Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

2022.05.18. 13:00
Ajánlom
A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.

„Olyan szabadtéri színház vagyunk, ahol megél a csend” – mondta a színház sajtóeseményén Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója, aki kiemelte, hogy ugyan egy szabadtéri, nagy befogadóképességű játszóhelyről van szó, a Városmajor különlegessége, hogy mégis megmarad az előadások bensőséges hangulata.

Mindemellett új színpadot is nyitottak a Margitszigeten, Kristály Színtér néven, valamint a kávézó is átalakult: a jövőben kamaraelőadásokat, kisebb klubrendezvényeket is láthatnak majd ott a nézők.

Az évad a Szabadtéri Színházak Szövetségének Találkozójával veszi kezdetét június 1-jén, amely során hét napon keresztül kilenc produkció képviselteti magát a Városmajorban.

A szövetség, melynek képviseletében a programbejelentő sajtóeseményen Pócza Zoltán, a szervezet elnöke is felszólalt, a minőségi szórakoztatást tűzte ki célul, és ennek szellemében igyekezett kiválogatni a továbbjátszásra érdemes produkciókat.

VM_129-115829.jpg

Pócza Zoltán a Városmajori Szabadtéri Színpad sajtóeseményén (Fotó/Forrás: Jekken Péter / Városmajori Szabadtéri Színpad)

A tavalyi évhez hasonlóan megint a Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont a Margó Irodalmi Fesztiválnak, amely június 9. és 12. között várja az irodalom szerelmeseit változatos programokkal és a legújabb könyvmegjelenésekkel.

Tavaly a Radnóti Színház mutatkozott be a Városmajorban, ők visszatérő vendégként játszanak nyáron. Mellette újabb kőszínház teszi tiszteletét a szabadtérin, a Katona József Színház a Poppea megkoronázásával érkezik.

Az „alkotói sokszög terméke” – ahogy a rendező, Székely Kriszta a darabot jellemezte – egy kísérleti előadás, amely megpróbálja ötvözni a barokk operát a kortárs színházzal.

Székely Kriszta egy másik előadással is jelen lesz, a Szolnoki Szigligeti Színház Sirály című produkcióját is láthatja a közönség.

Új együttműködésekből nincs hiány a jubileum évében: az Armel Opera Fesztivál a Városmajorban nyitja meg programsorozatát a Mulat a Monarchia – karanténbalett című előadásával, amelyet Szabó Máté rendez. A darab a jelenünkre, aktuális élethelyzetünkre reflektál, szembeállítva a mai kort a nosztalgiát idéző Monarchia világával.

VM_021-115829.jpg

A Városmajori Szabadtéri Színpad sajtóeseménye (Fotó/Forrás: Jekken Péter / Városmajori Szabadtéri Színpad)

A Városmajori Szabadtéri Színpad idén még jobban nyit a táncprodukciók felé, a Szegedi Kortárs Balett mellett a közönség jegyet válthat Román Sándor tánctársulatának estjére is. Az Átrium is egy néptáncra építő produkcióval, a Frivollal képviselteti magát, ami Alföldi Róbert rendezésében kerül színre.

„Fontos, hogy valódi eszközként használjuk a néptáncot”

– mondta a rendező, kiemelve, hogy úgy látja, a népi kultúra kisajátítódott, és egy szűk réteget szólít meg, miközben nagyon is élő, sokrétű. Ezzel az előadással ezt is szeretné megmutatni. „Ez mindannyiunk kultúrája.”

Az évadot a hagyományokhoz híven egy Szemle zárja, melynek előadásait négyfős zsűri díjazza: Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója, Tóth Ildikó színésznő, Szinetár Miklós rendező, valamint László Ferenc színikritikus.

A hagyományos kategóriák mellett idén a portál szakújságíróinak szavazatai alapján az egyik produkció a 20 éves Fidelio különdíjában részesül, 2 millió forint értékű médiacsomagot nyer.

A korábbi évekhez hasonlóan a közönség is leadhatja a voksát a legkiemelkedőbbnek tartott előadásra.

VM_040-115832.jpg

A Városmajori Szabadtéri Színpad sajtóeseménye (Fotó/Forrás: Jekken Péter / Városmajori Szabadtéri Színpad)

Városmajori Szabadtéri Színpad a 100 éves évforduló alkalmából a közel 80 meghívott produkció mellett saját előadással is készül: Nyáry KrisztiánSZÁZ ÉV MAJOR, avagy az eszméimet nem cserélem címmel kortárs irodalmi mulatságot és kesergést írt, melynek rendezője Horváth János Antal, Közreműködői pedig Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Ladányi Júlia, Szatmári Alíz, Pál András, Mohai Tamás, Vizi Dávid és Kovács László. A darab a park és a környék elmúlt 100 évét mutatja be az itt élő és alkotó művészek, írók, költők szemszögén keresztül.

Fejléckép: Beck Zoli, Havas Ágnes, Alföldi Róbert és Béres Attila a sajtótájékoztatón (fotó: Jekken Péter / Városmajori Szabadtéri Színpad)

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Kapcsolódó

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.

Megújult színházi térrel és változatos programokkal ünnepel a Városmajori Szabadtéri Színpad

Megújult színházi térrel és változatos programokkal ünnepel a Városmajori Szabadtéri Színpad

Századik évadára készül a budai szabadtéri színház, amely a jubileum alkalmából minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket. A centenárium fő eseménye Nyáry Krisztián új darabjának bemutatója lesz, melyet a szerző kifejezetten erre az alkalomra írt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.