Színház

A polgári és kapitalista rend hanyatlásának krónikája – Szenteczki Zita rendezésében készül a Perplex

2023.09.15. 12:00
Ajánlom
Marius von Mayenburg kortárs német rendező-drámaíró 2010-ben írt színművét először mutatják be Magyarországon a Szkénében.

A szerző nem ismeretlen a magyar közönség előtt: Lángarc című drámáját a Radnóti Színház mutatta be, Mártírok című darabját a Kamrában és a Móricz Zsigmond Színházban, A kő címűt a Pesti Színházban, A csúnyát a Csiky Gergely Színházban, A hideg gyermeket Miskolcon állították színpadra, de ez utóbbi már a Krétakör repertoárján is szerepelt.

A Perplex az EXIT Generáció társulat hatodik bemutatója, amely a Szkéné Színházzal együttműködésben készül. Az előadást Szenteczki Zita rendezi, aki így fogalmazott a darabról: „A polgári és kapitalista rend hanyatlásának krónikája. Könnyed fekete humorral. Azok vagyunk, aminek egymást látjuk. A nézők szeme előtt lépünk egyik szerepünkből a másikba, attól függően, hogyan lát minket a környezetünk. A realizmus észrevétlenül folyik át a teljes abszurdba.

Tragikomikus én és élethelyzet felismerések várhatóak, hogy aztán együtt buzdítsunk közös cselekvésre.”

375070472_698651688961131_1240646888853480985_n-113612.jpg

Szenteczki Zita a Perplex olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

A történet

Orsi és Ádám hazaérkeznek a nyaralásból. Valami bűzlik, kikapcsolták az áramot, idegen növény van a konyhaasztalon. És egyszer csak felbukkan a semmiből Kati és Viktor, akik – úgy tűnik – ugyancsak ott laknak. Vagy lehet, hogy ők laknak ott igazából? Egy szürreális fordulatokban gazdag színdarab, amiben semmi sem az, ami. Vajon tényleg a környezetünk határoz meg minket? Kibújhatunk a bőrünkből, szétfeszíthetjük a polgári társadalom kereteit? Az izgalmas dramaturgiájú színdarab számos súlyos témát jár körül humorral és játékosan. Van benne kitörő vulkán, takarítónő-halál és jávorszarvas-szex és egy doboz, amit talán nem kellett volna kinyitni...

A Katit alakító Simkó Katalint már nagyon jól ismeri a Szkéné közönsége, hiszen láthatták már A nagy füzetben, a Leonce és Lénában, Az eleven éjszakában, a Templomban, az Emberszagban, a Rosencrantz-ban és a Soha senkinek című előadásokban. Orsi szerepében Török-Illyés Orsolya látható, aki az előző évadban, a Szivák-Tóth Viktor író-rendező-drámapedagógus Fényeskedjék neki című darabjában lépett fel a Szkénében. Az Exit Generáció alapítói, Farkas Ádám és Dénes Viktor most mutatkoznak be először a Szkéné színpadán Ádám és Viktor szerepében.

A Perplex bemutatóját szeptember 23–24-én 19 órakor tartják a Szkéné Színházban, ezt követően október 9-én és 10-én 19 órától látható legközelebb az előadás.

Fejléckép: Az alkotók a Perplex olvasópróbáján (forrás: Szkéné Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.