Színház

A Plasztik szerelem inspirálta a Füge Produkció új előadását

2022.09.19. 14:00
Ajánlom
A Fajankó, amely Kovács Dániel Ambrus rendezésében kerül színre a Jurányi Házban, egy karácsonyi vacsora előkészületeibe avat be, ahol a családtagok különös titkokat rejtegetnek, és felszínre törnek a gyermekkori traumák.

A Füge Produkció és szegedi Maszk Egyesület közös előadása egy magyarországi kisközségben játszódik, és a mai harmincasok problémáit veszi górcső alá.

Németh Nikolett, a mű írója és dramaturgja egy független alkotásból, a Plasztik szerelemből inspirálódott, az alkotásba pedig beleszőtte saját, illetve környezete tapasztalatait is. Azzal szembesült ugyanis, hogy a mostani harmincas korosztály állandó belső feszültsége a gyerekkorból maradt, feldolgozatlan traumák, valamint a családi tabuk miatt alakult ki.

Az előadás szembesíti a nézőt azzal az általános tendenciával is, hogy miközben mindenki kétségbeesetten keresi önmagát, elítéli a szüleit olyan hibákért, melyeket újra és újra ő maga is elkövet.

A Fajankó szereplői, Jankó és unokatestvére, Bandi esélyt kapnak arra, hogy ezeket a hibákat, illetve a félresiklott családi kapcsolatokat helyretegyék. A történet szerint Bandi nyomtalanul eltűnik, amikor nagykorú lesz, és 18 év után ugyanúgy szó nélkül és váratlanul állít be. Megnősült, és a családi karácsonyra pedig magával hozza a feleségét.

305979787_5568590013199336_1104544679581031263_n-133442.jpg

Jelenet a Fajankóból (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

Jankó is megváltozott: betegesen vonzódik az emberformájú tárgyakhoz. Párja, Margó a helyi kocsmát vezeti, és bár kizárólag Mamuka emlékének ápolása köti le, mégis furcsa vonzódást érez a férfi iránt.

Ha a három ember találkozása nem teremtene rendhagyó helyzetet, a dolgokat tovább bonyolítja egy embernagyságú csomag érkezése, amely egyenesen Shanghajból érkezik.

Az előadást Kovács Dániel Ambrus rendezte Vilmányi Benett, Chován Gábor, Csábi Anna, Ballér Bianka, Lestyán Attila és a titokzatos Jázmin közreműködésével.

A Fajankó szeptember 19-től látható a Jurányi Házban, további információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: Jelenet az előadásból (forrás: Jurányi Ház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A proletárok köztünk élnek – Csiky Gergely drámájából készített előadást Mohácsi János

A Budaörsi Latinovits Színház Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadásának szereplői mind szélhámosok, akik semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy saját akaratukat érvényesítsék.
Színház ajánló

Jeli Viktória és Tasnádi István meséjéből készült előadással várja a gyerekeket a Csokonai

Október 2-án különleges utazásra hívja a 4 éven felüli gyerekeket a Csokonai Művelődési és Rendezvényház: a Rozi az égen – Hab a tortán! című előadásban egy kislány keresi elveszett születésnapját, miközben végigjárja a csillagos eget és rengeteget tanul a csillagjegyek alapvető tulajdonságairól.
Színház ajánló

SzínházTV – a színház Netflixe

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. Az őszi időszakban hét új premierrel készülnek az alkotók, az első bemutatóra október 1-jén kerül sor, a Katona József Színház Othello című produkciójával.
Színház lapszemle

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.
Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.