Színház

A Mohácsi testvérek előadásával zárul a Színházi Szemle a Városmajorban

2021.09.09. 12:00
Ajánlom
A szombathelyi Weöres Sándor Színház Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című előadásával zárul a vidéki színházak szemléje a Városmajori Szabadtéri Színpad szeptember 9-én.

Mohácsi János rendezésének főszereplői nem drámai hősök, és nem élnek az átlag polgártól eltérő életet: esendő, hétköznapi emberek, akik dolgoznak és szeretni próbálnak.

Nae Girimea borbélyként és felcserként tengeti életét, a mindennapi gondokon túl pedig még egy problémát meg kell oldania: túl kell élnie, hogy két nő szerelmes belé.

Ez az alapvetően nem is annyira rossz helyzet azonban mégsem ideális, ha a nők férjei rájönnek a plátói szerelemre, felismerésükből pedig bosszúvágy fakad.

A drámába a krimiszerű alaptörténet ellenére rengeteg humor vegyül, a kialakuló farsangi forgatagban mindenkit mindenkivel összekevernek, és mivel a jelmezek olykor gazdát is cserélnek, egy idő után már lehetetlen megmondani, hogy ki kicsoda valójában.

182848260_3931079746927367_170013414322784907_n-115024.jpg

Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! (Fotó/Forrás: Weöres Sándor Színház)

Ion Luca Caragiale vérbő komédiáját a Mohácsi testvérek gondolták újra, ötleteik nyomán pedig egy izgalmas látványvilágú, humorral átszőtt, ám mégis elgondolkodtató és a társadalomnak tükröt tartó előadás született.

Közreműködők:

Nae Girimea, borbély és felcsertulajdonos: Kocsis Pál
Iordache, borbélysegéd: Róbert Gábor
Traian Trahanache, csendőr altokmányos: Endrődy Krisztián
Mica Razachescu: Alberti Zsófi
Iancu Pompon, mesterkém: Lábodi Ádám
Mache Razachescu, filmesztéta, Mica férje, filmesztéta: Antal D. Csaba
Didina Trahanache, Traian felesége: Herman Flóra
Nicu, önkéntes adóellenőr: Balogh János
Elena, a zsűri elnöke: Vlahovics Edit
Avram Calinescu, zsűritag és vőlegény: Szabó Róbert Endre
Silva Cocos, zsűritag és menyasszony: Dunai Júlia
Florin, zsűritag: Jámbor Nándor
Zaharia, zsűritag: Hajdu Péter István
Pincér: Némedi Árpád
Marcello, zenész: Kovács Márton
Adamo, zenész: Móser Ádám

Díszlettervező: Khell Zsolt
Világítástervező: Kiss Zoltán
Jelmeztervező: Remete Kriszta
Jelmeztervező asszisztens: Varga Alexandra
Zeneszerző: Kovács Márton
Kellékes: Takács Viktória
Súgó: Jenei Ági
Rendezőasszisztens: Ostyola Zsuzsanna

Rendező: Mohácsi János

A Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! szeptember 9-én 19 órától látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon, amelyre korlátozott számban a szabadtéri oldalán válthatók jegyek.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Weöres Sándor Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.