Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

2022.05.18. 13:00
Ajánlom
A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.

„Olyan szabadtéri színház vagyunk, ahol megél a csend” – mondta a színház sajtóeseményén Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója, aki kiemelte, hogy ugyan egy szabadtéri, nagy befogadóképességű játszóhelyről van szó, a Városmajor különlegessége, hogy mégis megmarad az előadások bensőséges hangulata.

Mindemellett új színpadot is nyitottak a Margitszigeten, Kristály Színtér néven, valamint a kávézó is átalakult: a jövőben kamaraelőadásokat, kisebb klubrendezvényeket is láthatnak majd ott a nézők.

Az évad a Szabadtéri Színházak Szövetségének Találkozójával veszi kezdetét június 1-jén, amely során hét napon keresztül kilenc produkció képviselteti magát a Városmajorban.

A szövetség, melynek képviseletében a programbejelentő sajtóeseményen Pócza Zoltán, a szervezet elnöke is felszólalt, a minőségi szórakoztatást tűzte ki célul, és ennek szellemében igyekezett kiválogatni a továbbjátszásra érdemes produkciókat.

VM_129-115829.jpg

Pócza Zoltán a Városmajori Szabadtéri Színpad sajtóeseményén (Fotó/Forrás: Jekken Péter / Városmajori Szabadtéri Színpad)

A tavalyi évhez hasonlóan megint a Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont a Margó Irodalmi Fesztiválnak, amely június 9. és 12. között várja az irodalom szerelmeseit változatos programokkal és a legújabb könyvmegjelenésekkel.

Tavaly a Radnóti Színház mutatkozott be a Városmajorban, ők visszatérő vendégként játszanak nyáron. Mellette újabb kőszínház teszi tiszteletét a szabadtérin, a Katona József Színház a Poppea megkoronázásával érkezik.

Az „alkotói sokszög terméke” – ahogy a rendező, Székely Kriszta a darabot jellemezte – egy kísérleti előadás, amely megpróbálja ötvözni a barokk operát a kortárs színházzal.

Székely Kriszta egy másik előadással is jelen lesz, a Szolnoki Szigligeti Színház Sirály című produkcióját is láthatja a közönség.

Új együttműködésekből nincs hiány a jubileum évében: az Armel Opera Fesztivál a Városmajorban nyitja meg programsorozatát a Mulat a Monarchia – karanténbalett című előadásával, amelyet Szabó Máté rendez. A darab a jelenünkre, aktuális élethelyzetünkre reflektál, szembeállítva a mai kort a nosztalgiát idéző Monarchia világával.

VM_021-115829.jpg

A Városmajori Szabadtéri Színpad sajtóeseménye (Fotó/Forrás: Jekken Péter / Városmajori Szabadtéri Színpad)

A Városmajori Szabadtéri Színpad idén még jobban nyit a táncprodukciók felé, a Szegedi Kortárs Balett mellett a közönség jegyet válthat Román Sándor tánctársulatának estjére is. Az Átrium is egy néptáncra építő produkcióval, a Frivollal képviselteti magát, ami Alföldi Róbert rendezésében kerül színre.

„Fontos, hogy valódi eszközként használjuk a néptáncot”

– mondta a rendező, kiemelve, hogy úgy látja, a népi kultúra kisajátítódott, és egy szűk réteget szólít meg, miközben nagyon is élő, sokrétű. Ezzel az előadással ezt is szeretné megmutatni. „Ez mindannyiunk kultúrája.”

Az évadot a hagyományokhoz híven egy Szemle zárja, melynek előadásait négyfős zsűri díjazza: Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója, Tóth Ildikó színésznő, Szinetár Miklós rendező, valamint László Ferenc színikritikus.

A hagyományos kategóriák mellett idén a portál szakújságíróinak szavazatai alapján az egyik produkció a 20 éves Fidelio különdíjában részesül, 2 millió forint értékű médiacsomagot nyer.

A korábbi évekhez hasonlóan a közönség is leadhatja a voksát a legkiemelkedőbbnek tartott előadásra.

VM_040-115832.jpg

A Városmajori Szabadtéri Színpad sajtóeseménye (Fotó/Forrás: Jekken Péter / Városmajori Szabadtéri Színpad)

Városmajori Szabadtéri Színpad a 100 éves évforduló alkalmából a közel 80 meghívott produkció mellett saját előadással is készül: Nyáry KrisztiánSZÁZ ÉV MAJOR, avagy az eszméimet nem cserélem címmel kortárs irodalmi mulatságot és kesergést írt, melynek rendezője Horváth János Antal, Közreműködői pedig Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Ladányi Júlia, Szatmári Alíz, Pál András, Mohai Tamás, Vizi Dávid és Kovács László. A darab a park és a környék elmúlt 100 évét mutatja be az itt élő és alkotó művészek, írók, költők szemszögén keresztül.

Fejléckép: Beck Zoli, Havas Ágnes, Alföldi Róbert és Béres Attila a sajtótájékoztatón (fotó: Jekken Péter / Városmajori Szabadtéri Színpad)

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Kapcsolódó

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.

Megújult színházi térrel és változatos programokkal ünnepel a Városmajori Szabadtéri Színpad

Megújult színházi térrel és változatos programokkal ünnepel a Városmajori Szabadtéri Színpad

Századik évadára készül a budai szabadtéri színház, amely a jubileum alkalmából minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket. A centenárium fő eseménye Nyáry Krisztián új darabjának bemutatója lesz, melyet a szerző kifejezetten erre az alkalomra írt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.