Színház

A mi POSZT-unk

2012.02.27. 12:00
Ajánlom
Március 5-én 14 órakor lesz nyilvános a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja. Tippelje meg a listát, és legyen a Fidelio vendége partnerével hat színházi előadáson!

A XII. POSZT 2012. június 7. és 16. között kerül megrendezésre. A négy válogató - Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Színházi Kritikusok Céhe képviseletében Zappe László színikritikus, továbbá Bicskei István színész-rendező-koreográfus - a 2011. március 1. és 2012. február 28. között bemutatott magyar nyelvű színházi előadások közül választja ki a versenyprodukciókat.

A válogatási feltételek kiírásakor hatályban levő Előadó-művészeti Törvény szerinti I., II., IV. kategóriába tartozó színházak egy-egy előadást jelölhettek (1 nagyszínházi, 1 stúdió-előadás, vagy adottságtól függően két nagyszínházi vagy két stúdió-előadás); az V. és VI. kategóriába tartozó színházak egy előadást javasolhattak; a "független", de nem regisztrált társulások által létrehozott produkciók is jelölhettek 1 előadást, de ehhez a Magyar Színházi Társaság elnöksége két tagjának ajánlását kellett írásban mellékelni; valamint a Magyar Színházi Társaság nem színházi szervezetei (dramaturgok, rendezők, tervezők stb.) is jelölhettek előadást.

A válogatók a január 15-ig ajánlott produkciókat voltak kötelesek megnézni, de emellett természetesen tetszésük szerint bármilyen előadást megtekinthettek és meghívhatnak a versenybe, sőt akár DVD-felvételekről is választhattak előadást. Az említett szervezetek csak olyan bemutatókat javasolhattak, melyek a Pécsi Nemzeti Színház valamelyik játszóhelyén elférnek (nagyszínház, kamara-, stúdió-, ill. szobaszínház), illetve stúdió-előadások esetén minimum 100 fős nézőtér kialakítható lehessen a játéktérben.

Olvasóinkat játékra hívjuk: 2012. március 5. 14 óráig kommentben tippeljék meg a XII. POSZT versenyprogramját!

Fontos, hogy 15 előadáscím és színháznév szerepeljen a listán. Akinek a listája a legtöbb ponton megegyezik a négy válogató listájával, két 2011-es POSZT-versenyprodukciót - Egyszer élünk... (Nemzeti Színház), A mizantróp (Katona József Színház) -, illetve egy 2010-es versenyelőadást - Kasimir és Karoline (Örkény Színház) - tekinthet meg partnerével a Fidelio vendégeként, valamint részt vehet - szintén partnerével - a márciusi, áprilisi és májusi Fidelio Színházi Esteken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Rendkívüli egyszeri szociális segély előadóművészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) rendkívüli egyszeri szociális segélyt kíván juttatni azoknak a színművészeknek, akik az EJI által meghirdetett COVID19 segélyezésből bármely ok miatt nem részesülhettek.
Színház hír

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Színház videó

Videókon mutatják be a Katona színészei, miként vehetjük fel a harcot a koronavírus ellen

A Katona József Színház Vírusvideók címen indított videósorozatot.
Színház ajánló

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.