Színház

„A nők legyenek arányosak, aranyosak” – 85 éve született Sztankay István

2021.02.14. 17:30
Ajánlom
1936. február 14-én született Sztankay István Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki felejthetetlen színpadi és filmes alakításai mellett olyan színészlegendáknak kölcsönözte a hangját, mint Jean-Paul Belmondo, Tony Curtis és Leslie Nielsen.

Sztankay István már gyerekkorától kezdve színésznek tanult, Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába járt, de útja a színpadig nem volt egyenes: mielőtt harmadszori próbálkozásra felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, segédkántorként, kifutófiúként, és föld alatti építkezéseken csillésként, valamint anyagmozgatóként dolgozott.

fortepan_129708-170843.jpg

Sztankay István (jobb oldalon) a Miskolci Nemzeti Színház A windsori víg asszonyok című előadásában, 1961-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

1961-ben diplomázott, a főiskola elvégzése után Miskolcra ment, ám nem maradt sokáig, mert 1963-ban leszerződtették a budapesti Nemzeti Színházhoz. Csaknem egy évtizedig volt a társulat tagja, amikor átment a Madách Színházba, ahol úgy tűnt, hogy végérvényesen otthonra talál.

1991-ben aztán a József Attila Színház tagja lett, ahol 2006-ban örökös taggá választották.

Az országos ismertséget filmszerepei hozták meg számára, az 1963-as Hattyúdal és az 1968-tól futó Bors című tévésorozat hatására az egyik legnépszerűbb magyar színésszé vált, de feltűnt az 1967-ben bemutatott első magyar musicalben, az Egy szerelem három éjszakájában is. Utolsó filmje a 2006-ban forgatott Egyetleneim volt.

Szerepei mellett rendezett is, többek között Dürrenmatt Play Strindberg, Molnár Ferenc Liliom, Noel Coward Akt hegedűvel és Feydeau Az úr vadászni jár című drámáját vitte színre.

Nyugdíjazása után már nem vállalt nagyobb munkákat, ám 2012-ben úgy tűnt, hogy visszatér egy szerep kedvéért a fia saját életéből írt darabjában, a Facér Pasi naplójában. Végül a Pesti Magyar Színház nélküle mutatta be a darabot, Sztankay csak filmbejátszásban jelent meg a színen.

2013-ban megromlott egészségi állapota miatt végleg visszavonult a szerepléstől.

Az Alzheimer-kór mellett súlyos depresszióban szenvedett, végül kórházba került és szerettei körében halt meg 2014. szeptember 12-én.

Sztankay_Istvan_emlektablaja_XII_Varosmajos_utca_10-165736.jpg

A Sztankay István tiszteletére avatott emléktábla (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Munkásságát számos díjjal jutalmazták: 1966-ban és 1974-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, de átvehette a SZOT- és az Erzsébet-díjat, a József Attila-gyűrűt és a Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozatának tisztikeresztjét. 1998-ban megkapta a Kossuth-díjat, később a József Attila Színház díszpolgári és örökös tagsági kitüntetését. 2005-ben a XIII. kerület díszpolgárrá avatta, a Városmajor utcában, ahol 30 évig élt, emlékét 2016 óta tábla őrzi a ház falán.

Sztankay a magánéletében is sikeres volt, bár négyszer nősült, az igaz szerelem sem kerülte el: legendás párost alkottak Schütz Ilával, akivel a színpadon is megtalálták a közös hangot: a Jövőre, veled, ugyanitt című előadásukat több mint 500 alkalommal játszották.

Fejléckép: Sztankay István (forrás: Beliczay László /MTI)

Sztankay István a Nemzet Színésze

Kapcsolódó

Sztankay István a Nemzet Színésze

Sztankay István színművészt választották meg ma a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Garas Dezső helyére

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.