Színház

A nyár beköltözik az otthonokba

2020.12.05. 15:40
Ajánlom
A Gózon Gyula Kamaraszínház elhozza a késő nyári napok hangulatát, az ősz eleji utolsó meleg napsugarakat, az elmúlás ígéretét. Jon Fosse különös, komor, de mégis reménnyel teli története most online elevenedik meg, Kozma András rendezésében.

A történet szereplői akár mi magunk is lehetnénk: az idős nő az ablaknál áll és a férje után vágyakozik, aki egykor a csónakjával kievezett a nyílt tengerre és egyik pillanatról a másikra eltűnt. A nőnek semmi mása nem maradt, csak a megválaszolatlan kérdések és a végtelen fjordok látványa.

ggy201202-106-152454.jpg

Jelenet az Egy nyári napból (Fotó/Forrás: Ilovszky Béla / Gózon Gyula Kamaraszínház)

Egy barátnővel folytatott beszélgetés aztán az emlékezés álomszerű világába rántja a őket, velük együtt pedig a nézőt is: megelevenednek a fiatal szerelmesek, hibák, csalódások és persze a szeretet, ami után titkon mindenki sóvárog. Az idős nővel együtt eszmélünk rá arra, hogy

a múló idő csupán egy olyan illúzió, ami a saját életünkkel való szembesülésre késztet.

Az Egy nyári nap a kortárs norvég irodalom kiemelkedő alkotása, Jon Fosse-t pedig a mai Ibsenként emlegetik, darabjait a magyar színházak is játsszák. Ez a műve azonban most először hangzik el magyarul, magyar színészek tolmácsolásában.

Szereposztás:

Idős nő: Fehér Ildikó
Idős barátnő: Andai Kati
Fiatal nő: Haik Viktória
Asle: Kozma András
Fiatal barátnő: Takács-Kiss Zsuzsanna
Férj: Illés Dániel

Díszlet-jelmez: Ondraschek Péter
A rendező munkatársa: Kabódi Szilvia
Producer: Szabó Ágnes
Rendező: Kozma András

A premier december 5-én, 19 órakor látható a Gózon Gyula Kamaraszínház streamjeként, aki pedig véletlenül lemaradna vagy újra látná, december folyamán még három alkalommal megnézheti. Jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Fejléckép: jelenet az előadásból (Ilovszky Béla / Gózon Gyula Kamaraszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Plusz

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Színház

Lemond tisztségéről az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke

Csernai Mihály lemondását a HÖK közösségi oldalán közölte. Bejelentése egy nappal azután történik, hogy a HVG közölte az új vezetés által felkért oktatók névsorát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Fikció és valóság találkozása a színpadon

Regényadaptációval és egy való életből merítő vígjátékkal folytatódnak a SzínházTV közvetítései. Az előadások középpontjában ezúttal a folyamatosan elbukó, ám mindig újrakezdő ember áll, aki ballépéseivel és döntéseivel egyszerre válik nevetség tárgyává, miközben görbe tükröt mutat a nézőnek.
Színház szfe

Független alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgársága

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó oktatók és hallgatók Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, melynek elsődleges célja demokratikus keretek közé menteni az egyetem 155 éves szellemiségét.
Színház hír

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Színház szfe

107 tanár követeli az őszi félév érvényességét az SZFE vezetésétől

107 tanár – óraadók és osztályfőnökök egyaránt – írta alá azt a közleményt, amelyben követeli az őszi félév elismerését, a teljesítéseket, illetve, hogy fizessék ki a munkájukért a járandóságukat – tudta meg a 444.
Színház magazin

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.