Színház

A mindig jelen lévő költészet

2017.07.06. 10:24
Ajánlom
Július 4-én sor került a Madách Színház Szerelmünk, Shakespeare fesztiváljának keretében futó Az én Shakespeare-em című beszélgetéssorozat egyik legjobban várt eseményére, Zsámbéki Gábor rendező ugyanis beszélgetés vagy előadás helyett a néző szeme láttára rendezte Stohl Andrást és Jordán Adélt a IV. Henrikben.

Shakespeare kétrészes, ritkán játszott királydrámája a következő évadban az Örkény Színházban kerül színre, Nádasdy Ádám új fordításában, amelynek egy jelenetét kérte és kapta kölcsön Zsámbéki, aki bevezetőjében elmondta, hogy nagyon örült a felkérésnek, hiszen mindig szívesen beszél Shakespeare-ről. Félt azonban tőle, hogy ha saját Shakespeare-rendezéseiről mesél, az könnyen átcsúszhat öntömjénezésbe, ezért arra jutott: az elragadtatást, a szerző világának gazdagsága feletti 

áhítatot úgy tudja a legjobban megmutatni, ha színészsegítőivel együtt elkezdenek egy konkrét jeleneten dolgozni.

A rendező választása azért esett az angol Bárd IV. Henrik című művére, mivel véleménye szerint „példátlan gazdagságú darab, amelynek nagyon széles a merítése, hiszen a társadalom sokkal szélesebb rétegeivel foglalkozik, mint a többi királydráma”. 

A rendezés nagy kérdése pedig a szóban forgó darabbal kapcsolatban mindig az, hogyan tudja összefogni, összetartani a különböző szálakat.

Zsámbéki a dráma első részének második felvonásában olvasható harmadik jelenetet választotta, amely nem képezi a cselekmény fő csapásának fontos részét, mégis több szempontból is kiemelkedő. A színben Hővér (Nádasdy fordításában Szélvész) és felesége, Kata kettősét láthatjuk: a férfi egy közelgő ellenzéki felkeléssel van elfoglalva, ahova hamarosan el is indul, miközben a nő azt próbálja kikutatni, mi a baja mostanában urának. Stohl András és Jordán Adél először csak felolvasták a párbeszédeket, mintha csak egy olvasópróbán lennének.

A rendező eközben értelmezte is a hallottakat, és először arra jutott, hogy A makrancos hölgyből Petruchio és Kata párosát felidéző „házaspárbaj” komikus jelenet már az elejétől kezdve, hisz miközben a nemesurak racionálisan érvelnek leveleikben amellett, hogy miért maradnának inkább ki a felkelésből, Hővér az általa felolvasott levelekre rendre indulati válaszokat ad – így az alkotó ennek megfelelően kérte mindennek az előadását Stohltól.

Ezt követően azonban Zsámbéki mégis úgy döntött, hogy a jelenet nem komikus, hiszen súlyos dolgokról esik szó benne, ezért másodjára már másképp instruálta színészét. Hamarosan pedig sor került Kata, azaz Lady Percy monológjára is, amely a rendező szerint nagyon

gazdag szöveg: a női értetlenségtől kezdve a felkínálkozáson át a gúnyig sok minden megjelenik benne.

S miközben a háborúhoz tartozó dolgokat az asszony csak megvetően felsorolja, addig férje aggasztó állapotáról nagyon szépen beszél – ez Zsámbéki szerint a mindig jelen lévő költészet, ami Shakespeare-nek kihagyhatatlan sajátja.

Az olvasópróba után a színészek felállva, jórészt szövegkönyv nélkül adták elő Shakespeare sorait, a testükkel is játszva. A rendező ekkor is folyton közbe-közbeszólt, így a jelenet tényleg a néző szeme előtt született meg. Zsámbéki végül a jelenet zárszavait is elemezte: a 

bárhova megyek, te is odamész,

/ én ma, te holnap”

/Vas István fordítása/ ugyanis kettős jelentésű, és csak a felszínen utal a konkrét helyszínre, ahova Hővér elutazik, majd felesége követi – ez az ember ugyanis valójában a halálba indul, így szavai egyúttal megelőlegezik a későbbi, halála előtti nagy beszédét is, amivel Shakespeare a karaktert megajándékozta, és amelyben a figura azt szeretné összefoglalni: volt-e értelme a létezésének.

Ez a látszólag könnyű és mulatságos, sőt szexuális töltetű jelenet tehát a felszín alatt sokkal mélyebb kérdésekről szól, így remek példa Shakespeare világának gazdagságára. Az alkotónak és két színészének köszönhetően pedig a közönség is beleláthatott egy rövid időre a rendezés kulisszatitkaiba.

Hogy a Zsámbéki Gábor vezette találkozó miért számított akkora szenzációnak, arról itt írtunk korábban, a Stohl Andrásnak Az én Shakespeare-em sorozatban való vendégeskedéséről szóló írás pedig itt olvasható. A beszélgetéssorozatnak már csak két ülése van hátra: július 5-én, majd 6-án Gálffi László és Pál András színművészek érkeznek. 

A Madách Színház Szerelmünk, Shakespeare fesztivál további programjairól ide kattintva talál bővebb információt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.