Színház

A nyár beköltözik az otthonokba

2020.12.05. 15:40
Ajánlom
A Gózon Gyula Kamaraszínház elhozza a késő nyári napok hangulatát, az ősz eleji utolsó meleg napsugarakat, az elmúlás ígéretét. Jon Fosse különös, komor, de mégis reménnyel teli története most online elevenedik meg, Kozma András rendezésében.

A történet szereplői akár mi magunk is lehetnénk: az idős nő az ablaknál áll és a férje után vágyakozik, aki egykor a csónakjával kievezett a nyílt tengerre és egyik pillanatról a másikra eltűnt. A nőnek semmi mása nem maradt, csak a megválaszolatlan kérdések és a végtelen fjordok látványa.

ggy201202-106-152454.jpg

Jelenet az Egy nyári napból (Fotó/Forrás: Ilovszky Béla / Gózon Gyula Kamaraszínház)

Egy barátnővel folytatott beszélgetés aztán az emlékezés álomszerű világába rántja a őket, velük együtt pedig a nézőt is: megelevenednek a fiatal szerelmesek, hibák, csalódások és persze a szeretet, ami után titkon mindenki sóvárog. Az idős nővel együtt eszmélünk rá arra, hogy

a múló idő csupán egy olyan illúzió, ami a saját életünkkel való szembesülésre késztet.

Az Egy nyári nap a kortárs norvég irodalom kiemelkedő alkotása, Jon Fosse-t pedig a mai Ibsenként emlegetik, darabjait a magyar színházak is játsszák. Ez a műve azonban most először hangzik el magyarul, magyar színészek tolmácsolásában.

Szereposztás:

Idős nő: Fehér Ildikó
Idős barátnő: Andai Kati
Fiatal nő: Haik Viktória
Asle: Kozma András
Fiatal barátnő: Takács-Kiss Zsuzsanna
Férj: Illés Dániel

Díszlet-jelmez: Ondraschek Péter
A rendező munkatársa: Kabódi Szilvia
Producer: Szabó Ágnes
Rendező: Kozma András

A premier december 5-én, 19 órakor látható a Gózon Gyula Kamaraszínház streamjeként, aki pedig véletlenül lemaradna vagy újra látná, december folyamán még három alkalommal megnézheti. Jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Fejléckép: jelenet az előadásból (Ilovszky Béla / Gózon Gyula Kamaraszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.