Színház

A nyár beköltözik az otthonokba

2020.12.05. 15:40
Ajánlom
A Gózon Gyula Kamaraszínház elhozza a késő nyári napok hangulatát, az ősz eleji utolsó meleg napsugarakat, az elmúlás ígéretét. Jon Fosse különös, komor, de mégis reménnyel teli története most online elevenedik meg, Kozma András rendezésében.

A történet szereplői akár mi magunk is lehetnénk: az idős nő az ablaknál áll és a férje után vágyakozik, aki egykor a csónakjával kievezett a nyílt tengerre és egyik pillanatról a másikra eltűnt. A nőnek semmi mása nem maradt, csak a megválaszolatlan kérdések és a végtelen fjordok látványa.

ggy201202-106-152454.jpg

Jelenet az Egy nyári napból (Fotó/Forrás: Ilovszky Béla / Gózon Gyula Kamaraszínház)

Egy barátnővel folytatott beszélgetés aztán az emlékezés álomszerű világába rántja a őket, velük együtt pedig a nézőt is: megelevenednek a fiatal szerelmesek, hibák, csalódások és persze a szeretet, ami után titkon mindenki sóvárog. Az idős nővel együtt eszmélünk rá arra, hogy

a múló idő csupán egy olyan illúzió, ami a saját életünkkel való szembesülésre késztet.

Az Egy nyári nap a kortárs norvég irodalom kiemelkedő alkotása, Jon Fosse-t pedig a mai Ibsenként emlegetik, darabjait a magyar színházak is játsszák. Ez a műve azonban most először hangzik el magyarul, magyar színészek tolmácsolásában.

Szereposztás:

Idős nő: Fehér Ildikó
Idős barátnő: Andai Kati
Fiatal nő: Haik Viktória
Asle: Kozma András
Fiatal barátnő: Takács-Kiss Zsuzsanna
Férj: Illés Dániel

Díszlet-jelmez: Ondraschek Péter
A rendező munkatársa: Kabódi Szilvia
Producer: Szabó Ágnes
Rendező: Kozma András

A premier december 5-én, 19 órakor látható a Gózon Gyula Kamaraszínház streamjeként, aki pedig véletlenül lemaradna vagy újra látná, december folyamán még három alkalommal megnézheti. Jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Fejléckép: jelenet az előadásból (Ilovszky Béla / Gózon Gyula Kamaraszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Döntöttek az idei Hevesi Sándor-díjasok személyéről

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja 2021-ben Balog Józsefnek, Balogh Tibornak és Láng Annamáriának ítélte oda a díjat.
Színház interjú

Az akvárium

Kali Ágnes költő-dramaturg alkotótársként a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának két versenyelőadásában érdekelt. Az egyik Ibsen Nórája Botond Nagy rendezésében, a kolozsváriak előadásában, a másik Sepsiszentgyörgyről Radu Afrim író-rendezői munkája: Amikor telihold ragyog a turkáló felett.
Színház hír

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Színház ajánló

Almodóvar-musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Színház ajánló

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.