Színház

A nyolcadik

2010.05.06. 12:53
Ajánlom
Nyolc kortárs magyar dráma született tavaly a Tízparancsolat jegyében a Nemzeti Színház felkérésére. A felolvasószínházi sorozat harmadik előadása Rakovszky Zsuzsa darabjából készül, május 7-én.

Rakovszky Zsuzsa az európai színjátszás emblematikus alakjához nyúlt: a regényírás után most magát színpadi szerzőként is kipróbáló költőnő Ibsen Nóráját írja újra A nyolcadik című lírai játékban.

"Látszatra a darabom csakugyan a Nóra-történet változata, de erre csak akkor jöttem rá, amikor már készen volt a darab: ha Ibsen, akkor már inkább A vadkacsa járt a fejemben, az, hogy az igazság kimondásának, az illúziók szétzúzásának milyen következményei lehetnek, illetve, hogy az, aki ezt teszi vagy erre buzdít, mindig tisztában van-e a saját indítékaival - nem hazudik-e ő is önmagának? A darab szereplői keresnek valamit, ami több, mint a napi gondok-bajok, az anyagi biztonság, és kapva kapnak mindenféle divatos, ezoterikus elméleteken, míg a darabbeli férj észérvekkel igyekszik összezúzni ezeket az illúziókat - de vajon csakugyan igazságszeretetből teszi-e, vagy más indítékok - sértett hiúság, hatalomvágy - vannak a viselkedése mögött? Valahol olvastam - sajnos, nem tudom pontosan idézni -, hogy »a kíméletlen igazmondás, szeretet nélkül - hazugság«. Ezért is választottam éppen a 8. parancsolatot, mert annyiféle hazugság van - és az önáltatás talán a leggyakoribb..."

(A nyolcadik - május 7. 19:00 - Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad - rend.: Marton László; sorozatszerkesztő: Perczel Enikő; dramaturg: Radnóti Zsuzsa; szereplők: Söptei Andrea, Ónodi Eszter m.v., Molnár Piroska, Udvaros Dorottya, Szarvas József, Kulka János, Szabó Kimmel Tamás, Bánfalvi Eszter)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.