Színház

A NEFMI kiírta idei előadó-művészeti pályázatait

2011.05.10. 16:59
Ajánlom
Összesen nettó 1143,80 millió forint értékben osztanak támogatást.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kiírta az előadó-művészeti törvény alapján a 2011-es évben nyújtató támogatásokra vonatkozó pályázati felhívásait, összesen nettó 1143,80 millió forint értékben.

Ennek az összegnek közel háromnegyedét, vagyis 759,05 millió forintot az úgynevezett VI. kategóriába sorolt független színházak támogatására szánják. Ezen belül a legnagyobb, nettó 266 millió forintos keretre a táncművészeti szervezetek pályázhatnak, a színházi szervezetek, illetve az infrastrukturális és egyéb pályázatok kerete egyenként 237,5 millió forint, összesen 475 millió forint,  egyedi pályázati célra pedig 18,05 millió forint áll rendelkezésre.

A színházak kiemelt művészeti célú támogatási kerete idén összesen 218,5 millió forint, ebből 71,25 millió forint a hazai hivatásos táncművészeti szervezeteknek és 66,5 millió forint a határon túli magyar előadó-művészeti szervezeteknek szánt támogatás.

137,75 millió forintra pályázhatnak az úgynevezett II. kategóriába sorolt zenekarok és énekkarok, illetve 28,5 millió forintra pályázhatnak a zenekarok és énekkarok kiemelt művészeti célok megvalósítására, így például külföldi fesztiválokon való részvételre, vagy hazai koncertek szervezésére.

A pályázatok elbírálásában a különböző területek olyan elismert szaktekintélyei vesznek részt, mint Bereményi Géza író, Devich János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori tanácsadója, Fodor Antal, a  Magyar Táncművészeti Főiskola Pedagógus- és Továbbképző Intézet igazgatója, Forgách András dramaturg, Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Mucsi János, a BM Duna Művészegyüttes művészeti igazgatója, Victor Máté zeneszerző, valamint Zalán Tibor költő és drámaíró.

A pályázati kiírások itt elérhetőek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.