Színház

A Plasztik szerelem inspirálta a Füge Produkció új előadását

2022.09.19. 14:00
Ajánlom
A Fajankó, amely Kovács Dániel Ambrus rendezésében kerül színre a Jurányi Házban, egy karácsonyi vacsora előkészületeibe avat be, ahol a családtagok különös titkokat rejtegetnek, és felszínre törnek a gyermekkori traumák.

A Füge Produkció és szegedi Maszk Egyesület közös előadása egy magyarországi kisközségben játszódik, és a mai harmincasok problémáit veszi górcső alá.

Németh Nikolett, a mű írója és dramaturgja egy független alkotásból, a Plasztik szerelemből inspirálódott, az alkotásba pedig beleszőtte saját, illetve környezete tapasztalatait is. Azzal szembesült ugyanis, hogy a mostani harmincas korosztály állandó belső feszültsége a gyerekkorból maradt, feldolgozatlan traumák, valamint a családi tabuk miatt alakult ki.

Az előadás szembesíti a nézőt azzal az általános tendenciával is, hogy miközben mindenki kétségbeesetten keresi önmagát, elítéli a szüleit olyan hibákért, melyeket újra és újra ő maga is elkövet.

A Fajankó szereplői, Jankó és unokatestvére, Bandi esélyt kapnak arra, hogy ezeket a hibákat, illetve a félresiklott családi kapcsolatokat helyretegyék. A történet szerint Bandi nyomtalanul eltűnik, amikor nagykorú lesz, és 18 év után ugyanúgy szó nélkül és váratlanul állít be. Megnősült, és a családi karácsonyra pedig magával hozza a feleségét.

305979787_5568590013199336_1104544679581031263_n-133442.jpg

Jelenet a Fajankóból (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

Jankó is megváltozott: betegesen vonzódik az emberformájú tárgyakhoz. Párja, Margó a helyi kocsmát vezeti, és bár kizárólag Mamuka emlékének ápolása köti le, mégis furcsa vonzódást érez a férfi iránt.

Ha a három ember találkozása nem teremtene rendhagyó helyzetet, a dolgokat tovább bonyolítja egy embernagyságú csomag érkezése, amely egyenesen Shanghajból érkezik.

Az előadást Kovács Dániel Ambrus rendezte Vilmányi Benett, Chován Gábor, Csábi Anna, Ballér Bianka, Lestyán Attila és a titokzatos Jázmin közreműködésével.

A Fajankó szeptember 19-től látható a Jurányi Házban, további információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: Jelenet az előadásból (forrás: Jurányi Ház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.