Színház

A pitbull sikere Párizsban

2012.02.10. 13:44
Ajánlom
Február 9-én nagy sikerrel mutatták be Párizsban a Kárpáti Péter vezette Titkos Társulat A pitbull cselekedetei című előadást, amely február 12-ig összesen négy alkalommal látható az MC 93 Bobigny kulturális központ Le standard idéal című színházi fesztiválján.

Kilencedik alkalommal rendezik meg január 27. és február 13. között azt a nemzetközi színházi találkozót, amely egy évtizeddel ezelőtt elindította a Krétakör Színházat a világsiker felé. A Trafó, a Füge és a Titkos Társulat közös produkciójában tavaly októberben Budapesten készült előadás a fesztiválmeghívást annak köszönheti, hogy Patrick Sommier igazgató kíváncsi volt arra, hogy Schilling Árpád társulatának felbomlása óta hol játszik Nagy Zsolt. Elment őt megnézni Budapestre, mégpedig a Trafó melletti Tündérgyár romkocsmába, ahol A pitbull cselekedetei főszerepét próbálta, s még a budapesti bemutató előtt meghívta az előadást Párizsba.

"A sokszor felszínes francia sztorikkal ellentétben ennek a darabnak a története egyszerűen hihetetlenül mély: egy idegen bejut egy lakásba és felborítja mindenki életét" - indokolta választását a párizsi bemutatót követően a fesztiváligazgató. Hozzátette: "(A főszereplő) Nagy Zsolt hatalmas és felkavaró színész, de a többiek is kiválóak, mindenekelőtt Stefanovics Angéla hihetetlen". "Welcome Home (Isten hozott itthon)" - így üdvözölte a Bobigny kulturális központ Nagy Zsoltot, aki három év után tizedik alkalommal tért vissza Párizsba játszani. Korábban a Krétakör előadásaival vendégszerepelt a francia fővárosban. "Tényleg olyan, mintha hazajönnék Párizsba. Hiányzik Franciaország, de mostanában rengeteg dolgom van Magyarországon, így igazából nincs sok időm vágyakozni" - mondta a színész, aki az évad kezdete óta a Nemzeti Színház társulatának a tagja. Kárpáti Péter A pitbull cselekedeteit kifejezetten Nagy Zsoltnak írta, aki a veszélyes és dühös próféta szerepében egy pitbullra hasonlít, a címet is ez adta. A mű egy ősi kisázsiai legenda alapján született, amely a Koránban, a  zsidó meseirodalomban, a keresztény krónikákban is szerepel, népmese is lett belőle, de a darab a mai Budapesten játszódik, ahol egy pár lakásába hirtelen betoppan egy idegen és felborítja az életüket. A darab szövegét Kárpáti Péter írta, az előadást a szerző, a színészek (Nagy Zsolt és Stefanovics Angéla mellett Szabó Zola, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa, Boross Martin) és Sebők Bori dramaturg közösen rendezték. A munkát korábbi előadások létrehozása (Szörprájzparti, Nick Carter) és egy improvizációs műhelykísérlet, a Vándoristenek előzte meg, amelyek során három év alatt saját repertoárral rendelkező, önálló színházi közösséggé vált a Kárpáti Péter vezette Titkos Társulat. A szerző elmondta, hogy az októberi bemutató óta az előadást az évad végére meghívták a nyitrai fesztiválra, s egyéb vendégszereplésekről is folynak már tárgyalások.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Klasszikus

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Plusz

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.