciók is jelölhettek 1 előadást, de ehhez a Magyar Színházi Társaság elnöksége két tagjának ajánlását kellett írásban mellékelni; valamint a Magyar Színházi Társaság nem színházi szervezetei (dramaturgok, rendezők, tervezők stb.) is jelölhettek előadást.

A válogatók a január 15-ig ajánlott produkciókat voltak kötelesek megnézni, de emellett természetesen tetszésük szerint bármilyen előadást megtekinthettek és meghívhatnak a versenybe, sőt akár DVD-felvételekről is választhattak előadást. Az említett szervezetek csak olyan bemutatókat javasolhattak, melyek a Pécsi Nemzeti Színház valamelyik játszóhelyén elférnek (nagyszínház, kamara-, stúdió-, ill. szobaszínház), illetve stúdió-előadások esetén minimum 100 fős nézőtér kialakítható lehessen a játéktérben.

Olvasóinkat játékra hívjuk: 2012. március 5. 14 óráig kommentben tippeljék meg a XII. POSZT versenyprogramját!

Fontos, hogy 15 előadáscím és színháznév szerepeljen a listán. Akinek a listája a legtöbb ponton megegyezik a négy válogató listájával, két 2011-es POSZT-versenyprodukciót - Egyszer élünk... (Nemzeti Színház), A mizantróp (Katona József Színház) -, illetve egy 2010-es versenyelőadást - Kasimir és Karoline (Örkény Színház) - tekinthet meg partnerével a Fidelio vendégeként, valamint részt vehet - szintén partnerével - a márciusi, áprilisi és májusi Fidelio Színházi Esteken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.
Színház gyász

Elhunyt Vass Éva színésznő, Gábor Miklós özvegye

85 éves korában vasárnap elhunyt Vass Éva kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.
Színház klasszik rádió

A vágyvillamos zakatol a Fidelio Klasszik következő adásában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 11-én 10 órától hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bagó Bertalannal, Havasi Zoltánnal, Kollmann Szilviával és Serfőző Krisztinával.