Színház

„A nők legyenek arányosak, aranyosak” – 85 éve született Sztankay István

2021.02.14. 17:30
Ajánlom
1936. február 14-én született Sztankay István Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki felejthetetlen színpadi és filmes alakításai mellett olyan színészlegendáknak kölcsönözte a hangját, mint Jean-Paul Belmondo, Tony Curtis és Leslie Nielsen.

Sztankay István már gyerekkorától kezdve színésznek tanult, Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába járt, de útja a színpadig nem volt egyenes: mielőtt harmadszori próbálkozásra felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, segédkántorként, kifutófiúként, és föld alatti építkezéseken csillésként, valamint anyagmozgatóként dolgozott.

fortepan_129708-170843.jpg

Sztankay István (jobb oldalon) a Miskolci Nemzeti Színház A windsori víg asszonyok című előadásában, 1961-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

1961-ben diplomázott, a főiskola elvégzése után Miskolcra ment, ám nem maradt sokáig, mert 1963-ban leszerződtették a budapesti Nemzeti Színházhoz. Csaknem egy évtizedig volt a társulat tagja, amikor átment a Madách Színházba, ahol úgy tűnt, hogy végérvényesen otthonra talál.

1991-ben aztán a József Attila Színház tagja lett, ahol 2006-ban örökös taggá választották.

Az országos ismertséget filmszerepei hozták meg számára, az 1963-as Hattyúdal és az 1968-tól futó Bors című tévésorozat hatására az egyik legnépszerűbb magyar színésszé vált, de feltűnt az 1967-ben bemutatott első magyar musicalben, az Egy szerelem három éjszakájában is. Utolsó filmje a 2006-ban forgatott Egyetleneim volt.

Szerepei mellett rendezett is, többek között Dürrenmatt Play Strindberg, Molnár Ferenc Liliom, Noel Coward Akt hegedűvel és Feydeau Az úr vadászni jár című drámáját vitte színre.

Nyugdíjazása után már nem vállalt nagyobb munkákat, ám 2012-ben úgy tűnt, hogy visszatér egy szerep kedvéért a fia saját életéből írt darabjában, a Facér Pasi naplójában. Végül a Pesti Magyar Színház nélküle mutatta be a darabot, Sztankay csak filmbejátszásban jelent meg a színen.

2013-ban megromlott egészségi állapota miatt végleg visszavonult a szerepléstől.

Az Alzheimer-kór mellett súlyos depresszióban szenvedett, végül kórházba került és szerettei körében halt meg 2014. szeptember 12-én.

Sztankay_Istvan_emlektablaja_XII_Varosmajos_utca_10-165736.jpg

A Sztankay István tiszteletére avatott emléktábla (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Munkásságát számos díjjal jutalmazták: 1966-ban és 1974-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, de átvehette a SZOT- és az Erzsébet-díjat, a József Attila-gyűrűt és a Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozatának tisztikeresztjét. 1998-ban megkapta a Kossuth-díjat, később a József Attila Színház díszpolgári és örökös tagsági kitüntetését. 2005-ben a XIII. kerület díszpolgárrá avatta, a Városmajor utcában, ahol 30 évig élt, emlékét 2016 óta tábla őrzi a ház falán.

Sztankay a magánéletében is sikeres volt, bár négyszer nősült, az igaz szerelem sem kerülte el: legendás párost alkottak Schütz Ilával, akivel a színpadon is megtalálták a közös hangot: a Jövőre, veled, ugyanitt című előadásukat több mint 500 alkalommal játszották.

Fejléckép: Sztankay István (forrás: Beliczay László /MTI)

Sztankay István a Nemzet Színésze

Kapcsolódó

Sztankay István a Nemzet Színésze

Sztankay István színművészt választották meg ma a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Garas Dezső helyére

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.