Színház

A művészet maga egy selfie?

2014.12.12. 11:00
Ajánlom
Hogyan lehet rávezetni a fiatalokat a kultúra, művészetek szeretetére? Egyáltalán mi várható el ettől a korosztálytól ezen a téren? Szükségük van-e útmutatásra? Többek között ezekre a kérdésekre kerestek választ a Nemzeti Művész Klub tagjai: Keleti Éva, Faragó András, Seress Zoltán és Spáh Dávid a Hotel Nemzetiben tartott háttérbeszélgetésen.

Talán éppen a kortárs művészek azok, akik a leginkább érzékelik, hogy manapság van-e érdeklődés a fiatalok részéről a művészetek iránt. Éppen ezért tartották fontosnak a Nemzeti Művész Klub tagjai, hogy legutóbbi háttérbeszélgetésükön megvitassák, szükség van-e a fiatalok művészetek iránti érdeklődésének felkeltésére, és ha igen, akkor mi a cél és milyen eszközökhöz érdemes folyamodni akár a későbbi művész generáció „kinevelése" kapcsán, akár a kultúraszerető közösség megteremtése érdekében. A szálloda az MGallery kollekció első tagja hazánkban, üzemeltetői a hotel rendkívül gazdag történelmét, kultúrához való kötődését megtartva az Artistic Spirit of Budapest gondolat jegyében szeretnének Budapest művészeti szellemiségéből ízelítőt adni, ennek egyik eleme pedig az itt működő Nemzeti Művész Klub, amellyel a cél, hogy a művészek a valódi művészeti értékekre koncentráljanak, és alkalmuk legyen a közös véleményformálásra. A háttérbeszélgetésen ezúttal több generáció tagjai, Keleti Éva fotóművész, Faragó András színművész, valamint új tagként Seress Zoltán színművész és Spáh Dávid rendező vettek részt.

A beszélgetés kezdetén a művészek visszaemlékeztek saját fiatalkorukra és felidézték, hogyan jutottak a művészi pálya közelébe. Faragó András például a véletlen folytán került a békéscsabai Jókai Színház társulatába. Egy tanyán nőtt fel, ahol kevés művészeti indíttatást kapott. A gimnáziumban elindult egy amatőr színjátszó csoport, ahonnan egy osztálytársnője elhívta a Jókai Színház stúdiójának felvételijére, amire igent mondott, mert legalább nem kellett a felvételi napján iskolába menni. Andrást felvették a stúdióba, az osztálytársnőt pedig nem. Így indult el a pályán a művész, aki eredetileg régész vagy evangélikus lelkész pályára készült.

A beszélgetés házigazdája, Ránki Júlia rádiós szerkesztő-műsorvezető a bemelegítő kérdés után azt kérte, hogy a művészek beszéljenek arról, szerintük mit is nevezünk művészetnek. Keleti Éva fotóművész így fogalmazott: "Először megnézem, hogy mi az, ami nekem tetszik. Azt gondolom, hogy amikor valaki átlép azon a határon, amelyet a mindennapokon felülemelkedve többnek, szebbnek érzünk, az már művészet." Faragó András is hasonló véleményen volt, szerinte is az átlag felett kell lennie annak, amit csinálunk ahhoz, hogy művészetnek nevezzük. Például mindenkivel előfordult, hogy verset írt, de azt még nem nevezhetjük művészetnek, ehhez többre van szükség.

Spáh Dávid felvetése szerint lehetséges, hogy nem a művészet iránti érdeklődés, hanem a kultúrával való foglalkozás hiánya a probléma a fiatalok körében. Úgy látja, hogy a körülmények újfajta módon fordítják a fatalokat a művészetek felé: emlékeztetett azokra az újszerű megoldásokra, amelyekkel már egy komplett film vágható telefonnal, ami műalkotásnak si tekinthető. Ehhez kapcsolódóan a művészek arra igyekeztek megoldást keresni, hogy mi kell a kultúrát szerető fiatalok vagy akár fiatal művészek felneveléséhez.

Seress Zoltán szerint mindenképpen szükség van egy kulturális koncepcióra ahhoz, hogy változást érjünk el, hiszen program nélkül nem létezik nevelés. Véleménye szerint az aktuális rendszertől függ, hogy ez a program milyen, de ami fontos, hogy megalapozott és pontos legyen a koncepció. Ha már gyerekkorban elkezdődik a művészeti nevelés, akkor a illető felnőtt korára művészetértő és  -élvező emberré válik. Seress megpróbált párhuzamot vonni a digitális kultúra és a művészeti nevelés eszközei között. Felvetette, hogy egy műalkotás tanítása kapcsán jó szemléltető eszköz lehet, ha a pedagógus elhiteti, hogy a valódi selfiezés maga a művészet; mindegy, hogy fotóról, színházi előadásról vagy koncertről beszélünk. Keleti Éva arról beszélt, hogy egy fiatal művész hogyan alkothat. Szerinte a vallástörténet és alapművészetek ismerete nélkül nem lehet fejlődni, hiszen ezek ismerete evidencia a műalkotások létrehozása kapcsán, akár egy hagyományos irányt követő alkotásról, akár egy modern műről beszélünk.

A közönséggel folytatott diskurzus során az is felmerült, hogy a felgyorsult világhoz a fiatalok kultúrafogyasztása is idomult, amit fontos figyelembe kell venni. Mint azt a résztvevő művészek nagy egyetértésben megfogalmazták: bár a világ sokat változott az elmúlt évtizedekben, a fiataloknak szüksége van útmutatásra ahhoz, hogy kialakuljon bennük a kultúrafogyasztás iránti igény. Ehhez pedig szükség van egy programra, ami nemcsak a családban, de az iskolában is rávezeti őket a művészetek befogadására. Ebben pedig a művészek úgy segíthetnek, hogy szerethetővé teszik azt, amit csinálnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében